Home Greek News Ανιχνεύθηκε ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας

Ανιχνεύθηκε ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας

by _
0 comment 64 views

Ανιχνεύθηκε ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας

Ποσότητες ραδιενέργειας ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα της χώρας μας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, οι ποσότητες θεωρούνται εξαιρετικά μικρές και ανιχνεύθηκαν το χρονικό διάστημα από 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το ισότοπο, ρουθήνιο-106 (Ru-106) και η πηγή του είναι άγνωστη.

Μάλιστα, παρόμοια ευρήματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία.

Σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, πρόκειται για μη αναμενόμενα ευρήματα, τα οποία, αν και δεν έχουν καμία ραδιολογική σημασία, πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω για να εξακριβωθεί η πηγή προέλευσής τους.

Οι μετρήσεις της ΕΕΑΕ και του εθνικού δικτύου των συνεργαζομένων με αυτήν εργαστηρίων ανίχνευσαν στην ατμόσφαιρα ίχνη ρουθηνίου-106 σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, κάτω των πέντε χιλιοστών του μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα (mBq/m3).

Πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, «οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή για το περιβάλλον. Κατά συνέπεια, δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας».

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομική Ενέργεια διαβίβασε τα ευρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενώ οι μετρήσεις στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας συνεχίζονται.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ(www.eeae.gr) όπου επίσης υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με το ευρωπαϊκό δίκτυο EURDEP για τον έλεγχο των επιπέδων ραδιενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας: Κανένας ραδιολογικός κίνδυνος για την ελληνική ατμόσφαιρα

Καθησυχαστική είναι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) για την ανίχνευση του ραδιενεργού ισοτόπου ρουθηνίου-106 στην ατμόσφαιρα της χώρας κάνοντας παρόλα αυτά λόγο για ένα «ένα μυστήριο».

Τα ευρήματα που συγκεκριμένου ισοτόπου στον αττικό ουρανό σε χαμηλές συγκεντρώσεις την περίοδο μεταξύ 27 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου προκαλούν το επιστημονικό ενδιαφέρον της ΕΕΑΕ, οι υπεύθυνοι της οποίας, διαβεβαιώνουν μέσω του protothema.gr:

«Είμαστε κατηγορηματικοί ότι δεν μιλάμε για ατύχημα σε πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σε μία τέτοια περίπτωση θα μετρούσαμε και άλλα ισότοπα στον αέρα, που θα επιβεβαίωναν ένα πυρηνικό ατύχημα».

Στο πλαίσιο αυτό, «η ΕΕΑΕ είναι απολύτως κατηγορηματική ότι δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου από τους πολίτες καθώς δεν υφίσταται ο παραμικρός ραδιολογικός κίνδυνος».

Αν και ανάλογα ευρήματα έχουν καταγραφεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Φιλανδία, Αυστρία, Σλοβενία) δεν είναι γνωστό έως σήμερα πώς έχει καταλήξει το συγκεκριμένο ραδιενεργό ισότοπο να ανιχνεύεται σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης.

Οι ανιχνεύσιμες χαμηλές συγκεντρώσεις του ρουθηνίου-106 μπορεί να μην προκαλούν επίσημα επιστημονική ανησυχία όμως τις τελευταίες μέρες υπάρχει ενημέρωση των ευρωπαϊκών χωρών μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας για να διαμορφωθεί μία συνολική εικόνα για την κατάσταση.

«Είναι χαμηλές γενικά οι συγκεντρώσεις αλλά παραμένει το μυστήριο της προέλευσης», τονίζεται από τους αρμόδιους στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο ισότοπο, η χρήση του οποίου είναι ιατρική σε συγκεκριμένες εξετάσεις και θεραπείες, δεν είχε έως τώρα ανιχνευθεί στην χώρα μας.

«Τα ζητήματα της ραδιολογικής προστασίας και ασφάλειας είναι πάρα πολύ σοβαρά οπότε δεν μπορούμε να προβούμε σε εικασίες και όλες οι υπόλοιπες χώρες είναι προσεκτικές στις ανακοινώσεις τους. Σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη για την προέλευση του ρουθηνίου», προσθέτουν οι υπεύθυνοι της ΕΕΑΕ.

Όσον αφορά στις μετρήσεις, συνεχίζονται και είναι πιθανόν τις επόμενες ημέρες να έχουμε αποτελέσματα και από άλλες περιοχές της χώρας, εκτός της Αττικής.

https://www.lykavitos.gr/archives/482969?utm_source=wpautopublish&utm_medium=facebook

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr