Home Greek News Δωρεάν σπίτια για τους πρόσφυγες από τους Κρητικούς – Τον Ιανουάριο η σύμβαση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Δωρεάν σπίτια για τους πρόσφυγες από τους Κρητικούς – Τον Ιανουάριο η σύμβαση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

by _
0 comment 95 views

Στο τέλος του Ιανουαρίου αναμένεται να υπογράψει η Αναπτυξιακή Ηρακλείου σύμβαση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για την υποδοχή των προσφύγων που πρόκειται να έρθουν στο Ηράκλειο, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι διερευνητικές διαδικασίες για τον εντοπισμό των επιλέξιμων χώρων φιλοξενίας τους…

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι εκτός από τους ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τη φιλοξενία των προσφύγων υπάρχει και ένας αριθμός πολιτών οι οποίοι διαθέτουν τις κατοικίες τους δωρεάν αποδεικνύοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στους σκληρά δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας που προσπαθούν να επιβιώσουν μακριά από την κόλαση του πολέμου που άφησαν πίσω τους.

Ωστόσο τα ζητήματα αυτά θα δρομολογηθούν σε δεύτερο στάδιο όπως εξηγεί με δηλώσεις του στην εφημερίδα “Πατρίς” ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, αφού, όπως σημειώνει, το ζητούμενο είναι σε πρώτη φάση να τακτοποιηθεί το ζήτημα της υπογραφής της σύμβασης που πρέπει να υπογραφεί, ώστε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας.

Ειδικότερα όπως εξηγεί, «μετά την απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, για τη φιλοξενία 2.000 προσφύγων σε όλη την Κρήτη, την οποία θα οργανώσουν οι τέσσερις Αναπτυξιακές του νησιού, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για την όσο το δυνατό ταχύτερη και αρτιότερη προετοιμασία του εγχειρήματος.

Έγιναν επαφές με τα στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας, αλλά και με αντίστοιχες Αναπτυξιακές Εταιρίες οι οποίες υλοποιούν το πρόγραμμα της φιλοξενίας των προσφύγων και ενημερωθήκαμε σε βάθος για όλα τα τεχνικής φύσεως ζητήματα που οφείλουμε να προετοιμάσουμε και να τακτοποιήσουμε άμεσα.

Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να στείλουμε την Τρίτη στην Ύπατη Αρμοστεία το φάκελο με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία ώστε να μπορέσουμε να εγγραφούμε στα μητρώα της, διαδικασία που είναι απαραίτητη για να υπογράψουμε στη συνέχεια σύμβαση για το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων.

Ο φάκελος περιέχει ακόμα μια αναλυτική και κοστολογημένη έκθεση, στην οποία περιλαμβάνεται ένας οικονομικός προϋπολογισμός για τα χρήματα που πρέπει να διασφαλιστούν για την φιλοξενία των προσφύγων, τα οποία θα ελεγχθούν και θα αξιολογηθούν από τα στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας, με τα οποία αναμένεται να υπογράψουμε σύμβαση μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε και τις επόμενες κινήσεις για την ενοικίαση των χώρων που μπορεί να είναι επιλέξιμοι προκειμένου να φιλοξενηθούν πρόσφυγες, εφόσον και αν το αρμόδιο υπουργείο δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσουμε την όλη διαδικασία».

Ο ίδιος σημειώνει ότι είναι ιδιαίτερα συγκινητικό το ενδιαφέρον και η έμπρακτη στήριξη που έχουμε από συμπολίτες μας που προσφέρονται ακόμα και χωρίς χρήματα να διαθέσουν τους χώρους τους για τη φιλοξενία των προσφύγων, και το γεγονός αυτό αποκτά, όπως λέει, ακόμα μεγαλύτερη αξία στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Όπως είναι γνωστό, με βάση και την απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, συνολικά στο νησί μας θα φιλοξενηθούν 2.000 πρόσφυγες, οι οποίοι θα κατανεμηθούν αναλογικά σε όλους τους νομούς της Κρήτης.

Βάσει του σχεδιασμού που υπάρχει οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν κατά προτεραιότητα σε σπίτια 60-90 τ.μ. το ενοίκιο των οποίων δεν θα ξεπερνά το ποσό των 400 ευρώ. Επίσης εναλλακτικά θα μπορούν να φιλοξενηθούν σε μισθωμένες ξενοδοχειακές μονάδες όπου η προοπτική είναι να ενοικιαστούν στο σύνολό τους και όχι μέρος των διαμερισμάτων τους, ώστε να καλυφθούν όλα τα δωμάτια που διαθέτουν από πρόσφυγες.

Τα χρήματα που θα δίδονται στους πρόσφυγες που θα έρθουν στο νησί αντιστοιχούν σε ένα ποσό της τάξεως των 90 ευρώ μηνιαίως ανά άτομο για την κάλυψη του κόστους διαβίωσής τους, αυξανόμενο όταν πρόκειται για μητέρες με μικρά παιδιά με σκοπό να καλυφθούν κάποια επιπλέον έξοδα.

Πηγή: patris.com

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr