Home Greek News ΠΟΕΔΗΝ: Τα πέντε ψέματα για την Υγεία που είπε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

ΠΟΕΔΗΝ: Τα πέντε ψέματα για την Υγεία που είπε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

by _
0 comment 113 views

ΠΟΕΔΗΝ: Τα πέντε ψέματα για την Υγεία που είπε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί τον Πρωθυπουργό για ψέμματα στο θέμα της Δημόσιας Υγείας, τον κατηγορεί πως καρπώνεται μεταρρυθμίσεις παλαιοτέρων μνημονίων, ενώ σχολιάζει πως οι πραγματικοί αριθμοί διαψεύδουν πανηγυρικά τα λεγόμενά του για τις προσλήψεις

«Πέντε ψέματα για τον χώρο της Υγείας» εντόπισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) στην ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, και με ανακοίνωσή της δίνει την δική της απάντηση για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στα ισάριθμα μείζονα ζητήματα για το πεδίο της υγείας.

Το πρώτο ψέμα, κατά την ΠΟΕΔΗΝ, αφορά την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων. «Με το Νόμο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψης των ανασφάλιστων περίπου ενάμιση εκατομμύριο συμπολίτες μας νοσηλεύονται σήμερα δωρεάν στα Δημόσια Νοσοκομεία, ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Αλλά δεν μας είπε ποιος πληρώνει. Το παράλληλο πρόγραμμα ή ο λαός;» υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ, και υπενθυμίζει πως η δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων είναι Μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης για το οποίο βρέθηκε ισοδύναμο: Αυξήθηκε η υγειονομική περίθαλψη από 4% στο 6% για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους στις κύριες συντάξεις και θεσπίστηκαν εισφορές υγείας ύψους 6% στις επικουρικές συντάξεις.Το μέτρο αυτό απέφερε αφαίμαξη σε μισθούς και συντάξεις 800 εκατ.ευρώ κατ’ έτος τα οποία καταλήγουν στον ΕΦΚΑ για πληρωμή συντάξεων, αντί να κατευθύνονται ως οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ.

Οι αριθμοί μιλούν, κατά την ΠΟΕΔΗΝ: Η δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων στοιχίζει 100 εκατ. ευρώ κατ’ έτος και όπως αναφέρει η έκθεση θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, τα νοσοκομεία δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ για τους ανασφάλιστους από τον ΕΟΠΥΥ. Λαμβάνουν 1,156 δις ευρώ κρατική χρηματοδότηση, όσοι ελάμβαναν και πριν από την εν λόγω ρύθμιση. Ο ΕΟΠΥΥ το έτος 2014 ελάμβανε 774 εκατ.ευρώ κρατική χρηματοδότηση, εφέτος λαμβάνει 325,5 εκατ.ευρώ.

Το δεύτερο ψέμα αφορά την περίφημη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). «Έρχομαι τώρα στον κρίσιμο τομέα της Υγείας και στην εμβληματική μεταρρύθμιση του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο προβλέπει τη δημιουργία 239 τοπικών Μονάδων Υγείας σε 65 αστικές περιοχές της χώρας» ήταν τα λόγια του κ. Τσίπρα, που η ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει και πάλι ψέμα εφόσον η εν λόγω μεταρρύθμιση είναι Μνημονιακή δέσμευση που περιλαμβάνεται στο 3ο Μνημόνιο Ν.4336/2015 στο κεφάλαιο 2.5.2 Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η δε πραγματικότητα όπως έχει διαμορφωθεί πλέον με την ολοκλήρωση των αιτήσεων των επαγγελματιών υγείας για την προκήρυξη προσωπικού για την στελέχωση των ΤΟ.Μ.Υ, είναι ακόμη πιο διαφορετική: δεν υπάρχει ενδιαφερόμενο ιατρικό προσωπικό. Ενδεικτικά, ο ΙΣΑ ανακοίνωσε ότι για τις 195 θέσεις Ιατρών στην Αττική για στελέχωση των ΤΟ.ΜΥ. έγιναν 98 αιτήσεις (29 Γενικοί Ιατροί, 30 Παθολόγοι, 40 Παιδίατροι).

Ψέμα χαρακτηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ και τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι «από το 2015 έχουν προστεθεί στο ΕΣΥ πάνω από 9.000 Γιατροί, Νοσηλευτές, Παραιατρικό και Διοικητικό Προσωπικό». Η πραγματικότητα είναι άλλη, λέει η Ομοσπονδία.
«Επί των ημερών του κου Τσίπρα προσλήφθηκαν 6.000 υπάλληλοι. Εξ αυτών μόνο 2.000 μόνιμοι. Επίσης εργάζονται 4.000 με ελαστικές μορφές απασχόλησης (ανανεούμενες συμβάσεις, νέες προσλήψεις, κοινοτικά κονδύλια). Αντίστοιχος αριθμός επικουρικών, ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ, συμβάσεις έργου κ.α.) υπηρετούσαν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Στα Νοσοκομεία το μόνιμο προσωπικό επί των ημερών του κου Τσίπρα μειώθηκε κατά 7.073 υπαλλήλους (συντάξεις, αποχωρήσεις, παραιτήσεις, μετατάξεις, μετακινήσεις). Αντίστοιχα στη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη μειώθηκε 2.208. Στο ΕΚΑΒ μειώθηκε κατά 114 διασώστες. 4.000 υπάλληλοι κατά μέσο όρο με ελαστικές μορφές απασχόλησης υπηρετούσαν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις» είναι τα αποκαλυπτικά στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ.

Τα κατά την ΠΟΕΔΗΝ ψέματα συνεχίζονται με τις δηλώσεις Τσίπρα περί μόνιμου προσωπικού. «Το μόνιμο προσωπικό που προσλήφθηκε επί των ημερών του κου Τσίπρα είναι 2.000 και όχι 2.500. Έχει όμως σημασία να δούμε τον λεπτομερή κατάλογο με όλες τις «πέτσινες» προσλήψεις στην Υγεία που δημοσίευσε τα απόγευμα 11 Μαΐου 2017 το Μέγαρο Μαξίμου σε non paper: Έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία 8.591 εκ των οποίων 2.684 μόνιμοι. Βρίσκονται σε διαδικασία ανάληψης υπηρεσίας (άρα τώρα έχουν ήδη προσληφθεί αφού μεσολάβησαν πέντε μήνες) 1.836 εκ των οποίων 1.423 μόνιμοι. Ως εκ τούτου τότε το Μέγαρο Μαξίμου έλεγε ότι προσέλαβε 4.107 μόνιμους υπαλλήλους. Στη ΔΕΘ ο κος Τσίπρας είπε ότι προσέλαβε 2.500 μονίμους. Πότε έλεγε αλήθεια και πότε ψέματα;» διερωτάται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Ψεμάτων και προσλήψεων συνέχεια, λέει η ΠΟΕΔΗΝ και αναφέρεται στη δήλωση του Πρωθυπουργού πως «Βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την στελέχωση με επιπλέον 9.500 άτομα το επόμενο διάστημα».
«Στην πραγματικότητα η μόνη προκήρυξη μόνιμου προσωπικού που είναι σε εξέλιξη είναι 1.660 θέσεις μόνιμων υπαλλήλων, που δεν ξέρουμε πότε και πόσοι θα προσληφθούν τελικά. Επίσης 1.100 με κοινοτικά κονδύλια. Μέχρι να έρθουν θα έχουν φύγει οι 2.300 που υπηρετούν σήμερα με κοινοτικά κονδύλια και λήγουν οι συμβάσεις τους τον Φλεβάρη – Μάρτη 2018» απαντά η ΠΟΕΔΗΝ.

http://www.protothema.gr/greece/article/712644/poedin-auta-einai-ta-pede-psemmata-gia-tin-ugeia-pou-eipe-o-tsipras-sti-deth/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr