Home Greek News Λιου υπέρ απομείωσης του χρέους

Λιου υπέρ απομείωσης του χρέους

by _
0 comment 116 views

Στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή –και ενώ οι εξελίξεις στη γείτονα Τουρκία παραμένουν δραματικές, με την αίσθηση ότι η πλήρης ομαλοποίηση της κατάστασης εκεί θα καθυστερήσει– επενδύει η κυβέρνηση, προκρίνοντας τη σημασία του γεωπολιτικού παράγοντα σε συνάρτηση με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος. Η έλευση στην Αθήνα του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και η συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αποτελούν για την Αθήνα μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να παίξει το γεωπολιτικό χαρτί στη συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου έγιναν δεκτές με ιδιαίτερη ικανοποίηση οι δηλώσεις του κ. Λιου, ο οποίος φρόντισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times με αφορμή την έλευσή του στη χώρα μας, να δώσει ο ίδιος αυτή τη διάσταση στις εξελίξεις. Η Ουάσιγκτον έχει εδώ και καιρό ταχθεί στο πλευρό της Αθήνας στη διεκδίκηση εφαρμογής μέτρων για την απομείωση του χρέους. Και ο κ. Λιου ήταν ξεκάθαρος για την ενισχυμένη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων: «Θα ήλπιζα πως (η αναταραχή στην Τουρκία) θα άλλαζε το κλίμα υπό το οποίο διεξάγονται οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους και επειδή είναι ούτως ή άλλως το σωστό να γίνει αλλά και επειδή σε μια στιγμή που η Ελλάδα είναι σε θέση γεωπολιτικής σημασίας, είναι καλό να ενισχυθεί η δημοσιονομική δομή της».

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών φρόντισε, επίσης, να υπομνήσει τον σημαντικό ρόλο της χώρας μας στη διαδρομή των προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ και άλλες χώρες προς την Ευρώπη, γεγονός που, όπως είπε, έχει ανανεώσει τη γεωπολιτική σημασία της. Βεβαίως, ο κ. Λιου φρόντισε να αναφερθεί και στο έτερο σκέλος για το οποίο επιμένει η Ουάσιγκτον, αυτό των μεταρρυθμίσεων και, αφού τόνισε ότι «πρέπει να επιδιορθώσεις τα θεμέλια για να έχεις μια ισχυρή Ελλάδα», κάλεσε την πολιτική ηγεσία να αναλάβει μεγαλύτερη πρωτοβουλία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με την επιδίωξη για αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με συνεργάτες του, στη συνάντηση με τον κ. Λιου θα αναφερθεί στην απόφαση του Eurogroup για λήψη συγκεκριμένων μέτρων απομείωσης του χρέους, με το επιχείρημα ότι αυτή η απόφαση δίνει το έδαφος για να υπάρξουν εξελίξεις σε αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, η Αθήνα θα ζητήσει τη συνδρομή της Ουάσιγκτον προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι όποιες ενστάσεις του ΔΝΤ και να επιτραπεί η ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Πέραν αυτών, η έλευση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να γίνει πλήρης ανασκόπηση των εξελίξεων στην περιοχή και των νέων δεδομένων που προκύπτουν από όσα συμβαίνουν στην Τουρκία. Από αμερικανικής πλευράς έχει καταστεί σαφές ότι ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή έχει αναβαθμισθεί, ώς ένα βαθμό και ως συνέπεια της έντασης που επικράτησε στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις κατά καιρούς. Η Ουάσιγκτον εμφατικά υποστήριξε την ανάπτυξη της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο για την ανάσχεση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, με τη συμμετοχή και αμερικανικού πολεμικού πλοίου, ενώ έχει ταχθεί υπέρ της ταχείας προώθησης των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς αζέρικου φυσικού αερίου προς την ευρωπαϊκή αγορά (ΤΑΡ), που για τις ΗΠΑ είναι σημαντικό έργο προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Ολα αυτά τα ζητήματα συζητήθηκαν και στη συνάντηση που είχε πρόσφατα στη Βαρσοβία ο κ. Τσίπρας με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/868177/article/epikairothta/politikh/lioy-yper-apomeiwshs-toy-xreoys

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr