Home Greek News Πρωτοθέμα: Υπόθεση Novartis: «Πακιστανικά» καρτοκινητά έδιναν στους… μάρτυρες

Πρωτοθέμα: Υπόθεση Novartis: «Πακιστανικά» καρτοκινητά έδιναν στους… μάρτυρες

by _
0 comment 129 views

Πρωτοθέμα: Υπόθεση Novartis: «Πακιστανικά» καρτοκινητά έδιναν στους… μάρτυρες

Μάκης Πολλάτος
Παναγιώτης Τσιμπούκης

Σαν να μην έφταναν οι καταθέσεις σε διαμέρισμα-«γιάφκα», η Αστυνομία, για να διαφυλάξει την ασφάλεια της επικοινωνίας των μαρτύρων με αστυνομικούς και εισαγγελείς, τους έδωσε τηλέφωνα που είχαν δηλωθεί από Πακιστανούς – Σήμερα η κατάθεση Στουρνάρα – Τέλη της εβδομάδας θα κατατεθεί η πρόταση για συγκρότηση Προανακριτικής

Τον μίτο της Αριάδνης σε μια υπόθεση που ξεκίνησε σαν εξαγορά γιατρών από τη Novartis, στη συνέχεια επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί σαν δωροδοκία πολιτικών προσώπων και πλέον αποκαλύπτεται ως ενορχηστρωμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, σε ένα σκηνικό κινηματογραφικό, όπου προστατευόμενοι μάρτυρες, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για να ενοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα, σύρονταν για καταθέσεις ακόμη και σε διαμερίσματα-«γιάφκες», καλούνται να βρουν οι βουλευτές που θα λάβουν μέρος στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής από κοινού με τους δικαστές που ερευνούν την υπόθεση Novartis.

thema

Η αποκάλυψη που έκανε το «ΘΕΜΑ» της 15ης Σεπτεμβρίου, ότι οι τρεις «κουκουλοφόροι» μάρτυρες, συνοδεία αστυνομικών, μεταφέρονταν για πολύωρες καταθέσεις σε ισόγειο διαμέρισμα της οδού Αλεξανδρουπόλεως -ανάμεσα στην οδό Μιχαλακοπούλου και τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας-, προκάλεσε αναταραχή στους δικαστές που χειρίζονταν την υπόθεση και τελικώς επιβεβαιώθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Πηγές προσκείμενες στην Ελένη Τουλουπάκη έλεγαν ότι το διαμέρισμα που αποκαλούνταν «γιάφκα» από τους τρεις μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος επελέγη από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας. Παλαιότερα οι καταθέσεις δίνονταν και στο κτίριο της Εισαγγελίας Διαφθοράς στην οδό Λουκάρεως, και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών με την επικεφαλής της Εισαγγελίας Ελένη Τουλουπάκη πάντοτε παρούσα. Στο κτίριο της ΓΑΔΑ, λόγω κακής ηχομόνωσης και ελλιπούς οργάνωσης των συναντήσεων μεταξύ εισαγγελέων και μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, οι κουκουλοφόροι όχι μόνο γνώριζαν ο ένας την ταυτότητα του άλλου, αλλά είχαν και συνομιλίες μεταξύ τους.

Απολύτως αξιόπιστα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ» αναφέρουν ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες επικοινωνούσαν με τους αστυνομικούς που είχαν αναλάβει την προστασία τους και τους τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς με… πακιστανικά κινητά τηλέφωνα, γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτήματα.

Οταν η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να διαφυλάξει την ασφάλεια των επικοινωνιών για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και καταφεύγει στη χρήση καρτοκινητών που έχουν δηλωθεί από Πακιστανούς και άρα δεν μπορούν να ταυτιστούν με τους πραγματικούς χρήστες των κινητών τηλεφώνων, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο διάτρητο είναι το όλο σύστημα. Οταν από την Ασφάλεια προμηθεύουν με… πακιστανικό τηλέφωνο τους μάρτυρες που κατέθεταν εναντίον πολιτικών προσώπων, αυτό σημαίνει αφενός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν να διασφαλίσουν το απόρρητο των επικοινωνιών με άλλον τρόπο και αφετέρου ότι έχουν βάσιμες ανησυχίες πως κάποιοι άλλοι παρακολουθούν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες…

Κοινοβουλευτική διερεύνηση της σκευωρίας

Περί τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση για συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης (Προανακριτικής) με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας από τα οποία προκύπτουν ενδείξεις για τέλεση αδικημάτων από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Για να ληφθεί η τελική απόφαση προβλέπεται χρονικό περιθώριο δύο εβδομάδων για τη σύγκληση της Ολομέλειας και την ψηφοφορία. Ερευνα για άλλα πρόσωπα στη συνέχεια της διαδικασίας δεν μπορεί να αποκλειστεί εάν -είτε στη Βουλή είτε στη Δικαιοσύνη- προκύψουν στοιχεία και για άλλα αδικήματα από πρόσωπα που ενεπλάκησαν στη νοσηρή υπόθεση. Κι αν αυτή την περίοδο στο στόχαστρο βρίσκεται ο «Ρασπούτιν» που κατηγορείται από ανώτατους δικαστικούς για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη με σκοπό να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες περί δωροδοκίας για οκτώ πρώην υπουργούς και δύο πρώην πρωθυπουργούς, ουδείς μπορεί να αποκλείσει την εμπλοκή στη σκευωρία και άλλων προσώπων από τον κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρακινούσε κάποιος παράγοντας τους εισαγγελείς Διαφθοράς Τουλουπάκη, Ντζούρα και Μανώλη να λειτουργούν μεροληπτικά; Υπήρξε κάποιου είδους ομάδα στελεχών που έκανε την επιλογή να πολιτικοποιηθεί μια έρευνα που αφορούσε τις επιλεκτικές σχέσεις γιατρών με τη Novartis; Πώς η έρευνα που αφορούσε χορηγίες σε γιατρούς μέσω συνεδρίων, μελετών προς όφελος της Novartis ή άλλων ωφελημάτων «μεταμορφώθηκε» σε ομίχλη για την ηθική πολιτικών που συμπτωματικά ήταν τα βασικά πρόσωπα που ασκούσαν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ με αμφιλεγόμενες και αναπόδεικτες καταθέσεις βασισμένες σε φανταστικά γεγονότα που δεν στοιχειοθετούνται; Μπορεί να εντοπιστεί ιθύνων νους πίσω από τη διαπιστωμένη αλλαγή καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων αναλόγως της πολιτικής συγκυρίας;

Γιατί δύο από τους τρεις καταγγέλλοντες «προστατευόμενους» μάρτυρες στράφηκαν εθελοντικά στους Αμερικανούς του FBI; Προσδοκούσαν άραγε οικονομικά ανταλλάγματα, με δεδομένο ότι σε περίπτωση επιδίκασης προστίμου οι λεγόμενοι whistleblowers αμείβονται με ποσοστό 10%-30%;

Επαληθεύεται η κατάθεση του αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή για το αόρατο χέρι του «Ρασπούτιν» που συντόνιζε τους διενεργούντες την ποινική διερεύνηση και προσπαθούσε να τους χειραγωγήσει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση; Υπήρχε άλλο κέντρο που συντόνιζε τις καταθέσεις των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων, την Εξεταστική που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους 8+2 πολιτικούς με συμμετοχή -ίσως- προσώπων που βρίσκονταν στο περιβάλλον του τέως πρωθυπουργού;

Στο πλαίσιο της Προανακριτικής που μπορεί να ζητήσει από άνοιγμα λογαριασμών μέχρι άρση τηλεφωνικού απορρήτου αναμένεται να κληθούν για κατάθεση οι τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς και οι εποπτεύοντες δικαστικοί όπως ο Ιωάννης Αγγελής και η Ξένη Δημητρίου, τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πρόσωπα που αναφέρονται από τους μηνυτές ή τους μάρτυρες. «Ας πάμε σε Προανακριτική, αλλά ας μην είναι τζούφιο», είπε στο «ΘΕΜΑ» πρόσωπο του οποίου οι τοποθετήσεις για την υπόθεση Novartis αντιμετωπίζονται σαν ευαγγέλιο από τον πολιτικό κόσμο και πρόσθεσε: «Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πρέπει να κινηθεί για τον συγχρονισμό των ερευνών, διότι αν η Βουλή κινηθεί πρόωρα η διερεύνηση μπορεί να πέσει στο κενό».

Καλούνται να καταθέσουν Γιάννης Στουρνάρας και Ελένη Ράικου

Δύο σημαίνοντα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της Novartis, από διαφορετική σκοπιά όμως ο καθένας, έχουν κληθεί να καταθέσουν στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη οι οποίοι διενεργούν ποινική προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ ο Άρειος Πάγος απέρριψε αίτημα για αποχαρακτηρισμό των δύο προστατευόμενων μαρτύρων του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση».

Το πρώτο σημαντικό πρόσωπο που θα καταθέσει σήμερα είναι ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ήταν στη λίστα των δέκα πολιτικών προσώπων που στάλθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς στην Βουλή ως εμπλεκόμενος στο «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» όπως το έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση της Novartis ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Το δεύτερο σημαντικό πρόσωπο που θα προσέλθει στον Μέγαρο του Αρείου Πάγου είναι η παραιτηθείσα εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία είναι και η «νονά» του Ρασπούτιν, καθώς είναι εκείνη που, μέσω των κύκλων της, απέδωσε το προσωνύμιο αυτό στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Την Ελένη Ράικου διαδέχθηκε η Ελένη Τουλουπάκη.

Την στιγμή που ο Γιάννης Στουρνάρας θα περάσει σήμερα το κατώφλι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση της Novartis, έγινε γνωστό ότι το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου απέρριψε το αίτημά του για ανάκληση των εισαγγελικών παραγγελιών με τις οποίες χαρακτηρίστηκαν προστατευόμενοι μάρτυρες ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου του 2018 κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά των προστατευόμενων δυο μαρτύρων υπό τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», για τα αδικήματα της ψευδορκίας μάρτυρος, ψευδούς καταμήνυσης και συκοφαντικής δυσφήμησης.

Με την μήνυσή του ο Γιάννης Στουρνάρας ζητεί την ποινική δίωξη των δυο «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος», όπως είναι η νομική επίσημη ορολογία τους, μετά τις ψευδείς καταθέσεις τους, όπως τις κατονομάζει, ενώπιον της Εισαγγελίας διαφθοράς. Στις καταθέσεις αυτές οι προστατευόμενοι μάρτυρες ενέπλεξαν τον κεντρικό τραπεζίτη.

stournaras
Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας καλείται να καταθέσει για τη σκευωρία της Novartis

Προστατευόμενοι μάρτυρες

Παράλληλα, ο Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αίτηση με την οποία ζητούσε να ακυρωθούν οι εισαγγελικές πράξεις με τις οποίες οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», χαρακτηρίστηκαν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Υποστηρίζει ότι οι επίμαχες εισαγγελικές πράξεις είναι αντίθετες στην εθνική νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα απέρριψε το αίτημα του Γιάννη Στουρνάρα ως απαράδεκτο, καθώς δεν προβλέπεται από το νόμο η άσκηση ένδικου μέσου κατά των εισαγγελικών αυτών πράξεων. Παράλληλα, ο Άρειος Πάγος επιδίκασε στον κεντρικό τραπεζίτη δικαστικά έξοδα 250 ευρώ.

Ελένη Ράικου

Ο επόμενος μάρτυρας που θα καταθέσει στους δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου είναι η Ελένη Ράικου.

Η εισαγγελική λειτουργός, μέσω κύκλων της, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, έκανε για πρώτη φορά αναφορά για παρεμβάσεις που δέχθηκε από πολιτικό πρόσωπο (σ.σ: Ρασπούτιν) το οποίο «εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος «νταβατζή», υπέδειξε «πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις».

Αναλυτικότερα, οι κύκλοι της Ελένης Ράϊκου, με αφορμή «ασύστολα ψέματα» εφημερίδας προσκείμενη στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλα «άθλια δημοσιεύματα κατευθυνόμενης μερίδας του Τύπου από τον Ρασπούτιν», ανοίγει «η αυλαία των αποκαλύψεων για τη δράση του εν λόγω κυρίου και εστιάζοντας στις διαρκείς παρεμβάσεις που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της ως Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, όταν εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος «νταβατζή», να της υποδείξει πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις απαιτώντας άλλες φορές να προβεί άμεσα στην άσκηση ποινικής δίωξης και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης τους, αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε «άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν».

Συνέχιζαν τότε, οι ίδιο κύκλοι ότι «και σε άλλες περιπτώσεις προσώπων που ήθελε να εξυπηρετήσει απαιτούσε και πάλι επιτακτικά την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών. Η συνέχεια θα αποκαλύψει πράγματα που ξεπερνούν τη φαντασία του μέσου ανθρώπου».

Πάντως, όπως λένε συνάδελφοι της Ελένης Ράικου, εάν αποφασίσει να ανοίξει το στόμα της «θα καούν πολλά πρόσωπα, τόσο στο χώρο της Δικαιοσύνης, όσο και στον πολιτικοεπειχηρηματικό χώρο».

Σειρά για να προσέλθουν να καταθέσουν έχουν ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η τέως γενική επιθεωρήτρια Δημόσια Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, η Ελένη Τουλουπάκη, οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, κ.λπ.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr