Home Greek News ΣΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΟΜΒΟ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

ΣΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΟΜΒΟ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

by _
0 comment 104 views

ΣΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΟΜΒΟ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας και γαμβρός του Ερντογάν, ο Berat Albayrak, πρόσφατα εξήγγειλε την μεγάλη αναβάθμιση της στρατηγικής σημασίας της ανατολικής Θράκης, με επεκτατικές προεκτάσεις και με την δημιουργία εφαλτηρίου για την ενεργητική και ‘οχι μόνο προώθηση της Τουρκίας προς την Ευρώπη.

Η διέλευση από την περιοχή δυο μεγάλων ενεργειακών αγωγών και παράλληλα η ανακάλυψη, όπως αναφέρεται, τεραστίων ενεργειακών κοιτασμάτων, κάνουν την ανατολική Θράκη το νέο μεγάλο ενεργειακό κέντρο της Τουρκίας ενώ συγχρόνως διαμορφώνεται και η μεγάλη στρατηγική βάση για την μελλοντική πορεία της Τουρκίας προς την Δύση, εξέλιξη που μας αφορά άμεσα. Εδώ είναι και η έδρα της Πρώτης Τουρκικής Στρατιάς.

Σύμφωνα με τις πληροφοριες της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας, Yeni Şafak, ο πρόεδρος της τουρκικής εταιρείας φυσικού αερίου, «Zorlu Enerji Doğal Gaz Grubu», ο Fuat Celepci, ανήγγειλε για φέτος επενδύσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων τουρκικών λιρών που θα μετατρέψουν την περιοχή σε τεράστιο ενεργειακό κέντρο.

Οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις στις περιοχές : γραμμή Αδριανούπολης-Κεσάνης -Ίψαλα και στην δεύτερη γραμμή, Ραιδεστού, (Tekirdağ), Hayranbolu, Malkara, (Μάλγαρα), Şarköy, και Saray.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε ενεργειακά κοιτάσματα που βρέθηκαν στην περιοχή της Kesan, (Κεσάνης), για την οποία ο νομάρχης Αδριανούπολης ανέφερε ότι είναι τεράστιας στρατηγικής σημασίας. Παράλληλα ο διευθυντής της GAZDAŞ ανατολικής Θράκης, Tamer Akaslan, δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα ότι η ανατολική Θράκη διαμορφώνεται σε μεγάλο κέντρο ενεργειακών επενδύσεων ενώ στην περιοχή δημιουργείται το νέο μεγάλο στρατηγικό κέντρο της Τουρκίας.

Όλα αυτά διπλά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και στην περιοχή της ελληνικής Θράκης, όπου τον τελευταίο καιρό παίζονται μεγάλα παιχνίδια καθώς η στρατηγική αναβάθμιση της περιοχής είναι τεράστια και όπως φαίνεται αυτό ενεργοποιεί τους διάφορους φιλοτουρκικούς κύκλους στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη για την δημιουργία προβλημάτων στην περιοχή.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr