Home Greek News Πλήρης κατάρρευση των φορολογούμενων, αδυνατούν να πληρώσουν τους αβάσταχτους φόρους

Πλήρης κατάρρευση των φορολογούμενων, αδυνατούν να πληρώσουν τους αβάσταχτους φόρους

by _
0 comment 141 views

Πλήρης κατάρρευση των φορολογούμενων, αδυνατούν να πληρώσουν τους αβάσταχτους φόρους

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Έμφραγμα προκαλούν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα οποία δείχνουν ότι τον Ιούλιο οι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν φόρους ύψους 2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, 172.000 φορολογούμενοι δεν κατέβαλαν το ανωτέρω ποσό με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη από την αρχή του έτους να προσεγγίσουν πλέον τα 7,5 δισ. ευρώ, έναντι των 5,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Η αδυναμία των φορολογούμενων να πληρώσουν τους υπέρογκους φόρους και τις τσουχτερές ασφαλιστικές εισφορές γίνεται ορατή και στα στατιστικά στοιχεία. Όσο και αν η κυβέρνηση επικαλείται ότι όλοι αυτοί δεν πλήρωσαν για να ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να γνωρίζει ότι και το περυσινό έτος αρκετοί εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 122 δόσεων, αλλά πρώτη φορά καταγράφεται τόσο μεγάλη αύξηση απλήρωτων φόρων σε διάστημα ενός μήνα.

Ωστόσο, στελέχη της ΑΑΔΕ υποστηρίζουν ότι οι οφειλές τριών πτωχευμένων επιχειρήσεων διόγκωσαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Ιούλιο με αποτέλεσμα να φθάσουν στα 2 δισ. ευρώ. Όπως εξηγούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ αφορούν τις οφειλές των τριών πτωχευμένων επιχειρήσεων που για συγκυριακούς λόγους έγιναν ληξιπρόθεσμες τον ίδιο μήνα και τα υπόλοιπα απλήρωτους φόρους.

Τα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας ταυτόχρονα με την έλευση των κλιμακίων των πιστωτών της χώρας, τα οποία θα θα αξιολογήσουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά κυρίως την πορεία του προϋπολογισμού. Στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν καταφέρουν να πληρώσουν τις δύο τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος αλλά και τμήμα του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, τα πράγματα θα δυσκολέψουν καθώς θα αμφισβητηθούν οι στόχοι όχι μόνο για το τρέχον έτος αλλά κυρίως για το 2018 έτος κατά το οποίο το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να ξεπεράσει το 3,5% του ΑΕΠ.

Η κατάρρευση των φορολογούμενων είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου, η επαχθέστερη κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης οδήγησε στην εξαθλίωση των φορολογούμενων οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη φορολογική λαίλαπα της τελευταίας διετίας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, συνολικά 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ αναγκαστικά μέτρα θα ληφθούν το προσεχές διάστημα για 1,7 εκατ. φορολογούμενους. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί πρόσθετους πονοκεφάλους στο οικονομικό επιτελείο λίγο πριν την έναρξη τη 3ης αξιολόγησης και με δεδομένο ότι ήδη τα έσοδα το 7μηνο καταγράφουν υστέρηση 700 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν τον Ιούλιο σε 971.429 έναντι 951.114. Το ποσοστό των οφειλετών υπό αναγκαστικά μέτρα ανέρχονταν τον Ιούλιο σε 57,89% έναντι 59,15% τον Ιούνιο.

Τέλος, οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανήλθαν τον Ιούλιο σε 89,782 δισ. ευρώ έναντι 90,168 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση λόγω ρυθμίσεων αυτών των οφειλών. Σωρευτικά όμως, νέες και παλαιές οφειλές ξεπερνούν τα 97 δισ. ευρώ.

http://www.liberal.gr/arthro/164864/oikonomia/2017/nea-auxisi-ton-lixiprothesmon-ofeilon-pros-to-dimosio-ton-ioulio.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter+-+11-09-2017+18%3A07%3A43

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr