Home Greek News Ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού του 2016

Ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού του 2016

by _
0 comment 104 views

-Του Νίκου Φιλιππίδη

Αυτές τις μέρες η Ελληνική Στατιστική Αρχή επεξεργάζεται στοιχεία που έλαβε από το γενικό λογιστήριο του Κράτους, τα οποία δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός του 2016 κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα, της τάξης του 3% του ΑΕΠ έναντι στόχου 0,5%. Δηλαδή σημειώθηκε ιλιγγιώδης υπέρβαση της τάξεως των 4,5 δις..

Η κυβέρνηση επέβαλε δηλαδή στους πολίτες επτά φορές βαρύτερη λιτότητα, δηλαδή νέους φόρους, από την πολύ βαριά μνημονιακή συμφωνία του 2015.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο εκτροχιασμό προϋπολογισμού στα χρόνια του μνημονίου. Πρόκειται για μια τεράστια αναδιανομή εισοδήματος, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μοιράσει κατά το δοκούν τα χρήματα που πήρε από όλους μας.

Μετά τα ψίχουλα (βάφτισε 13η σύνταξη) που έδωσε στους συνταξιούχους πριν τα Χριστούγεννα, τώρα θέλει να καρπωθεί πολιτικά και ένα νέο πακέτο «στοχευμένων» παροχών.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συνεχίζει να συντηρεί ένα χρέος προς τον ιδιωτικό τομέα το οποίο φτάνει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα 4,5 δις. και σύμφωνα με τα στοιχεία της τρόικας τα 6,5 δις. ευρώ. Συντηρεί και δεν αποπληρώνει το εν λόγω χρέος παρά το γεγονός ότι το καλύτερο τρίμηνο στην τρέχουσα κυβερνητική θητεία το τρίτο τρίμηνο του 2016, κατά το οποίο καταγράφηκε ανάπτυξη 2,2%, οφείλεται αποκλειστικά στην αποπληρωμή υποχρεώσεων άνω των 3,5 δις. ευρώ.
Ακόμα και το τρισκατάρατο ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεση του που διέρρευσε τόνιζε ότι «πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να διευρυνθεί η βάση πληρωμής των φόρων».

Λέει και κάτι ακόμα όμως, αν η Ελλάδα ευθυγραμμίσει το αφορολόγητο όριο με εκείνο που ισχύει στην Ευρωζώνη, θα μπορέσει να μειώσει τον φόρο εισοδημάτων κεφαλαίου κατά 10 μονάδες, ενώ η κλίμακα φορολόγησης προσωπικού εισοδήματος μπορεί να χαμηλώσει μέχρι και στο 15-20%.

Ποιος ασχολείται όμως.. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει μικροδωράκια που αφορούν όπως είπε και ο υπουργός των Οικονομικών «τον κόσμο της αριστεράς». Αυτά μικροδωράκια φαίνεται ότι έχουν οδηγήσει το Μαξίμου σε καταφατική απάντηση έναντι του πακέτου καταρχήν συμφωνίας που της πρόσφεραν οι θεσμοί. Κάπως έτσι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε την διαπραγμάτευση και αποφάσισε να ασχοληθεί με το κυβερνητικό έργο στην Θεσσαλονίκη…

Πηγή:

http://www.liberal.gr/arthro/116018/apopsi/n-filippidis/o-ektrochiasmos-tou-propologismou-tou-2016-.html

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr