Home Greek News Πέρασαν και από την Άνω Βουλή της Ρωσίας οι συνθήκες προσάρτησης ουκρανικών εδαφών

Πέρασαν και από την Άνω Βουλή της Ρωσίας οι συνθήκες προσάρτησης ουκρανικών εδαφών

by _
0 comment 128 views

Πέρασαν και από την Άνω Βουλή της Ρωσίας οι συνθήκες προσάρτησης ουκρανικών εδαφών

________________

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, η Άνω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, επικύρωσε τις συνθήκες για την προσάρτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία των ελεγχόμενων από τον ρωσικό στρατό ουκρανικών περιοχών, Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Τη Δευτέρα τις συνθήκες είχε εγκρίνει και η Δούμα, (η Κάτω Βουλή).

Σε ρωσικά χέρια το 1/5 της Ουκρανίας: Πάνω από 1.000 χλμ. η γραμμή του μετώπου - Ανάλυση ΝΥΤ (χάρτης)

Οι συνθήκες προσάρτησης συντάχθηκαν και εγκρίθηκαν με ταχείες διαδικασίες μετά την υπογραφή των συμφώνων στο Κρεμλίνο στις 30 Σεπτεμβρίου, ως συνέχεια των δημοψηφισμάτων που διενεργήθηκαν στις τέσσερις αυτές περιοχές, παρά το γεγονός ότι τόσο το Κίεβο όσο και οι Δυτικές χώρες τα έχουν απορρίψει καταγγέλλοντάς τα ως «παράνομα και δόλια». Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων έχουν αναγνωρίσει μόνο η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα.

Το μόνο που απομένει να γίνει για να αποκτήσουν πλήρη ισχύ για τη Ρωσία είναι να δώσει την έγκρισή του στις συνθήκες -πράγμα που θεωρείται περισσότερο από βέβαιο- ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ωστόσο, καθώς οι ρωσικές κινήσεις για προσάρτηση των εδαφών αυτών έγιναν ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη οι πολεμικές επιχειρήσεις και ακόμη τα σύνορα των περιοχών που προσαρτώνται είναι ασαφή. Οι δυνάμεις της Ρωσίας ελέγχουν μόλις περίπου το 60% της περιοχής του Ντονέτσκ και το 70% της Ζαπορίζια, ενώ σε πρόσφατες προελάσεις τους οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απωθήσει τις γραμμές του μετώπου στην Λουχάνσκ, περιοχή την οποία οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι είχαν θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό τους τον Ιούλιο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεκδικούν και κερδίζουν εδάφη που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό και παραμένει ασαφές, τουλάχιστον για τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια ποια σημεία ελέγχουν οι Ρώσοι και ποια οι Ουκρανοί.



Την κατάσταση αυτή έχει αναγνωρίσει και το Κρεμλίνο, με τον εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να έχει δηλώσει ότι τα σύνορα δύο αυτών περιοχών «δεν έχουν ακόμη καθοριστεί» και πως «θα συνεχίσουμε να συνεννοούμαστε με ανθρώπους που ζουν σε αυτές τις περιοχές» όσον αφορά το πώς θα πρέπει να καθοριστούν τα σύνορά τους, αλλά χωρίς να διευκρινίσει ποια μορφή θα λάβει η διαβούλευση.

Τι ισχύει πλέον

Μετά και την έγκριση των συνθηκών από το ρωσικό Κοινοβούλιο, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti εξηγεί τι σημαίνει στο εξής νομικά η προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών.

Σύμφωνα λοιπόν με τις συνθήκες που υπεγράφησαν εκ μέρους της Μόσχας με του ηγέτες των ελεγχόμενων από τον ρωσικό στρατό περιοχών:



  • Τα σύνορα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, τα οποία συνδέονται με το έδαφος άλλων χωρών, είναι τα κρατικά σύνορα της Ρωσίας. Μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2026 θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος για τη διευθέτηση ζητημάτων σχετικών με τη στρατιωτική θητεία των κατοίκων τους. Μέσα στο ίδιο αυτό χρονικό πλαίσιο, θα πρέπει να επιλυθούν επίσης τα ζητήματα της ένταξης των νέων περιοχών στο οικονομικό, το χρηματοπιστωτικό, τραπεζικά και νομικό σύστημα της Ρωσίας, καθώς και στο σύστημα διακυβέρνησης.
  • Η ρωσική νομοθεσία και άλλες κανονιστικές νομικές πράξεις ισχύουν στις νέες περιοχές από την ημέρα που γίνονται δεκτές στη Ρωσία. Οι κανονιστικές νομικές πράξεις της Χερσώνας και της Ζαπορίζια δεν θα εφαρμόζονται εάν έρχονται σε αντίθεση με το ρωσικό σύνταγμα. Τα επίσημα έγγραφα των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ θα έχουν ισχύ μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου ή την έκδοση των σχετικών ρωσικών νομικών πράξεων.
  • Οι κυβερνήσεις των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι το σχηματισμό νέων υπουργικών συμβουλίων υπό τους εν ενεργεία ηγέτες τους, ενώ οι κυβερνήσεις της Χερσώνας και της Ζαπορίζια θα πρέπει να ορίσουν κυβερνήτες σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία.
  • Οι πολίτες της Ουκρανίας, άλλων χωρών και οι απάτριδες που διαμένουν σε νέες περιοχές αναγνωρίζονται ως πολίτες της Ρωσίας, εκτός από εκείνους που εντός ενός μήνα δηλώσουν την επιθυμία τους να διατηρήσουν την υπάρχουσα υπηκοότητά τους ή να παραμείνουν απάτριδες.
  • Η Ρωσία εγγυάται σε όλους τους λαούς που ζουν σε νέες περιοχές το δικαίωμα να διατηρήσουν τη μητρική τους γλώσσα και να δημιουργήσουν  συνθήκες για τη μελέτη και την ανάπτυξή της.
  • Οι κινήσεις πλέον του Πούτιν θα είναι πιο ελεύθερες έχοντας πλέον και την καθολική έγκριση των Βουλευτών της Ρωσίας στο να επιτεθεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά στις ουκρανικές δυνάμεις.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr