Home ΔΙΕΘΝΗ NBC News: Ο Jake Sullivan, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν ενθάρρυνε τον Ζελένσκι να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία

NBC News: Ο Jake Sullivan, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν ενθάρρυνε τον Ζελένσκι να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία

by _
0 comment 144 views

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν συνομιλούν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Κίεβο, Ουκρανία, 4 Νοεμβρίου 2022 © Γραφείο Τύπου του Ουκρανικού Προεδρικού Τύπου μέσω AP

NBC News: Ο Jake Sullivan, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν ενθάρρυνε τον Ζελένσκι να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία

Η Ουάσιγκτον φέρεται να ελπίζει να χρησιμοποιήσει τη χειμερινή ηρεμία για να πείσει το Κίεβο να επιδιώξει ειρήνη με τη Μόσχα

09 ΝΟΕΜ. 2022


Οι ΗΠΑ κλίνουν προς μια διπλωματική λύση για τη σύγκρουση στην Ουκρανία καθώς οι μάχες επιβραδύνονται λόγω του χειμερινού ψύχους, μετέδωσε το NBC την Τετάρτη επικαλούμενο πολλούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν «δοκίμασε τα νερά» κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, πρόσθεσε το δίκτυο.

Ο Σάλιβαν εξέφρασε την ιδέα της διαπραγμάτευσης για τον τερματισμό της σύγκρουσης, ανέφερε το NBC, επικαλούμενο δύο άτομα που γνωρίζουν τις συναντήσεις του στο Κίεβο και έναν Ουκρανό αξιωματούχο, όλα ανώνυμα. Επισήμως, ο Λευκός Οίκος είπε ότι η επίσκεψή του είχε σκοπό να «υπογραμμίσει τη σταθερή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία και τον λαό της».

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, οι ΗΠΑ πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι ούτε η Μόσχα ούτε το Κίεβο μπορούν να επιτύχουν όλους τους στόχους τους και ότι ο χειμώνας μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για συνομιλίες, πιθανώς με τη μεσολάβηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το ενδεχόμενο για συνομιλίες, θα θέλαμε να το δούμε αυτό να συμβαίνει», είπε ένας ανώνυμος δυτικός αξιωματούχος που περιγράφεται ότι έχει άμεση γνώση για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. «Τον χειμώνα όλα επιβραδύνουν».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, ο Σάλιβαν είπε στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι ότι η Ουκρανία θα είχε περισσότερη, όχι λιγότερη, μόχλευση εάν δηλώσει ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί. Αν και δεν πίεσε την Ουκρανία για τίποτα, ο Σάλιβαν είπε ότι θα ήταν ευκολότερο να διατηρήσει τη δυτική υποστήριξη εάν «εκληφθεί ότι είναι πρόθυμη» να συμμετάσχει στη διπλωματία, πρόσθεσε.

Την Τρίτη, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε μια λίστα με τους όρους της Ουκρανίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης, οι οποίοι περιλαμβάνουν τη δίωξη Ρώσων «εγκληματιών πολέμου» και την πληρωμή αποζημιώσεων από τη Μόσχα, εκτός από την «αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», προφανώς αναφερόμενη στα σύνορά της πριν από το 2014. Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επεσήμανε στους δημοσιογράφους ότι ο Ζελένσκι υπέγραψε νόμο τον Οκτώβριο που απαγορεύει κάθε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία όσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πρόεδρος.



«Είμαστε ακόμα ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις, δεν τις αρνηθήκαμε ποτέ, είμαστε έτοιμοι να τις διεξαγάγουμε – λαμβάνοντας, φυσικά, υπόψη την πραγματικότητα που διαπιστώνεται αυτή τη στιγμή», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Μόσχα για Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αρχίσει να αποσύρονται από τμήματα της Χερσώνας, κάτι που Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι είπαν στο NBC ότι μπορεί να ενθαρρύνει την Ουκρανία –αλλά να αποθαρρύνει τη Ρωσία– να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr