Home ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημοσκόπηση Prorata: 5% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, σε απόγνωση η κοινωνία από την ακρίβεια και τις υποκλοπές

Δημοσκόπηση Prorata: 5% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, σε απόγνωση η κοινωνία από την ακρίβεια και τις υποκλοπές

by _
0 comment 108 views
Δημοσκόπηση Prorata: 5% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, σε απόγνωση η κοινωνία από την ακρίβεια και τις υποκλοπές
Δημοσκόπηση Prorata: 5% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, σε απόγνωση η κοινωνία από την ακρίβεια και τις υποκλοπές

Δημοσκόπηση Prorata: 5% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, σε απόγνωση η κοινωνία από την ακρίβεια και τις υποκλοπές

Την εικόνα στην πολιτική σκηνή και την κοινωνία αποτυπώνει η δημοσκόπηση της Prorata Σεπτεμβρίου. Προβάδισμα πέντε ποσοστιαίων μονάδων για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Prorata, στον δείκτη πρόθεσης ψήφου η ΝΔ καταγράφεται στο 30% με απώλειες της τάξης του 1% συγκριτικά με τη μέτρηση του Ιουλίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο 25%, διαμορφώνοντας την απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων στο 5%.

Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ανιχνεύεται στο 11%, το ΚΚΕ στο 5%, η Ελληνική Λύση στο 3.5%, ενώ η εκλογική επιρροή του ΜεΡΑ25 περιορίζεται στο 2.5%.

Ένα οριακά πλειοψηφικό ρεύμα (51%) εκτιμάει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να παραιτηθεί!

Τέλος, η δεξαμενή των αναποφάσιστων μεγεθύνεται, διαμορφώνοντας έναν κρίσιμο όγκο μετέωρων ψηφοφόρων, οι οποίοι σκέπτονται εκ νέου τις επιλογές τους, χωρίς να μετακινούνται – προσώρας – προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα.

Δημοσκόπηση Prorata: Θηλιά στον λαιμό η ακρίβεια



Στη μεγάλη εικόνα, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα είναι η ακρίβεια και δευτερευόντως τα εθνικά θέματα, οι χαμηλοί μισθοί, οι συνθήκες εργασίες, καθώς και τα ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας.

Την ίδια στιγμή το κλίμα στο κόλπους της κοινωνίας είναι εξαιρετικά αρνητικό, χρωματιζόμενο από συναισθήματα, όπως η απογοήτευση, ο θυμός, η απελπισία και η αποστροφή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (41%) υπερτερεί του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα (34%) στο bras de fer της εμπιστοσύνης για το αξίωμα του πρωθυπουργού.



Για πρώτη φορά από την αρχή του εκλογικού κύκλου, ένα οριακά πλειοψηφικό ρεύμα (51%) εκτιμάει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να παραιτηθεί.

Σε σχέση με το κυρίαρχο θέμα της περιόδου, δηλαδή τις παρακολουθήσεις, η στάση της κοινής γνώμης είναι σαφής: για την πλειοψηφία της κοινωνίας «κακώς» έγιναν οι παρακολουθήσεις και πλήττουν τη Δημοκρατία (54%).

Για μια άλλη, σημαντική ωστόσο, μερίδα, είτε υπάρχει μια «υπερβολή» γύρω από το ζήτημα (21%), είτε «καλώς» έγιναν καθώς «προέχει η εθνική ασφάλεια» (22%).

Παράλληλα, το 68% εκτιμάει ότι, είτε ήταν νόμιμες, είτε όχι, δεν έπρεπε να γίνουν.

Τέλος, για την πλειονότητα (70%), ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης. Εν τούτοις, η υπόθεση των παρακολουθήσεων καταγράφεται μεταξύ των λιγότερο σημαντικών θεμάτων της περιόδου, απασχολώντας – και μάλιστα όχι με ιδιαίτερη ένταση πλέον – μια μικρή μόνο μερίδα κεντροαριστερών και αριστερών ψηφοφόρων.



Πως αξιολογούν όμως τη δραστηριότητα των κομμάτων οι πολίτες; Η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο ανιχνεύεται στο 35%, από το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο 22%, ενώ αυτή που αφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ μειώνεται περαιτέρω στο 14%.

Ως προς τα επιθυμητά σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης, οι ψηφοφόροι της ΝΔ είναι σαφείς: συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ή προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ακόμα πιο ξεκάθαροι είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ: Συγκυβέρνηση με μη δεξιές δυνάμεις, η οποία – ιδανικά – θα πλαισιώνεται και από το ΜεΡΑ25. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μοιάζουν πιο διχασμένοι: Το 30% αυτών προτιμάει μια συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, ενδεχομένως όχι όμως υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 24% με τις προοδευτικές δυνάμεις και κατά προτίμηση χωρίς το ΜεΡΑ25, ενώ το 27% προκήρυξη νέων εκλογών.

Τέλος, σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση από την Prorata, διεξήχθη το διάστημα 2 έως 5 Σεπτεμβρίου.

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr