Home Με «αυτόματες περικοπές» τα συμπληρωματικά μέτρα των 3,6 δισ.

Με «αυτόματες περικοπές» τα συμπληρωματικά μέτρα των 3,6 δισ.

by John Kountouris
0 comment 145 views

Screen Shot 2016-04-25 at 8.04.41 AM.png

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε σήμερα πως το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης θα γίνει μόνο εάν υπάρξει επαρκής πρόοδος- Κλειστά χαρτιά για την μορφή που θα πάρει το πρόσθετο πακέτο μέτρων που ονομάσθηκε «μνημόνιο 4»

Στη λύση των αυτόματων περικοπών για το προληπτικό πακέτρο μέτρων στο οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση στο τελευταίο Eurogroup σε περίπτωση που τα νούμερα για το πλεόνασμα δεν «βγαίνουν» φαίνεται ότι προσανατολίζονται οι Βρυξέλλες.

Αν και η εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Ανίκα Μπράικχαρτ δεν άνοιξε τα χαρτιά της για τις λεπτομέρειες του σχεδίου, πηγή από τις Βρυξέλλες έλεγε ότι η συζήτηση γίνεται πάνω στις προϋποθέσεις βάση των οποίων ενεργοποιούνται τα μέτρα που θα έχουν και τη μορφή περικοπών και το εύρος τους. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, το εύρος των αυτόματων περικοπών πρέπει να εξεταστεί και να συμφωνηθεί κατάλληλα έτσι ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να εφαρμοστούν να μην επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία.

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν πως οι επικεφαλής των θεσμών είχαν την πρώτη διαπραγμάτευση τους με τις ελληνικές αρχές την Κυριακή, έπειτα από τη λήξη του Eurogroup, αλλά όπως σημειώνουν είναι ακόμα πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι για την δρομολόγηση ενός Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη. Το ίδιο εξάλλου είπε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν λέγοντας ξεκαθάρα ότι Eurogroup την Πέμπτη θα υπάρξει μόνο σημειωθεί επαρκής πρόοδος.

Οι διαπραγματεύσεις το Σαββατοκύριακο στο Χίλτον κύλησαν σε τεχνικό επίπεδο και σε μάλλον χαλαρούς ρυθμούς, όπως ανέφεραν και πληροφορίες από το εξωτερικό. Ίδιο σκηνικό και τη Δευτέρα το πρωί, όπου στο χώρο του ξενοδοχείου έβλεπε κανείς να “περιφέρονται” στελέχη των Θεσμών και περισσότερο να κάνουν συναντήσεις μεταξύ τους παρά να διεξάγεται κάποια “διαπραγμάτευση”.

Πληροφορίες αναφέρουν τώρα ότι η πρώτη επαφή μεταξύ των δύο πλευρών θα γίνει το απόγευμα, κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αφού η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες ακολουθεί τη στρατηγική της “συσκότισης” με το “μανδύα” της απεργίας της ΠΟΕΣΥ. Όχι μόνο δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση απ’ τα γραφεία των υπουργών που μετέχουν στη διαπραγμάτευση για το τι συμβαίνει αλλά και οι ίδιοι οι υπουργοί ακολουθούν «σιγή ασυρμάτου». Κάποιοι μάλιστα έχουν και τη διάθεση… τρολαρίσματος. Όπως ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που έλεγε προχθές ότι δεν πρόκειται να μιλήσει, αφού οι δημοσιογραφικές ενώσεις έχουν απεργία και ότι «για εμάς η απεργία είναι θρησκεία!».

Η κατάσταση αυτή πάντως δεν φαίνεται να εμποδίζει την κυβέρνηση να προχωρήσει τους δικούς της σχεδιασμούς καθώς για τις 3 μετά το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η πρώτη κοινή συνεδρίαση των επιτροπών κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών στη Βουλή σχετικά με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Πηγή: http://www.protothema.gr/economy/article/573073/me-automates-perikopes-ta-subliromatika-metra/

 

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr