Home Greek News Οι αθλητές που εκτελέστηκαν… επειδή φορούσαν γαλανόλευκα!

Οι αθλητές που εκτελέστηκαν… επειδή φορούσαν γαλανόλευκα!

by _
0 comment 130 views

Δημοσιεύτηκε στις 10/05/2016 από pneymatiko

Η ιστορία ενός ελληνικού συλλόγου της Μικράς Ασίας με την ονομασία «Πόντος»… που για κάποιο ανεξήγητο λόγο μένει θαμμένη στα βάθη των χρόνων.

Υπάρχουν περιπτώσεις στην ιστορία του ελληνισμού, που για κάποιο ανεξήγητο λόγο μένουν θαμμένες στα βάθη των χρόνων και δεν προβάλλονται όπως θα τους άξιζε. Μια από αυτές είναι και του άγνωστου-κακώς-στους πολλούς αθλητικού-πολιτιστικού συλλόγου με την ονομασία «Πόντος» του κολλεγίου «Ανατόλια» Μερζιφούντας.

Τα μέλη-αθλητές της ομάδας αυτής, εκτελέστηκαν από τους Τούρκους, μόνο και μόνο επειδή η εμφάνισή του συλλόγου τους ήταν γαλανόλευκη προς τιμήν της ελληνικής σημαίας!

Το κολλέγιο «Ανατόλια», ιδρύθηκε το 1882 στην πόλη Μερζιφούντα της Μικράς Ασίας από τον Αμερικανό Ιεραπόστολο Τσαρλς Τρέισι. Το σχολείο λειτουργούσε ως κέντρο μάθησης κυρίως για Αρμένιους και Έλληνες. Το 1892, το κολλέγιο κάηκε από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια πογκρόμ εναντίων των Χριστιανών.

screen-shot-2016-10-05-at-9-13-48-pm

Το κολλέγιο «Ανατόλια»

Το 1903, απόφοιτοι αλλά και σπουδαστές του κολλεγίου, ίδρυσαν τον αθλητικό και πολιτιστικό σύλλογο με την ονομασία «Πόντος». Στη διοίκηση του συλλόγου συμμετείχαν και καθηγητές του κολλεγίου, και οι δραστηριότητές του ήταν αθλητικές, καλλιτεχνικές και επιμορφωτικές.

Τα μέλη του δημιούργησαν βιβλιοθήκη, ποδοσφαιρική ομάδα, ανέβαζαν θεατρικές παραστάσεις και από το 1910 εξέδιδε και περιοδικό με τον τίτλο «φιλολογικόν, επιστημονικόν και παιδαγωγικόν». Στο έμβλημα του συλλόγου απεικονίζονταν μια μπάλα (αθλητισμός), μια κουκουβάγια (πνεύμα) και μια λύρα (μουσική), που αντιπροσώπευαν την τριπλή δράση του συλλόγου.

screen-shot-2016-10-05-at-9-16-05-pm

Στις 12 Φεβρουαρίου 1921, εισβάλουν στο κολλέγιο Τσέτες με τη δικαιολογία πως Χριστιανοί που είχαν χτυπήσει Τούρκο κρύβονταν εκεί, αλλά και πως στο χώρο του κολλεγίου υπήρχαν όπλα και εκρηκτικά. Αφού δε βρήκαν τίποτα από αυτά, επισκέφθηκαν το γραφείο του διευθυντή, όπου και βρήκαν 2 χάρτες του Πόντου.

Αυτό τους θύμωσε. Όταν όμως πήγαν στη βιβλιοθήκη εξοργίστηκαν, καθώς βρήκαν εκατοντάδες ελληνικά βιβλία και συγγράμματα τα οποία είχαν τυπωθεί στην Αθήνα. Αυτό όμως που τους εξόργισε πιο πολύ απ’ όλα, ήταν μια φωτογραφία της ποδοσφαιρικής ομάδας του συλλόγου «Πόντος», όπου η εμφάνιση των αθλητών είχε γαλανόλευκες ρίγες που παρέπεμπαν στην ελληνική σημαία.

screen-shot-2016-10-05-at-9-12-01-pm

Όλα αυτά τα θεώρησαν ενοχοποιητικά στοιχεία. Αρχίζουν τις συλλήψεις. Πρώτοι συλλαμβάνονται 2 αθλητές και μαθητές. Ο τερματοφύλακας της ομάδας ποδοσφαίρουΑναστάσιος Παυλίδης και ο δρομέας Συμεών Ανανιάδης. Μαζί τους συνελήφθησαν και έξι καθηγητές του κολλεγίου. Οδηγήθηκαν στις φυλακές της Αμάσειας όπου και βασανίστηκαν για 4 μήνες.

screen-shot-2016-10-05-at-9-19-13-pm

Καταδικάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες σε θάνατο και τον Ιούνιο του 1921 απαγχονίστηκαν. Αμέσως μετά την εκτέλεσή τους, συνελήφθησαν και τα υπόλοιπα 125 μέλη (μαθητές-αθλητές) του συλλόγου «Πόντος» και οι Τούρκοι έκλεισαν το κολλέγιο. Οι 125 δεν έμαθε κανείς τι απέγιναν. Κάποιες μαρτυρίες πάντως θέλουν να έχουν εκτελεστεί δια τυφεκισμού και να έχουν ταφεί σε ομαδικούς τάφους.

Τον Μάιο του 2013, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας που κέρδισε το Euro 2004, έπαιξε φιλικό παιχνίδι με παλαίμαχους Πόντιους ποδοσφαιριστές στη μνήμη της «γενοκτονίας των Ποντίων». Στο παιχνίδι αυτό, η ομάδα των Ποντίων φορούσε την εμφάνιση με της γαλανόλευκες ρίγες με το «Π» όπως ο σύλλογος από τη Μερζιφούντα.

Πηγή:

Οι αθλητές που εκτελέστηκαν… επειδή φορούσαν γαλανόλευκα!

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr