Home Greek News 1711: Σαν σήμερα, ένας πρώην γενίτσαρος, ο Αχμέτ Καραμανλή, ιδρύει τη δυναστεία των Καραμανλήδων

1711: Σαν σήμερα, ένας πρώην γενίτσαρος, ο Αχμέτ Καραμανλή, ιδρύει τη δυναστεία των Καραμανλήδων

by _
0 comment 8 views

Οι διάδοχοί του θα έρθουν σε προστριβές και διενέξεις με τους Αμερικανούς, καθώς έλεγχαν τους θαλάσσιους δρόμους της Μεσογείου.

Οι Γενίτσαροι, ή γιανίσαροι ήταν επίλεκτα σώματα της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Διαμορφώνονταν από αιχμαλώτους πολέμου και νέους Χριστιανούς που εξαναγκάζονταν από μικρή ηλικία σε στρατιωτική υπηρεσία.

Οργανώθηκαν ως στρατιωτικό σώμα για πρώτη φορά από τον Μουράτ Α΄ και σταδιακά απέκτησαν μεγάλη πολιτική δύναμη έναντι των σουλτάνων. Στο διάστημα 1609-1635 υπήρξε δραστική αύξηση αριθμού γενιτσάρων, αυτό επιτυγχάνεται με το παιδομάζωμα (ηλικίες 5-8 ετών), χωρίς την έγκριση των Ουλεμά (εφαρμογή αλλαξοπίστισης – Devshirmeh). Σκοπός είναι πλέον ο έλεγχος των απομακρυσμένων εδαφών (άμυνα) και όχι η περαιτέρω επέκταση.

Τον 17ο αιώνα το δικαίωμα εισδοχής έγινε κληρονομικό και η στρατολόγηση Χριστιανών σταδιακά σταμάτησε. Μέχρι το 19ο αιώνα ο θεσμός έχει πλέον εκφυλιστεί, καθώς μειώθηκε ακόμη και ο σεβασμός τους προς το Σουλτάνο. Πολλές φορές σήκωσαν κεφάλι ενάντια στο οθωμανικό κράτος και τους αξιωματούχους του γυρεύοντας όλο και περισσότερα προνόμια και μισθούς. Έφθασαν ως την εκτέλεση ενός σουλτάνου. Το 1826, ο σουλτάνος Μαχμούτ Β΄ απαλλάχθηκε από τους απείθαρχους Γενίτσαρους διατάζοντας τους πιστούς σπαχήδες του να τους σφαγιάσουν στους κοιτώνες τους.

(Sidi Hamid Qaramanli Quluglu)Οι Καραμανλήδες (Karamanli ή Qaramanli ή al-Qaramanli) υπήρξαν μια δυναστεία πασάδων τούρκο-αλβανικής καταγωγής της Τριπολίτιδας και της Κυρηναϊκής (σχεδόν όλη η σημερινή Λιβύη) από το 1711 μέχρι το 1830.

Ο ιδρυτής Αχμέτ Καραμανλή ήταν γενίτσαρος και αξιωματικός του οθωμανικού ιππικού που στασίασε κι έσφαξε τον Οθωμανό Μπέη. Mετά, ζητώντας αμέσως συγνώμη (!) και δηλώνοντας υποταγή στον Σουλτάνο κατάφερε να διατηρήσει το πασαλίκι που σφετερίστηκε και το δικαίωμα να το κληροδοτήσει στους απογόνους του. Οι Καραμανλήδες πλουτήσαν επιδιδόμενοι στην πειρατεία κατά ευρωπαϊκών κι ελληνικών εμπορικών πλοίων και τις αιχμαλωσίες πλούσιων ταξιδιωτών με σκοπό την απαίτηση λύτρων από τις οικογένειες τους.

Οι ΗΠΑ κήρυξαν πόλεμο εναντίον τους (1801-1805) επειδή ο Γιουσούφ Καραμανλή ζήτησε 225.000 δολάρια από τον πρόεδρο Τόμας Τζέφερσον ως λύτρα για την «ασφάλεια των αμερικανικών εμπορικών πλοίων». Οι αμερικανοί εισέβαλαν με πεζοναύτες (η πρώτη διεθνής εισβολή τους στον κόσμο οφείλεται στους Καραμανλήδες!!!) και ο πασάς συνθηκολόγησε, παραιτήθηκε και στη θέση του μπήκε ο αδελφός του Χαμίντ Καραμανλή που «είχε ηδη στρατολογηθεί (ναι, από τότε στρατολογούσαν πράκτορες) από τον αμερικανό αξιωματικό Γουίλιαμ Ήτον».

Οι Καραμανλήδες εκδιώχθηκαν από την Λιβύη από στρατεύματα του Σουλτάνου Μαχμούτ του 2ου το 1832. Υπάρχει ακόμα μια οικογένεια με αυτό το όνομα στην σημερινή Τρίπολη της Λιβύης και μια στην Πρώτη Σερρών, πρώην Κιουπκόι, στην Βόρεια Ελλάδα.

Πηγή:

http://www.mousiko-cafe.com/

Διαβάστε επίσης!

Απο το 1977 αναγνωρίζουν τη «μακεδονική γλώσσα» τα ΗΕ και η….ΕΛΛΑΔΑ! [ΕΓΓΡΑΦΑ]

Απο το 1977 αναγνωρίζουν τη «μακεδονική γλώσσα» τα ΗΕ και η….ΕΛΛΑΔΑ! [ΕΓΓΡΑΦΑ]

ΈΓΓΡΑΦΟ ΒΌΜΒΑ! Καταδότης των ΝΑΖΙ υπήρξε ο μεγάλος «εθνάρχης» Κως. Καραμανλής

ΈΓΓΡΑΦΟ ΒΌΜΒΑ! Καταδότης των ΝΑΖΙ υπήρξε ο μεγάλος «εθνάρχης» Κως. Καραμανλής

Απο το 1977 αναγνωρίζουν τη «μακεδονική γλώσσα» τα ΗΕ και η….ΕΛΛΑΔΑ! [ΕΓΓΡΑΦΑ]

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: GreekNewsOnDemand.jdk@gmail.com

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr