Home Greek News Τραμπ: Αποχωρούμε από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Τραμπ: Αποχωρούμε από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

by _
0 comment 94 views

Τραμπ: Αποχωρούμε από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

επιμέλεια: Σάββας Μιχάλαρος

Σφοδρή επίθεση του Αμερικανού προέδρου στην Τεχεράνη, την οποία κατηγόρησε ότι στηρίζει διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις – Τι σημαίνει η απόφαση της Ουάσιγκτον για την παγκόσμια ειρήνη – Πώς διακυμάνθηκε η τιμή του πετρελαίου – Ροχανί: Παραμένουμε στη συμφωνία

Την απόφαση να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μέσω ενός πύρινου λόγου εναντίον της Τεχεράνης και των συμμάχων της, οι οποίοι στηρίζουν την τρομοκρατία και αποτελούν απειλή για τον κόσμο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

«Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογράψω διάταγμα με το οποίο θα επαναφέρω τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για στήριξη του ιρανικού καθεστώτος σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χεσμπολάχ, η αλ Κάιντα και άλλες ομάδες που σκοτώνουν και βασανίζουν ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε το Ιράν «υπεύθυνο» για τη διεθνή τρομοκρατία και τόνισε χαρακτηριστικά ότι, παρά την «καταστροφική για τις ΗΠΑ» συμφωνία, η Τεχεράνη εξακολούθησε να προμηθεύεται και να παράγει ουράνιο, προκειμένου να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.

«Για πολλά χρόνια, το Ιράν φυλακίζει και βασανίζει Αμερικανούς πολίτες, ενώ αναπτύσσει στρατιωτική δραστηριότητα τόσο στη Συρία, όσο και στην Υεμένη. Οι ΗΠΑ δαπάνησαν δισεκατομμύρια δολάρια για την κατάσταση στην περιοχή και αυτό δεν μπορώ να το επιτρέψω πλέον για τους Αμερικανούς πολίτες», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Η συμφωνία είναι απαράδεκτη. Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, όλοι ξέρουμε που θα καταλήξουμε. Η Αμερική δεν θα είναι όμηρος της καταστροφικής αυτής συμφωνίας. Η σημερινή δράση στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα. Όχι πια κενές απειλές από της ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μοναδική απειλή για τον κόσμο είναι το Ιράν και οι ενέργειές του.

Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Νίκι Χέιλι, τόνισε ότι «ο πρόεδρος έλαβε μία πολύ σωστή απόφαση, αποσύροντας τις ΗΠΑ από μία τρομερή συμφωνία».

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, οι κυρώσεις κατά του Ιράν, σε οικονομικό επίπεδο, θα εφαρμοστούν εντός ενός διαστήματος από 90 έως 180 ημερών. Ο Ντόναλντ Τραμπ , κατά τη διάρκεια της δήλωσής του, τόνισε ότι τις αμέσως επόμενες ώρες θα υπογράψει το προεδρικό διάταγμα, με το οποίο θα δίνει το πράσινο φως για την επαναφορά και την υλοποίηση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, καθώς και άλλων «πιο σκληρών μέτρων». Ο Αμερικανός πρόεδρος, στέλνοντας ένα επιπλέον μήνυμα για την αποφασιστικότητά του, υπέγραψε αμέσως μετά την απόσυρσή του από την αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου, το σχετικά διάταγμα, δίνοντας εντολή να δρομολογηθούν εξελίξεις το συντομότερο δυνατό.

Ροχανί: Ιστορική εμπειρία για το Ιράν

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από το Ιράν ήρθε δια στόματος του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί, ο οποίος με δήλωσή του στην κρατική τηλεόραση, χαρακτήρισε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου «μία ιστορική εμπειρία» για τη χώρα του και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ ποτέ δεν εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους».

«Το Ιράν θα παραμείνει στη συμφωνία, ανεξάρτητα με την απόφαση των ΗΠΑ», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως είναι έτοιμος να επαναδιαπραγματευθεί με τους ηγέτες των υπολοίπων χωρών και ιδιαίτερα της Ευρώπης, τους όρους της συμφωνίας.

Απείλησε, δε, πως αν η συμφωνία καταρρεύσει, η Τεχεράνη θα χρησιμοποιήσει ουράνιο περισσότερο από κάθε άλλη φορά».

«Οι αποφάσεις του Τραμπ είναι παράνομες και αντίθετες σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες. Οι ΗΠΑ κάνουν ψυχολογικό πόλεμο», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος, ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

Την ίδια στιγμή, ο Ροχανί έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις με την Κίνα και τη Ρωσία, επικυρώνοντας προφανώς τη σχέση συνεργασία και στήριξης που απολαμβάνει από τις δύο ισχυρές δυνάμεις.

Τι σημαίνει για την παγκόσμια ειρήνη η απόφαση Τραμπ

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, σηματοδοτεί έναν κύκλο ενεργειών, οι οποίες ενδεχομένως να πυροδοτήσουν επιπλέον την κρίση, τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η στήριξη του Ιράν από τη Ρωσία και η μεταξύ τους συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, σε συνδυασμό με τις «εκρηκτικές» τους τελευταίους μήνες σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα, είναι ικανές να δρομολογήσουν άκρως αρνητικές εξελίξεις για τον κόσμο. Τα ρωσικά συμφέροντα στο Ιράν είναι αδιαπραγμάτευτα, ενώ θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν παλαιότερες δηλώσεις Ρώσων κυβερνητικών, ακόμη και του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίοι έκαναν λόγο για «πράξη πολέμου» αν πληγεί το Ιράν.

Η ειρήνη, όχι μόνο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά γενικότερα στον κόσμο, κρέμεται από μία κλωστή. Η εύθραστη κατάσταση στη Συρία και η παρουσία ικανών ιρανικών δυνάμεων στα εδάφη της, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, τον παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ, ενισχύουν το σενάριο μίας γενικευμένης εμπλοκής, με απροβλεπτες για τον κόσμο συνέπειες.

Η Ευρώπη είχε δηλώσει και επέμεινε μετά τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα τηρήσει τους όρους της συμφωνίας με το Ιράν, θεωρώντας ότι πρόκειται για μία δικλείδα ασφαλείας για την ειρήνη στον κόσμο.

Όλο το παρασκήνιο που προηγήθηκε

«Ο πρόεδρος αποφάσισε να αποσυρθεί από την JCPOA», δήλωσε νωρίτερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Εν μέσω αντικρουόμενων δημοσιευμάτων αναφορικά με την απόφαση του Τραμπ, την οποία θα ανακοινώσει στις 21:00 ώρα Ελλάδας, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διέψευσε δημοσίευμα των New York Times ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από την πυρηνική συμφωνία.

Είχε έτοιμη την «απάντηση» ο Ιρανός πρόεδρος

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί θα απαντήσει απόψε το βράδυ στον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνη, δήλωσε νωρίτερα συνεργάτης του Ιρανού προέδρου, θεωρώντας δεδομενη την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα πυρηνικά.

«Αν (ο Τραμπ) μιλήσει, ο πρόεδρος Ροχανί θα του δώσει την απάντηση του Ιράν απόψε το βράδυ» από την κρατική τηλεόρση, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Δεν διευκρίνισε τι ώρα θα προβληθεί το διάγγελμα του Ιρανού προέδρου.

«Βουτιά» στην τιμή του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου έκαναν βουτιά έως και 3,5% σήμερα, καθώς δημοσιεύματα των Μέσων Ενημέρωσης τροφοδότησαν τις αμφιβολίες σχετικά με το αν ο Αμερικανός pρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Στη συνέχεια, οι τιμές ανέκαμψαν από τα χαμηλά επίπεδα σε μία συνεδρίαση με υψηλές διακυμάνσεις, μετά από άλλο δημοσίευμα που ανέφερε ότι ο Τραμπ σχεδιάζει να αποσυρθεί από τη συμφωνία.

Το ρεπορτάζ του CNN προκάλεσε αμφιβολίες για το αν ο Τραμπ θα επέβαλε κυρώσεις στο Ιράν τόσο γρήγορα όσο ανέμενε η αγορά. Μία τέτοια απόφαση θα μείωνε την παγκόσμια προσφορά αργού και θα τροφοδοτούσε τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε πριν λίγο 2,3% στα 74,43 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού σημείωνε απώλειες 2,8% στα 68,72 δολάρια. Οι τιμές υποχώρησαν περισσότερο από 3 δολάρια το βαρέλι μετά το ρεπορτάζ του CNN που ανέφερε ότι ο Τραμπ αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις, αλλά και ότι ειναι πιθανόν, επίσης, να επιτρέψει “μία περίοδο χάριτος, η οποία μπορεί να δώσει μία δυνατότητα διαπραγμάτευσης στους υποστηρικτές της συμφωνίας”.

Οι New York Times ανέφεραν, επικαλούμενοι πηγή με γνώση του θέματος, ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επαναφέρουν όλες τις κυρώσεις που είχαν άρει στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Ιράν και να επιβάλουν πρόσθετες οικονομικές ποινές. Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που συμμετέχει στενά στις διπλωματικές κινήσεις σχετικά με το Ιράν, δήλωσε στο Reuters ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν δώσει χθες το στίγμα ότι ο Τραμπ θα αποσυρόταν από τη συμφωνία, αλλά παρέμενε ασαφές με ποιους όρους και αν θα επιβάλλονταν και πάλι κυρώσεις.

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν στηριχθεί από τις προσδοκίες ότι ο Τραμπ πιθανόν θα απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία. Αυτό θα μπορούσε να πλήξει τις εξαγωγές ιρανικού αργού και να ενισχύσει τις φωτιές των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, από όπου προέρχεται το ένα τρίτο της παγκόσμιας ημερήσιας προσφοράς πετρελαίου. Με τη συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να χαλαρώσουν μία σειρά κυρώσεων στο Ιρά και το έπραξαν με τρόπο που ουσιαστικά τις ήρε.

Ζαρίφ: Μεγάλο σφάλμα αν αποχωρήσουν οι ΗΠΑ

Νωρίτερα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σήμερα ότι ΗΠΑ θα διαπράξουν ένα «σφάλμα» αν αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Αν ο Τραμπ κάνει αυτό το λάθος και σκίσει την JCPOA (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, ΚΟΣΔ) ως ένα διεθνές επίτευγμα, θα πρέπει έπειτα να δεχτεί τα δικαιώματα των Ιρανών κάτω από μια χειρότερη κατάσταση», τόνισε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σε ποια δικαιώματα αναφερόταν.

Παράλληλα, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρατσί τόνισε ότι η Τεχεράνη θα αντιδράσει στην απόφαση του Τραμπ για το εάν η Ουάσινγκτον θα αποχωρήσει ή όχι από τη διεθνή συμφωνία με βάση τα εθνικά της συμφέροντα.

«Το Ιράν παρακολουθεί στενά τη στάση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων και θα αντιδράσει στην αμερικανική απόφαση με βάση τα εθνικά του συμφέροντα», δήλωσε ο Αρατσί, σύμφωνα με το IRNA, έπειτα από μια συνάντησή του με αντιπροσώπους από την Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως την απόφαση των ΗΠΑ σήμερα στις 14:00 (τοπική ώρα), 21:00 ώρα Ελλάδας.

Ιρανοί βουλευτές ζητούν «αντίδραση κατά των ΗΠΑ

Μια ομάδα Ιρανών βουλευτών τόνισε ότι το κοινοβούλιο θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να αντιδράσει «έντονα» αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν να επιβάλουν τις «παράνομες απαιτήσεις» τους στην Τεχεράνη σχετικά με τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Εμείς οι κοινοβουλευτικοί, διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων, στηρίζουμε τη στάση του καθεστώτος ενάντια στην επαναδιαπραγμάτευση της (πυρηνικής) συμφωνίας. Η Αμερική δεν μπορεί να επιβάλει τις παράνομες απαιτήσεις της εις βάρος του Ιράν…και να αγνοήσει τα δικαιώματα του Ιράν», τόνισαν σε μια επιστολή τους προς τον Ανώτατο πνευματικό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr