Home Greek News Οι Τούρκοι εισέβαλαν στη Συρία

Οι Τούρκοι εισέβαλαν στη Συρία

by _
0 comment 37 views

Οι Τούρκοι εισέβαλαν στη Συρία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2019, 12:52


Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να εισβάλουν στο συριακό έδαφος νωρίς το πρωί 9ης Οκτωβρίου, με στόχο καταρχήν τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας βάθους 30 χιλιομέτρων και μήκους 120 χιλιομέτρων εντός του συριακού εδάφους.

Σε αυτή την περιοχή δραστηριοποιείται η κουρδική πολιτοφυλακή YPG που θεωρείται ο ένοπλος βραχίονας του PKK και που έχει εξοπλιστεί ακόμη και με βαρέα οπλικά συστήματα από τους αμερικανούς κατά τη διάρκεια των μαχών εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS).

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μια μικρή προωθημένη ομάδα τουρκικών δυνάμεων εισήλθε κοντά στις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την ευρεία εισβολή, όπως είπε ο αξιωματούχος τηρώντας την ανωνυμία του στο Bloomberg.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σχόλια από την Κουρδική πλευρά.

Η αμερικανική διπλωματία και το αλαλούμ στη βόρειο Συρία

Το κενό νοιώθουν πρώτοι οι Κούρδοι της Συρίας ενώ οι κύριοι παράγοντες της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα – Ιράν, Ρωσία και Τουρκία – αναμένεται να επιταχύνουν προκειμένου να διασφαλίσουν  το μερίδιό τους.

Αμερικανικά και τουρκικά στρατεύματα διεξήγαγαν κοινές περιπολίες στα βορειοανατολικά της Συρίας προτού ο Trump αποφασίσει να ανοίξει τον δρόμο για μία τουρκική εισβολή (ζώνη ασφαλείας όπως προτιμά η Άγκυρα). Η Ρωσία, το Ιράν, το καθεστώς της Συρίας  αλλά και οι τζιχαντιστές του ISIS κερδίζουν στη Συρία, μετά από τη σύγχυση που προκάλεσαν οι αμφιλεγόμενες δηλώσει του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αποχωρήσει από το βορρά της χώρας, ανοίγοντας το δρόμο για την από καιρό  επαπειλούμενη  τουρκική εισβολή.

Ενώ ο Trump έχει προβεί στο παρελθόν σε παρόμοια ανακοίνωση- έκπληξη, ένας σχετικά  μικρός αριθμός αμερικανών στρατιωτών (150 σύμφωνα με ισραηλινές πηγές) κατά μήκος των βόρειων συνόρων αποχώρησε την Τρίτη 8 Οκτωβρίου , αφήνοντας ασαφές πόσο βαθιά η Τουρκία προτίθεται να προωθήσει στο χώρο που της αφέθηκε να δράσει. Επίσημα η ζ’ωνη ασφαλείας έχει βάθος 30 χιλιόμετρα. Όμως ο Τράμπ ξεκαθάρισε πώς η Άγκυρα είναι υπεύθυνη για τους Τζιχαντιστές αιχμαλώτους. Το στρατόπεδο όπου κρατούνται τα μέλη του ISISD( Ισλαμικό Χαλιφάτο) είναι 67 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα.

Η προτεινόμενη ασφαλής ζώνη από την Τουρκία

Η Τουρκία θέλει να εκδιώξει τις Συριακές Κουρδικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) αλλά και την κουρδική πολιτοφυλακή YPG , τις οποίες θεωρεί ως απειλή, ενώ παράλληλα σχεδιάζει να δημιουργήσει   «ασφαλή ζώνη» για την επιστροφή εκατομμυρίων σύρων προσφύγων. Άγκυρα σχεδιάζει την μετεγκατάσταση στη «Ζώνη Ασφαλείας» 2.500.000 Αράβων Σουνιτών από τη Συρία που ζουν ως πρόσφυγες στην Τουρκία σε τρία αστικά κέντρα στα κουρδικά εδάφη. Η κατασκευή των αστικών αυτών κέντρων θα επιβαρύνει οικονομικά την ΕΕ σύμφωνα με το σχέδιο του Ταγίπ Ερντογάν.

Η αντίδραση της Μόσχας, της Τεχεράνης και της Δαμασκού θα είναι μια συντονισμένη αντιπαροχή μεταξύ της Τουρκίας και των βασικών μελών της διαδικασίας της Αστάνα – την ειρηνευτική πρωτοβουλία της Συρίας που καθοδηγείται από τη Ρωσία και το Ιράν, οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνει πρόεδρος στη Συρία ο  Μπασάρ αλ- Ασαντ.

Κουρδική προσέγγιση με όρους της Δαμασκού

Οι Κούρδοι της Συρίας αντιμετωπίζουν τώρα την δυνατότητα  για διαπραγματεύσεις  με στόχο   συμμαχία με τον Assad, προκειμένου να αποκρούσουν την Τουρκία.

Δύο προηγούμενες απόπειρες διαλόγου έχουν αποτύχει, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η Δαμασκός μπορεί να φέρει πίσω σε τροχιά αυτόνομα ελεγχόμενες περιοχές του SDF σε αντάλλαγμα της στρατιωτικής υποστήριξης.
Ο αρχηγός του SDF, Mazlum Abdi, φέρεται να πρότεινε  σύμπραξη την Τρίτη, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών της Συρίας, Makdad, εμφανίστηκε να προσφέρει διάλογο για τους όρους της Δαμασκού, προειδοποιώντας τους να μην βυθιστούν “στην κόλαση”.

Ο Salih Muslim, εκπρόσωπος του συμμαχικού κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης Κουρδών, δήλωσε στην DW ότι το SDF θα είναι ανοικτό στο διάλογο εάν το συριακό καθεστώς υποσχεθεί να προστατεύσει το αυτόνομο σύστημα διακυβέρνησης της περιοχής.

“Αυτό το σύστημα πρέπει να είναι μέρος της ενωμένης Συρίας”, δήλωσε ο μουσουλμάνος.

“Αν δεχτούν μια τέτοια λύση, θα έχουν διάλογο, αλλά νομίζω ότι το συριακό καθεστώς δεν είναι ελεύθερο να κάνει κάτι τέτοιο από μόνο του, χωρίς την έγκριση από το Ιράν και τη Ρωσία”.

 Το ρωσικό παιχνίδι ισχύος στο Idlib

Η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών άνοιξε προϋποθέσεις για να εδραιώσει η Μόσχα τη θέση της ως μεσολαβητή εξουσίας σε ενδεχόμενη ειρήνη στην Συρία, παραδίδοντας το Idlib στα δυτικά της χώρας, στις δυνάμεις του Assad.
Ως βασικός στρατιωτικός εταίρος στις δυνάμεις του Συριακού καθεστώτος, η Ρωσία έχει απογοητευτεί από την αδυναμία της Τουρκίας να αφοπλίσει τους τζιχαντιστές αντάρτες Hayat Tahrir al-Sham (HTS) στο Idlib.

Αλλά το προφανές αντάλλαγμα με την Τουρκία σημαίνει ότι πολλοί επαναστάτες θα στραφούν σε νέο μέτωπο που ανοίγει με την τουρκική εισβολή στα ανατολικά. Αυτό θα επέτρεπε στη Ρωσία να δώσει στον Assad το πράσινο φως για να ανακτήσει το βασικό του έδαφος σε   τελικό μέτωπο του οκταετούς πολέμου.

Αναδυόμενο «ισλαμικό κράτος»;

Ενώ ο πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ στον παγκόσμιο αντισημιτικό κρατικό συνασπισμό, Brett McGurk, περιέγραψε την απόφαση του Trump ως «δώρο στη Ρωσία, το Ιράν και το ISIS», ο Salih Muslim φοβόταν ότι τους   Κουρδους  της  Συρίας μπορεί να  τους διαδεχθούν οι τζιχαντιστές μαχητές (Σαλαφιστές)  από την Idlib.
Η Τουρκία “πρόκειται να φέρει όλους αυτούς τους τζιχαντιστές πιο κοντά σε αυτόν τον τομέα και ενδεχομένως να δημιουργήσει ένα είδος επικράτειας που θα ανήκει ακριβώς σε αυτούς τους Σαλαφιστές”, δήλωσε ο Σαλίχ Μουσουλμάν.

“Η Τουρκία ήταν ευτυχισμένη όταν αυτοί οι Τζιχαντιστές βρίσκονταν  στα σύνορα και διαπραγματεύονταν μαζί τους την παράνομη διακίνηση πετρελαίου. Ίσως λοιπόν η Τουρκία να ευνοήσει την επανίδρυση του Χαλιφάτου»

Η πολιτοφυλακή του  SDF θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τους περίπου 70.000 Ισλαμιστές κρατούμενους μαχητές σε στρατόπεδα υπό τον έλεγχό της, σε μια στιγμή που θα συγκεντρώσει τις δυνάμεις της για την μάχη με την Τουρκία στο βορρά.

Ο Salih Muslim αμφισβήτησε τη δήλωση του Trump ότι η Τουρκία θα αναλάβει τώρα την ευθύνη για τους κρατούμενους.

“Τα μέλη του ISIS υποστηρίχθηκαν από την Τουρκία, εξοπλίσθηκαν και η Άγκυρα τα έστειλε στη Συρία. Πώς μπορούν τώρα να καταστούν υπεύθυνοι για τον ασφαλή περιορισμό τους .Ή μήπως πρόκειται για αναδιοργάνωση των Τζιχαντιστών    ώστε να  χρησιμοποιηθούν ως εκβιαστικός μοχλός  κατά της  Ευρώπης”.

Πηγή: Deutche Welle, Bloomberg

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2019, 12:55

https://www.zougla.gr/kosmos/article/ksekinise-i-tourkiki-isvoli-sti-siria

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr