Home Greek News ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΞΕΝΑ FUND ΜΕΣΩ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ASPIS BANK

ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΞΕΝΑ FUND ΜΕΣΩ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ASPIS BANK

by _
0 comment 177 views

-απο το bankstersae.blogspot.gr

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΠΟΥ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΜΑΦΙΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΣΤΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΩΣ ΑΠΛΟΣ ΘΕΑΤΗΣ…

ΤΟ 2011 ΚΑΙ ΕΠΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΥΡΙΟΥ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ Η ΓΝΩΣΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ASPIS BANK ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΡΟΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΚΑΚΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ…

ΕΚΕΙΝΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΕΙΧΕ ΣΤΗΣΕΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΕ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΞΕΝΩΝ…

Η Εταιρεία Ειδικού Σκοπού Special Purpose Vehicle – SPV, ή Special Purpose Entity – SPE, είναι μια εταιρεία που ιδρύεται ειδικά με σκοπό την πραγματοποίηση συγκεκριμένων και βραχυπρόθεσμων στόχων, όπως να απομονώσει το χρηματοοικονομικό κίνδυνο μιας τράπεζας. Σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης επιβάλλεται η ενοποίηση των οικονομικών καταστάσεων της Οικονομικής Οντότητας και της εκχωρούσας επιχείρησης, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τόσο οι απαιτήσεις, όσο και οι υποχρεώσεις στον ισολογισμό.

Οι Εταιρείες Ειδικού Σκοπού δεν είναι καινούργιο φρούτο, αφού προβλέπονται από την νομοθεσία εδώ και πολλά χρόνια. Απλώς, τώρα τελευταία γνωρίζουν πιένες, σε συνδυασμό με τις διαδικασίες fast-track που έχουν θεσμοθετηθεί προκειμένου να διευκολύνουν τους πάσης φύσεως επενδυτές. Ως εκ τούτου, γι’ αυτές τις εταιρείες έχουν προβλεφθεί ορισμένα εξαιρετικά θελκτικά κίνητρα, όπως ευνοϊκότερη φορολόγηση και ταχύτατες διαδικασίες αδειοδότησης. Για την σύστασή τους αρκεί μια ΚΥΑ (κοινή υπουργική απόφαση) των υπουργών Ανάπτυξης, Μεταφορών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, ενώ έχει ήδη προβλεφθεί ότι μπορούν να υλοποιούν και αποκλειστικά ιδιωτικές επενδύσεις και όχι μόνο ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημόσιου & ιδιωτικού τομέα) όπως παλιότερα.

Ε, λοιπόν, αυτές οι εταιρείες που αποκαλούνται στα ελληνικά Εταιρείες Ειδικού Σκοπού, δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό που οι αγγλοσάξωνες ονομάζουν Special Purpose Vehicle. Μη ρωτήσετε από πού κι ως πού η εταιρεία αποκαλείται vehicle, δηλαδή όχημα. Δεν έχετε ακούσει για “προγράμματα που τρέχουν” ή για “επενδύσεις που -επίσης- τρέχουν”;

Πάμε τώρα στην ουσία. Οι ΕΕΣ (ή SPV, πείτε τις όπως θέλετε) δεν είναι παρά εταιρείες-κελύφη, οι οποίες συστήνονται για να κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά και χρησιμοποιούνται για να προστατέψουν την μητρική εταιρεία από οποιονδήποτε κίνδυνο, κυρίως χρηματοοικονομικό. Αν κάτι δεν πάει καλά κατά το “τρέξιμο της επένδυσης”, η μητρική εταιρεία την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια και απλώς αφήνει την SPV της να βουλιάξει.

Δεν θα είμαστε πολύ υπερβολικοί αν υποστηρίξουμε ότι οι SPV χρησιμοποιούνται εκεί όπου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι οφσόρ. Δείτε τις αποκρατικοποιήσεις τού ΤΑΙΠΕΔ και θα διαπιστώσετε ότι όλες, από Ελληνικό μέχρι ΟΠΑΠ κι από Αστέρα μέχρι Σχινιά, όλες μα όλες γίνονται μέσω SPV. Φυσικά, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι όλες οι πολυδιαφημισμένες τουριστικές επενδύσεις που προγραμματίζουν τα διάφορα ξένα επενδυτικά κεφάλαια (funds), αναλαμβάνονται από SPV.

Ερχεται σήμερα και η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστέρας και με νομοθετική παρέμβαση ουσιαστικά δίνει άλλωθι σε μια τραπεζική μαφία όπου με τέτοιου είδους εταιρείες ετοιμάζονται να κάνουν πλιάτσικο στα κόκκινα δάνεια..Εδω και το σχετικό νομοσχέδιο

http://www.opengov.gr/ypoian/wp-content/uploads/downloads/2016/03/2016_Sxedio_Nomou_Paraxoriseis.pdf

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το απόσπασμα ανακοίνωσης που εξέδωσε η επιτροπή κεφαλαιαγοράς σχετικά με τις εν λόγω εταιρείες ειδικού σκοπού

http://www.hcmc.gr/el/klawtitreq

Για να καταλάβετε όμως τι είδους εταιρείες στήνουν κάποιοι δεν μένει παρά να δούμε σχετικά δημοσιεύματα

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=759588

και εδώ

http://www.bankwars.gr/%CE%BA%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B9/

Ο λόγος της τιτλοποίησης και εκχώρησης των στεγαστικών δανείων τους σε εταιρείες ειδικού σκοπού έναν και μόνο σκοπό έχουν και δεν είναι άλλο από τον εγκλωβισμό των δανειοληπτών λόγω της μη δυνατότητάς τους αφενός για οπαιαδήποτε ρύθμιση των δανείων τους και αφετέρου της μη εφαρμογής του νόμου Κατσέλη, εφόσον δεν έχουν κάποια άλλη ληξιπρόθεσμη οφειλή, η λύση δίδεται μέσω της διάταξης του άρθρου 288 του Αστικού Κώδικα, η οποία απαιτεί κάθε σύμβαση να λειτουργεί και να εκτελείται βάσει της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών και αφετέρου των συνταγματικών αρχών της οικονομικής ελευθερίας, αναλογικότητας, ισότητας και ίσης μεταχείρισης των πολιτών».

http://www.bankofgreece.gr/BogDocumentPEE/%CE%A0%CE%95%CE%95_32_07_10_213.pdf

Πάμε να δούμε ένα παράδειγμα μιας εκ των Ελληνικών τραπεζών που πλέον δεν υπάρχει μια και ο κύριος προβόπουλος την μεταβίβασε πλέον στην Eurobank. Η aspis bank και με ημερομηνιία 29/10/2008 και λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση στην χώρα έστησε εταιρεία με έδρα την Ελλάδα όπου μεταβίβαζε όλα τα κόκκινα δάνεια της…

Η εν λόγω εταιρεία είχε μετοχικό κεφάλαιο 60.000€ και ο σκοπός της σύμφωνα με το καταστατικό της ήταν η τιτλοποίηση και η πώληση των ενυπόθηκων δανείων ενήμερων και μη.

Διαβάζοντας το αντίστοιχο ΦΕΚ με ημερομηνία 1/7/2010 δημοσίευσε τον πρώτο ισολογισμό και στον οποίο πέραν των λειτουργικών δαπανών δεν αναφέρει κανένα στοιχείο οικονομικό για το σύνολο των δανείων που διαχειρίστηκε

Η εν λόγω εταιρεία και με ημερομηνία 20/9/2010 έρχεται και τροποποιεί το καταστατικό αλλά και την επωνυμία της μια και πλέον απευθύνεται σε διεθνείς επενδυτές

Για 4 και πλέον έτη η εν λόγω εταιρεία πέραν του γεγονότος πως δεν ξανά δημοσίευσε κανένα ισολογισμό χρήσης όπως προβλέπει η νομοθεσία περί των εν λόγω εταιρειών με νέα απόφαση του ΔΣ γίνεται λύση και εκκαθάριση της. Ητοι σημαίνει πως κατεβάσαμε ρολά αφού τελειώσαμε την δουλειά μας και ξεπουλήσαμε όλα τα δάνεια κάτω από την μύτη των πολιτικών και του υποτιθέμενου ελέγχου από την ΤτΕ. δείτε και το σχετικό ΦΕΚ με ημερομηνία 24/4/2014

και το μόνο εν τέλει που παρουσίασε η εν λόγω εταιρεία ειδικού σκοπού ήταν ο ισολογισμός εκκαθάρισης και στον οποίο δεν φαίνεται πουθενά το ύψος των διαχειρισθέντων δανείων που εκποίησε παρά μόνο παρουσίασε τα λειτουργικά έξοδα της.


Αν αυτό δεν είναι φοροδιαφυγή τότε τι είναι εάν αυτό δεν είναι παραβίαση ελέγχου εκ μέρους της ΤτΕ τότε τι μπορεί να είναι;

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ

Πηγή:

https://bankstersae.blogspot.gr/2017/01/fund-aspis-bank.html

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr