Home Greek News Είναι πλέον επίσημο! Οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες υποθήκη στο “ταμείο Σόϊμπλε”

Είναι πλέον επίσημο! Οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες υποθήκη στο “ταμείο Σόϊμπλε”

by John Kountouris
0 comment 154 views

DownloadΑυτό που γράφαμε από την παραμονή της συμφωνίας (δες κάτω) των Βρυξελλών ανακοινώθηκε επί της ουσίας επίσημα. Τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας μπαίνουν στο ταμείο υποθηκών που επέβαλλε ο Σόϊμπλε! Μόνο έτσι προφανώς συγκεντρώνονται τα 50 δις “εγγυήσεων”.


Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του υπουργείου Οικονομικών τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός Ταμείου στο οποίο, με ορίζοντα 30ετίας, θα δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ, ως αξία των περιουσιακών του στοιχείων (ακίνητα, μετοχές, κ.λπ.).
Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο, με τελείως διαφορετική λειτουργία και λογική από το ΤΑΙΠΕΔ, παρόμοιο μ’ αυτά που έχουν δημιουργήσει αρκετά κράτη σε όλα τα μέρη του πλανήτη, όπως μεταξύ άλλων η Νορβηγία, η Αυστραλία, κ.ά.
Τα 50 δισ. ευρώ του νέου Ταμείου προβλέπονται σε βάθος 30ετίας, γεγονός που δίνει μεγάλη «ανάσα» στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Στο Ταμείο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων, υποδομές, καθώς και ακίνητα του ελληνικού δημοσίου. Στο Ταμείο πιθανόν να ενταχθούν και όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού / φυσικού πλούτου της χώρας – υδρογονάνθρακες, κ.λπ.

Από τα 50 δισ. ευρώ, το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών (εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 10 έως 25 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών), ενώ το υπόλοιπο 50% θα πάει σε ανάπτυξη (1/2) και χρέος (1/2).Αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, έκανε δήλωση αναφορικά με την πρόταση της κυβέρνησης να μεταφερθούν στο νέο ΤΑΙΠΕΔ τα έσοδα από την μελλοντική αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη και ζητώντας από την κυβέρνηση να την αποσύρει άμεσα.
Η δήλωση του Χρηστίδη:
“Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα η κυβέρνηση προτείνει να μεταφερθούν στο νέο ΤΑΙΠΕΔ τα έσοδα από την μελλοντική αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, τα οποία ως τώρα με νόμο που εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ προορίζονται για την στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, ειδικά για τις νέες γενιές.
Θεωρούμε αυτή την πρόταση απαράδεκτη και ζητούμε από την κυβέρνηση να την αποσύρει άμεσα. Χωρίς νέους πόρους δεν είναι δυνατή η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.
Για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση αξιοπρεπούς σύνταξης για τις ερχόμενες γενιές”.


onalert     ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ – ΕΛΛΑΔΑ

(Αυτό που γράφαμε από την παραμονή της συμφωνίας)

Μέχρι και “υποθήκη υδρογονανθράκων” μπορεί να ζητήσουν οι δανειστές! Όργιο σεναρίωνImage

Οι δανειστές τα θέλουν όλα ,ακόμη και την υποθήκευση των υδρογονανθράκων της χώρας. Ανεβάζοντας το ποσό της “βοήθειας” που χρειάζεται η Ελλάδα σε ποσά πολύ πάνω και από τα 50 δις που έχουν ακουστεί -ακόμη και για 90 δις γίνεται λόγος- οι “ανεπισημες” πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμη και γι΄ αυτό το ενδεχόμενο! Όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή “αν φθάσουμε σε τέτοια δυσθεόρατα ποσά δεν τους αρκούν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι πωλήσεις που έχουν μέχρι στιγμής ακουστεί, θα ζητήσουν κάτι πολύ μεγαλύτερο. Και δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο από μια πρόταση που θα έχει να κάνει με τέτοιου είδους “υποθήκες”!

Η εκτίμηση μοιάζει υπερβολική αλλά πλέον τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Τα μηνύματα από το Eurogroup δεν είναι ευχάριστα με αρκετές χώρες να θέτουν θέμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση και να ζητούν και νέες “εγγυήσεις”. Ποιες είναι αυτές; “Ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα έχει την απόλυτη στήριξη των Ελλήνων”, κάτι που παραπέμπει σε “οικουμενική” .

Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής κάνουν λόγο για εξωφρενική πρόταση Σόιμπλε σύμφωνα με τον Guardian: Η Ελλάδα καλείται ή να πουλήσει δημόσια περιουσία 50 δισ. ευρώ ή να βγει από το ευρώ για πέντε χρόνια και να δεχτεί ανθρωπιστική βοήθεια, παραμένοντας όμως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν, αναληθές το δημοσίευμα της FAZ, είναι δεδομένο ότι έχει σημάνει συναγερμός.

Σύμφωνα με έγγραφο του Σόιμπλε που έχει δοθεί σε όλες τις χώρες του Eurogroup και το οποίο αποκαλύπτει η FAZ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προτείνει να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη τουλάχιστον για πέντε χρόνια και στο διάστημα αυτό να δίνεται ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται αυτός είναι ο ένας δρόμος που προτείνει η γερμανική πλευρά. Ο δεύτερος είναι η Ελλάδα να βελτιώσει κατά πολύ τις προτάσεις της για μεταρρυθμίσεις. Αυτό σημαίνει νέα μέτρα!

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr