Home Greek News Δύο ώρες τα έλεγαν Αλέξης και Γιώργος- Πάλι δημοψήφισμα ζήτησε ο Παπανδρέου

Δύο ώρες τα έλεγαν Αλέξης και Γιώργος- Πάλι δημοψήφισμα ζήτησε ο Παπανδρέου

by _
0 comment 92 views

Και ραντεβού του πρωθυπουργού με Φώτη Κουβέλη και Οικολόγους – Πράσινους για συνταγματικές αλλαγές και όχι μόνο

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση τάχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη, ενώ πρότεινε σπάσιμο των περιφερειών, την εφαρμογή ενός συστήματος μονοεδρικών και με περιφερειακές λίστες.

Όπως υπογράμμισε, μετά την πολύωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η απλή αναλογική, που έχει ως στόχο μια καλύτερη και δικαιότερη ψήφο των πολιτών, είναι σε αντίθεση με το να μην σπάσουν οι περιφέρειες. Την ίδια ώρα, αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση, δεν εμφανίστηκε αρνητικός, χωρίς να δώσει ξεκάθαρο στίγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό συζήτησαν μια σειρά θεμάτων, όπως τις εξελίξεις στην Ευρώπη, το πραξικόπημα στην Τουρκία και την επικείμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Παπανδρέου είπε πως μετέφερε στον πρωθυπουργό τα αιτία της κρίσης, τα οποία ήταν βαθύτατα πολιτικά και όχι οικονομικά, τονίζοντας ότι είναι θέμα λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα μας. Να ενισχύουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου έξω από το Μέγαρο Μάξιμου.

Ειδικότερα, αναφορικά με το εκλογικό σύστημα, ο πρόεδρος του Κινήματος είπε ότι «πρώτα από όλα εγώ δεν βλέπω ως διακύβευμα απλά ως ανακατανομή της εξουσίας σε κεντρικό επίπεδο».

«Πρέπει να αλλάξουμε την εξουσία, το εκλογικό σύστημα πρέπει να γίνει ένα διακύβευμα πραγματικό και αυτό είναι η ενίσχυση της φωνής του πολίτη», είπε και σημείωσε ότι «αυτό μπορεί να γίνει είναι από μια βαθιά αποκεντρωμένη ριζοσπαστική πολιτική», επισημαίνοντας ότι πρέπει «να δώσουμε εξουσία στην περιφέρεια».

Τέλος, επανέφερε μια παλαιότερη πρόταση του, που περιλαμβάνει σπάσιμο των περιφερειών, την εφαρμογή ενός συστήματος μονοεδρικών και με περιφερειακές λίστες.

Screen Shot 2016-07-19 at 1.08.06 PM

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως κατά τη διάρκεια του σύντομου διαλόγου που οι δύο άντρες είχαν μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησης τους, βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Τουρκία.

«Τα λέμε σε δύσκολες στιγμές για την περιοχή», είπε ο κ. Παπανδρέου.

«Πάντοτε η Τουρκία έχει μια μεγάλη εσωτερική ένταση και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας, και τόνισε: «Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει μια αποκατάσταση της ομαλότητας, αν και έχω την αίσθηση ότι αυτό θα διαρκέσει αρκετό χρόνο».

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών είπε ακόμη ότι «εδώ και καιρό υπήρχε η αίσθηση μιας διαιρεμένης χώρας, για διάφορους λόγους» και πρόσθεσε: «Μακάρι να υπήρχε αυτή η πρώτη αναλαμπή ενότητας των πολιτικών δυνάμενων εκεί, αλλά με έμφαση στους δημοκρατικούς θεσμούς, τα σημάδια όμως δείχνουν διαφορετικά».

Πηγή:

http://www.protothema.gr/politics/article/596269/sunadisi-tsipra-papandreou-gia-ton-eklogiko-nomo/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr