Home Greek News Το Brexit απειλεί τον ελληνικό τουρισμό | Gr.Greekreporter.gr – Ειδήσεις από την Ελλάδα

Το Brexit απειλεί τον ελληνικό τουρισμό | Gr.Greekreporter.gr – Ειδήσεις από την Ελλάδα

by _
0 comment 106 views

Σοκ και στον τουριστικό κόσμο της χώρας προκάλεσε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, καθώς εκτιμάται ότι θα επηρεάσει ακόμη και στη φετινή σεζόν την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από τη Βρετανία, κυρίως, λόγω της κάθετης πτώσης της τιμής της στερλίνας. Η Βρετανία αποτελεί τη δεύτερη ισχυρότερη αγορά άντλησης επισκεπτών για τον ελληνικό τουρισμό. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι την τελευταία δεκαετία οι Βρετανοί τουρίστες που έκαναν διακοπές στη χώρα μας ξόδεψαν, συνολικά, πάνω από 16 δισ. ευρώ. Μόνο το 2015 επισκέφθηκαν τη χώρα μας 2,4 εκατ. Βρετανοί τουρίστες, ξοδεύοντας 2 δισ. ευρώ. Επίσης, καταλυτικό ρόλο στην πραγματοποίηση του ρεκόρ των άμεσων ταξιδιωτικών εισπράξεων που πέτυχε πέρυσι η Ελλάδα έπαιξαν τα έσοδα από τους Βρετανούς τουρίστες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», πέρυσι η χώρα είχε επιπλέον 732 εκατ. ευρώ άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις σε σχέση με το 2015 φθάνοντας συνολικά στα 14,2 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των επιπλέον ταξιδιωτικών εισπράξεων, τα 467 εκατ. ευρώ προήλθαν από τους Βρετανούς τουρίστες. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τη φετινή χρονιά που περιλαμβάνουν το διάστημα Ιανουαρίου Απριλίου οι αφίξεις των Βρετανών τουριστών παρουσίασαν αύξηση κατά 9%, ξεπερνώντας τις 206.000. Στο τετράμηνο αυτό οι Βρετανοί ξόδεψαν για τις διακοπές τους στη χώρα μας πάνω από 105 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα επηρεάσει αναπόφευκτα και τον ελληνικό τουρισμό. Για τη φετινή σεζόν η πτώση της τιμής της στερλίνας επιδρά αρνητικά τόσο σε σχέση με τις υφιστάμενες κρατήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και έχουν δοθεί προκαταβολές όσο και σε σχέση με τις μελλοντικές κρατήσεις.

Αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις για την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από τη Βρετανία και του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννη Ρέτσου. Οπως εκτιμά, οι αφίξεις των Βρετανών τουριστών θα μειωθούν, ενώ θα υπάρξουν ακυρώσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλους προορισμούς στη νότια Ευρώπη. Η κύρια μορφή διακοπών που επιλέγουν οι Βρετανοί τουρίστες είναι το δίπτυχο «Ηλιος – Θάλασσα». Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων οι βρετανικές οικογένειες ξοδεύουν έως και 2 μηνιαίους μισθούς για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η χαμηλότερη μέση κατανάλωση κατά τις διακοπές του καλοκαιριού αντιστοιχεί σε 675 στερλίνες κατά άτομο. Οι Βρετανοί θέτουν τις διακοπές ως προτεραιότητα και προγραμματίζουν σε μεγάλο ποσοστό το ταξίδι τους εγκαίρως κυρίως για να πετύχουν κάποια καλύτερη προσφορά ή χαμηλότερη τιμή. Τα κριτήρια επιλογής των προορισμών τους είναι: η ασφαλής διαμονή, η οικονομική ασφάλεια, η σχέση τιμής-ποιότητας, το καταρτισμένο προσωπικό, η ευκολία μετακίνησης από και προς το αεροδρόμιο, οι επιλογές πακέτων προσφορών, οι χαμηλές τιμές και η ευελιξία της κράτησης.

Source: Το Brexit απειλεί τον ελληνικό τουρισμό | Gr.Greekreporter.gr – Ειδήσεις από την Ελλάδα

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr