Home ΔΙΕΘΝΗ Ενεργειακή «καταιγίδα» στις αγορές – Στα ύψη ξανά το φυσικό αέριο, σε χαμηλό 20ετίας το ευρώ

Ενεργειακή «καταιγίδα» στις αγορές – Στα ύψη ξανά το φυσικό αέριο, σε χαμηλό 20ετίας το ευρώ

by _
0 comment 142 views
Ενεργειακή «καταιγίδα» στις αγορές – Στα ύψη ξανά το φυσικό αέριο, σε χαμηλό 20ετίας το ευρώ
Ενεργειακή «καταιγίδα» στις αγορές – Στα ύψη ξανά το φυσικό αέριο, σε χαμηλό 20ετίας το ευρώ

Ενεργειακή «καταιγίδα» στις αγορές – Στα ύψη ξανά το φυσικό αέριο, σε χαμηλό 20ετίας το ευρώ

Άλμα έως 30% καταγράφουν οι τιμές του αερίου μετά το κλείσιμο του NordStream – Το ευρώ υποχώρησε κάτω από το 0,99 έναντι του δολαρίου – Απώλειες τα χρηματιστήρια


Αναταράξεις στις ευρωπαϊκές αγορές προκαλεί η κίνηση της Ρωσίαςνα αναστείλει απ’ αόριτον τη λειτουργία του βασικού της αγωγού προς την Ευρώπη, του NordStream 1, επικαλούμενη τεχνικό πρόβλημα.

Οι προμήθειες αερίου μέσω NordStream αναμενόταν να ξεκινήσουν και πάλι το Σάββατο, έστω με μειωμένη ροή, αλλά η Ρωσία δεν τήρησε την προθεσμία αυτή και δεν έδωσε νέο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα του αγωγού.

Το γεγονός ενίσχυσε τους φόβους για την ενεργειακή επάρκεια στην Γηραιά Ήπειρο εν όψει του επερχόμενου χειμώνα. Την ίδια ώρα οι αναλυτές προσπαθούν να υπολογίσουν το πλήγμα που θα υποστεί η ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά πλήττονται από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίουκατέγραψαν σήμερα άλμα έως 30%. το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς, παράδοσης Οκτωβρίου, σημειώνει άνοδο 23,4% στα 265 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει τα 279 ευρώ (+30%).

Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχώρησε σήμερα κάτω και από το επίπεδο του 0,99 έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να φτάνει και στο 0,9876 δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2002.

Ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης είναι εμφανής και στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις των ιταλικών τίτλων να κινούνται ανοδικά προς το 4%.



Την Πέμπτη πρόκειται να συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εβδομάδα και αναμένεται να προχωρήσει σε δεύτερη μεγάλη αύξηση επιτοκίων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Η αύξηση στα ευρωπαϊκά επιτόκια αναμένεται αναμένεται να είναι είτε κατά 50 μονάδες βάσης είτε κατά 75 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο στο 1% ή στο 1,25%. Άλλωστε, ο πληθωρισμός τον Αύγουστο εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό (9,1%).

Μεγάλη υποχώρηση σημειώνουν οι ευρωαγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να πέφτει 1,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,1% και ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 2,9%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,4% κατά την έναρξη των συναλλαγών.Ο γερμανικός δείκτης DAX έχανε σχεδόν 3% στις 12.666 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,88%. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 υποχωρεί πάνω από 2% στις 6.043 μονάδες και ο δείκτης FTSE του Μιλάνου χάνει 2,38% στις 21.400 μονάδες.



Απώλειες καταγράφει και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να δίνει «μάχη» για τις 830 μονάδες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 60,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Οι τιμές πετρελαίου κατέγραψαν νωρίτερα άνοδο άνω των 2 δολαρίων το βαρέλι καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους σε συνεδρίαση της ομάδας ΟΠΕΚ+ αργότερα σήμερα.

Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη ενισχύονται αισθητά στο +2,7% και τα 95,53 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, είναι αμετάβλητη στα 1.723 δολάρια ανά ουγγιά.

ΠΗΓΗ > https://www.protothema.gr/economy/article/1280882/energeiaki-kataigida-stis-agores-sta-upsi-xana-to-fusiko-aerio-se-hamilo-20etias-to-euro/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr