Home Greek News Βίοι παράλληλοι μεταμελημένων αντιμνημονιακών

Βίοι παράλληλοι μεταμελημένων αντιμνημονιακών

by _
0 comment 126 views

-Του Παναγιώτη Γκλαβίνη

Ο κύριος Τσακαλώτος υπέγραψε τελικά την επιστολή συγγνώμης προς τους δανειστές.

Πέντε χρόνια πριν, ένας άλλος αντιμνημονιακός είχε οδηγήσει τους πολιτικούς του φίλους στην Ευρώπη σε νευρική κρίση. Πρόκειται για τον κ. Σαμαρά, ο οποίος, τρεις μέρες μετά τη συμμετοχή του στην Κυβέρνηση Παπαδήμου, το Νοέμβριο του 2011, εμφανίστηκε στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα διακηρύττοντας: «η δική μας υπογραφή δεν υπάρχει κάτω από την δική τους. Λένε ότι για να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση θα πρέπει να υπογράψουμε κοινή δήλωση όλα τα κόμματα. Το ξαναλέω τέτοια υπογραφή δεν βάζω».

Τη συνέχεια την ξέρετε. Την ζήσαμε. Στη δε πρώτη του επίσκεψη ως Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, τον Αύγουστο του 2012, απάντησε με το περίφημο «ουδείς αναμάρτητος» στην ερώτηση-κεραυνό που του απηύθυνε Γερμανός δημοσιογράφος: «τι ευθύνη πιστεύετε ότι φέρετε εσείς για την οποία βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα, τα δυο τελευταία χρόνια;».

Στις 30.3.2015, μεσούσης της τρελής διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά στη Βουλή, είπε ότι, σε αντίθεση μ’ αυτόν, ο ίδιος μέσα στο Βερολίνο είχε πει τις απαγορευμένες λέξεις: Siemens, κατοχικό δάνειο, αξιοπρέπεια, εθνική κυριαρχία. Και κατέληξε ρωτώντας τον: «Αλήθεια κ. Σαμαρά, έπραξα ορθά που τα είπα αυτά στο Βερολίνο ή μήπως θα έπρεπε κι εγώ να πω ουδείς αναμάρτητος στην κ. Μέρκελ;».

Ακραίο φαινόμενο πολιτικού σουρεαλισμού!

Ο δε κ. Σαμαράς, ένα χρόνο αργότερα, στις 19.5.2016, κατηγορούσε τον κ. Τσίπρα ότι «υπογράφει όλα όσα κατήγγειλε μέχρι χθες».

Τα έχουμε δει πλέον ΟΛΑ! Αλλελούια!

Πράγματι, ο κ. Τσίπρας και οι περί αυτόν δεν έχουν καμία αναστολή να υπογράφουν οτιδήποτε. Έχουν διαβεί τον Ρουβίκωνα κι ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται. Τον Ιούλιο του 2015, υπέγραψαν το δικό τους Μπρεστ-Λιτόφσκ και τώρα Τσίπρας και Τσακαλώτος παριστάνουν τους Λένιν και Τρότσκι στους συντρόφους τους που διαμαρτύρονται γιατί υπογράφουν τα πάντα.

Αυτά γι’ αυτούς είναι ασήμαντες λεπτομέρειες που ταλανίζουν την ψυχή των αστών μόνο πολιτικών. Και πάλι, όχι όλων. Το μόνο που μετράει γι’ αυτούς, είναι το αποτέλεσμα: μοιράσανε τα λεφτά εκεί που θέλανε; Αυτό τους αρκεί. Πάμε παρακάτω. Μάταια οι αστοί πολιτικοί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πώς είναι δυνατόν να γλείφουν εκεί που έφτυναν. Γι’ αυτούς, αυτά δεν σημαίνουν απολύτως τίποτε.

Και ποιος νομίζετε ότι θα θυμηθεί την επιστολή Τσακαλώτου στο καφενείο ή την κάλπη; Ξέρετε πού βρίσκεται σήμερα το συλλογικό διανοητικό επίπεδο του Ελληνικού λαού μετά από επτά χρόνια διαπαιδαγώγησης στη μπουρδολογία από όσους πολιτικούς ενδιαφέρονταν μόνο για την καρέκλα, ανεξαρτήτως αν η χώρα θα πλήρωνε ακριβά το καπρίτσιο τους;

Πες ό,τι να’ ναι για να βγεις και μετά βλέπεις.

Κι αν νομίζετε πως αυτό είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο, απατάστε. Εντύπωση μού προκάλεσε το εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού Le Point τις μέρες της εκλογής του Φιγιόν ως υποψηφίου της κεντροδεξιάς στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: «Μπορεί κανείς να εκλεγεί σήμερα χωρίς να πει ό,τι να’ ναι;» Δυστυχώς, δεν μπορεί…

Το ζήτημα είναι αν όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα, σημαίνουν κάτι, όχι για τους λαούς και τις κοινές γνώμες που εύκολα άγονται και φέρονται, αλλά για τους τεχνοκράτες του EWG και τους Ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών. Θα το μάθουμε εντός του Ιανουαρίου.

Πάντως, δυο χρόνια πριν, οι ίδιοι είχαν αρνηθεί στον Χαρδούβελη ό,τι φαίνεται να παραχωρούν σήμερα στον Τσακαλώτο. Τους είχε πει τότε ο Χαρδούβελης: το 2015 θα έχουμε ανάπτυξη, δεν θα χρειαστούν, συνεπώς, τα πρόσθετα μέτρα του 1,5 δις (!), αφήστε μας, λοιπόν, να τα υποσχεθούμε απλά τώρα, κι αν χρειαστεί στην πορεία, θα τα πάρουμε.

Ό,τι απορρίψανε στον Χαρδούβελη, το δίνουνε στον Τσακαλώτο. Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας βγήκε πολιτικά κερδισμένος στην Ελλάδα απ’ αυτή την κόντρα ελέω δανειστών. Ποιος θα τα πληρώσει, όμως, τώρα τα 600 εκατομμύρια που μοίρασε; Οι δανειστές αδιαφορούν. Πόσο θα κοστίσουν, όμως, στον ελληνικό λαό;

Μήπως έχει σημασία; Άραγε, θα το θυμάται κανείς όταν θα’ ρθει ο λογαριασμός; Στην Ελλάδα;;; Την Ελλάδα πλέον, την κυβερνάς μ’ ένα ψέμα.

* Ο κ. Γκλαβίνης είναι αν. καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Source:

http://www.liberal.gr/arthro/103436/apopsi/arthra/bioi-paralliloi-metamelimenon-antimnimoniakon.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter+-+28-12-2016+18%3A11%3A47

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr