Home Greek News ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΜΑΣ ΑΞΙΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ 50 ΔΙΣ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ-ΛΗΣΤΕΣ…

ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΜΑΣ ΑΞΙΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ 50 ΔΙΣ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ-ΛΗΣΤΕΣ…

by John Kountouris
0 comment 364 views

ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΜΑΣ ΑΞΙΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ 50 ΔΙΣ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ-ΛΗΣΤΕΣ…

  • του Ιωάννη Παπαζήση

Πρωτοσέλιο άρθρο στην Ελεύθερη Ώρα

21086284_1125
TO 2007 ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 15 ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΜΑΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΑΝΑΔΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ κ.ΦΩΣΚΟΛΟΣ .ΤΟΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΤΙ ΝΟΤΙΩΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 35 ΔΙΣ ΒΑΡΕΛΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ.ΕΚΤΟΤΕ ΚΥΛΗΣΕ ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΑΥΛΑΚΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΣ ΛΕΓΟΜΕΝΟΝ ΚΑΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΣ ΕΚ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΜΑΣ Η ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ PGS ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΝΟΤΙΩΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ .ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΝΟΡΒΗΓΟΙ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΜΕ ΤΟ 2012 ΣΕ ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ ΕΠΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΒΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΙΝ 35 ΕΤΗ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙΣ ΒΡΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΙΓΜΕ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΕΙΝΑΝ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟ.

ΟΙ ΝΟΡΒΗΓΟΙ ΤΗΣ PGS ΛΟΙΠΟΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κ.ΦΩΣΚΟΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΣΗΜΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΜΙΛΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΝΟΤΙΩΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 30 ΔΙΣ ΒΑΡΕΛΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ.ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗ ΘΑΣΟ ΔΙΑ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΚΑΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΝΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΗΣΕΙ ΝΟΤΙΩΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΑΝΤΛΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΩΦΕΥΣΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΠΟΛΛΩΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΗ.Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ Η ΑΠΕΛΘΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ ΕΝΑ ΑΝΗΚΟΥΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ .ΣΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ-ΛΗΣΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΤΕ ΑΥΤΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΕΙΤΕ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΟΣΤΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ 50 ΔΙΣ ΕΝΩ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΜΑΣ ΝΟΤΙΩΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 1 ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ.ΜΙΛΑΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ.

Με βάση λοιπον το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και αξιοποίησης των περιουσιακών δικαιωμάτων του Δημοσίου αναμένεται η συγκέντρωση και σταδιακή πώληση ακινήτων, μετοχών και υποδομών, κτήσης του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς επίσης και την εκμίσθωση δικαιωμάτων χρήσης ή εκμετάλλευσης δημοσίων αγαθών για τα επόμενα 30 χρόνια. Τα έσοδα από αυτές τις ενέργειες αναμένονται στα 50 δισ. ευρώ, τα οποία θα διαιρεθούν για τις εξής ενέργειες: πρώτον το 50% ως εγγύηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεύτερον το 25% για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους και τρίτων το υπόλοιπο 25% για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, τα σημεία κλειδιά της συμφωνίας είναι τα εξής:

1. Θα σχηματιστεί ένα Ταμείο στο οποίο, για τα επόμενα 30 χρόνια, θα χτιστεί ένα αποθεματικό περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου (ακινήτων, μετοχών κλπ) συνολικής αξίας 50 δισ. ευρώ. Δηλαδή θα προβούν στη σύσταση ενός κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου, που θα λειτουργεί με εντελώς διαφορετική λειτουργία και λογική από το ΤΑΙΠΕΔ, παρόμοιο μ’ αυτά που έχουν δημιουργήσει αρκετά κράτη, όπως η Νορβηγία, η Αυστραλία κ.λπ.

2. Το σχέδιο για τα 50 δισ. ευρώ προβλέπει την αποκόμιση τους σε βάθος 30ετίας, όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, δίνει μεγάλη «ανάσα» στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η επίτευξη του εισπρακτικού στόχου δεν θα γίνει άμεσα, μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια με τις τρέχοντες δυσμενείς για τη χώρα συνθήκες, αλλά στο μέλλον όταν οι συνθήκες θα είναι περισσότερο ευνοϊκές. Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους ίδιους κύκλους αναφέρεται ότι λόγω των δύσκολων συνθηκών και οι θεσμοί από μέρος τους έχουν μειώσει τους στόχους ως προς τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων.

3. Το νέο Ταμείο θα αποτελείται από τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων, υποδομές, καθώς και ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου. Ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προστεθούν και όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού και του φυσικού πλούτου της χώρας – όπως για παράδειγμα τους υδρογονάνθρακες.

ΓΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΔΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΔΟΝΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1970-1980 ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΙΓΜΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ PGS ΟΠΩΣ ΑΥΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΙ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΘΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΥΡΙΩΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙ ΠΙΝΑΚΙΟΥ ΦΑΚΗΣ ΜΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΤΡΟΠΟ…

ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Screen Shot 2015-08-30 at 5.37.05 PM

Screen Shot 2015-08-30 at 5.36.51 PM

Screen Shot 2015-08-30 at 5.37.16 PM

Screen Shot 2015-08-30 at 5.37.29 PM

Screen Shot 2015-08-30 at 5.37.49 PM

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr