Home Greek News Συρία: Εξαλλοι οι Γερουσιαστές με Τραμπ, ζητούν κυρώσεις κατά Τουρκίας και Ερντογάν

Συρία: Εξαλλοι οι Γερουσιαστές με Τραμπ, ζητούν κυρώσεις κατά Τουρκίας και Ερντογάν

by _
0 comment 109 views

 

Την ώρα που οι Τούρκοι πλήττουν στόχους στη Συρία, Αμερικανοί Γερουσιαστές ζητούν κυρώσεις κατά του Ερντογάν / Φωτογραφία: AP


Συρία: Εξαλλοι οι Γερουσιαστές με Τραμπ, ζητούν κυρώσεις κατά Τουρκίας και Ερντογάν

ΚΟΣΜΟΣ10|10|2019 | 02:19UPD: 10|10|2019 | 07:05


Η κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να αφήσει ελεύθερο πεδίο στην Τουρκία και να επιτεθεί στα βορειοανατολικά της Συρίας, έχει φέρει θύελλα αντιδράσεων στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ακόμη και στους Ρεπουμπλικάνους υπήρξαν αντιδράσεις, καθώς έκαναν λόγο για τεράστιο λάθος του Αμερικανού Προέδρου. Ηδη, δύο Αμερικανοί γερουσιαστές παρουσίασαν το περίγραμμα σχεδίου νόμου το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στην πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και στις ένοπλες δυνάμεις και τον τομέα της ενέργειας της χώρας, την ώρα που ο Τραμπ για άλλη μια φορά μπερδεύει τους πάντες με την στάση του. Αρχικά προειδοποίησε τους Τούρκους για κυρώσεις και στη συνέχεια ανέφερε πως οι Κούρδοι «δεν βοήθησαν στη Νορμανδία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κι εμείς τους βοηθήσαμε, δαπανώντας τεράστια ποσά».

Οι κυρώσεις που ζητούν οι γερουσιαστές για Τουρκία και Ερντογάν

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κρις Βαν Χόλεν και ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ εισηγούνται να στοχοθετηθούν όποιοι πόροι τυχόν διαθέτουν οι Τούρκοι πολιτικοί στην επικράτεια των ΗΠΑ και να τους επιβληθούν επίσης ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Ακόμη, προτείνουν να απαγορευθεί σε παγκόσμιο επίπεδο οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών που κατασκευάζονται στην αμερικανική επικράτεια.

Επιπλέον, θέλουν να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις οι οποίες έχουν αναγγελθεί σε βάρος της Άγκυρας εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Οι Βαν Χόλεν και Γκρέιαμ προτείνουν να εκπονηθεί έκθεση σχετικά με τους πόρους και την περιουσία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ενώ εισηγούνται να υποστούν αμερικανικές οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις άλλοι έξι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών, Οικονομικών και Άμυνας. Επιπλέον των κυρώσεων στον τουρκικό στρατό, οι δύο συνεισηγητές του σχεδίου νόμου θέλουν να επιβληθούν κυρώσεις στην τουρκική ενεργειακή βιομηχανία, ιδίως δραστηριότητές της που είναι καίριες για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι Βαν Χόλεν και Γκρέιαμ συνδέουν την άρση των κυρώσεων αυτών με την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Συρία, όπου άρχισαν χθες Τετάρτη επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων. Οι δύο γερουσιαστές παρουσίασαν τις προτάσεις τους με αναρτήσεις τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η Τουρκία έπληξε 181 στόχους στη Συρία

Την ίδια ώρα, ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στα συριακά εδάφη. Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της χώρας, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν πλήξει συνολικά 181 στόχους, που αποτελούν θέσεις Κούρδων ανταρτών, διεξάγοντας αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα με πυροβολικό.

Ανάμεσα στους στόχους ήταν και μία φυλακή όπου κρατούνται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, όπως αναφέρουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), χωρίς να δώσουν σε λεπτομέρειες.

Ωστόσο, ήδη από τις πρώτες επιχειρήσεις υπάρχουν απώλειες αμάχων, καθώς σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τουλάχιστον 8 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις συγκρούσεις, ενώ συνολικά γίνεται αναφορά για τουλάχιστον 11 νεκρούς.


Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/syria-geroysiastes-zitoyn-kyroseis-kata-toyrkias

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr