Home Greek News WSJ: Εισηγήσεις στον Τσίπρα για πρόωρες εκλογές – Στο χείλος του Grexit και πάλι η Ελλάδα

WSJ: Εισηγήσεις στον Τσίπρα για πρόωρες εκλογές – Στο χείλος του Grexit και πάλι η Ελλάδα

by _
0 comment 148 views

Αυξάνεται το ποσοστό των Ελλήνων που υποστηρίζουν την επιστροφή στη δραχμή

Για προκλητική διάθεση από την πλευρά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα απέναντι στους δανειστές κάνει λόγο η Wall Street Journal.

«Κάποιοι λένε ότι πρόκειται για τέχνασμα, άλλοι πιστεύουν ότι είναι μια ειλικρινής στάση.
Είτε έτσι είτε αλλιώς ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να σπρώχνει την Ελλάδα και πάλι στο χείλος του Grexit», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Κατά την ομιλία του στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble .
Στην ίδια συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον ΔΝΤ ότι δεν λέει την αλήθεια στην Ευρωζώνη σχετικά με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Τον περασμένο μήνα, στη δεύτερη επέτειο για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του θα κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς να νομοθετήσει «ούτε ένα ευρώ μέτρα λιτότητας».

Ωστόσο η ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης θα απαιτήσει τη νομοθέτηση μέτρων, όπως έγινε σαφές από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας 20/02.

Όπως τονίζει ο Γ. Παλαιολόγος, η τακτική του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί τον βασικό λόγο για την αποτυχία του τρίτου προγράμματος.

Στην Ευρωζώνη επικρατεί η πεποίθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τις καθυστερήσεις, είναι προσηλωμένος στο πρόγραμμα και υα κάνει ότι απαιτείται, από τη στιγμή που θα εξταντλήσει τα όρια.
Η μόνη ελπίδα του πρωθυπουργού για να ανακάμψει πολιτικά, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι παρατηρητές, είναι η ταχεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Αυτό θα επιτρέψει τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, την άρση των capital controls και την αποκατάσταση της οικονομίας.

Ωστόσο κάποιοι ψιθυρίζουν στο αυτί του πρωθυπουργού ένα άλλο έργο.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι εάν κλείσει τώρα την αξιολόγηση, τα ποσοστά τυ ΣΥΡΙΖΑ θα συρρικνωθούν περαιτέρω, κάτι που μπορεί να απειλήσει την προοπτική του ως κυβερνών κόμμα.

Για αυτό εισηγούνται στον Τσίπρα πρόωρες εκλογές.

Αν χάσει, τότε κάποιος άλλος θα βγάλει το φίδι από τις τρύπα.

Αν δεν προκύψει κάποιο κόμμα με αυτοδυναμία, τότε ενδεχομένως να προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές με το νέο εκλογικό σύστημα.

Σε αυτό το σενάριο, δεν αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στην εξουσία, σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, η WSJ σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αντισταθεί στην προσφιλή τακτική των προεκλογικών υποσχέσεων.

Ωστόσο οι φιλελεύθερες απόψεις τους αποτελούν μειοψηφία στο κόμμα του.

Υπό το πρίσμα επικρατεί ανησυχία ότι δεν έχει κάνει πολλά για να ξεφορτωθεί τις πελατειακές πρακτικές και να σπάσει τους δεσμούς του παρελθόντος με τη διαφθορά.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η απελπισία μεταξύ των πολιτών αυξάνεται, ενώ παράλληλα αυξάνεται και το ποσοστό όσων υποστηρίζουν μια επιστροφή στη δραχμή, τονίζει το άρθρο της WSJ.

Πηγή:

http://www.bankingnews.gr/διεθνή/item/294349-wsj-εισηγήσεις-στον-τσίπρα-για-πρόωρες-εκλογές-στο-χείλος-του-grexit-και-πάλι-η-ελλάδα.html

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr