Home ΔΙΕΘΝΗ Ανάμιξη της CIA στις επιχειρήσεις Ρωσίας-Τουρκίας

Ανάμιξη της CIA στις επιχειρήσεις Ρωσίας-Τουρκίας

by _
0 comment 170 views

Ανάμιξη της CIA στις επιχειρήσεις Ρωσίας-Τουρκίας

RT.com
27 Αυγούστου 2022, 01:29 GMT+10

Πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ρώτησε για εμπιστευτικές λεπτομέρειες συμφωνιών ακινήτων, αναφέρει τουρκική εφημερίδα

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών απείλησε «ανοιχτά» Τούρκους επιχειρηματίες για εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία, διεισδύοντας στις συμφωνίες ακίνητης περιουσίας τους λόγω ανησυχιών για πιθανή παράκαμψη των κυρώσεων των ΗΠΑ, ανέφερε την Παρασκευή η εφημερίδα Yeni Safak.

Η εφημερίδα έμαθε ότι ο επικεφαλής του γραφείου της CIA στην Τουρκία φέρεται να τηλεφώνησε σε υψηλόβαθμους υπαλλήλους κατασκευαστικών εταιρειών, ρωτώντας για συναλλαγές και άλλες εμπιστευτικές λεπτομέρειες πρόσφατων αγορών ακινήτων που αφορούσαν ρωσικές οντότητες ή ιδιώτες.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αξιωματικός της CIA πήρε συνεντεύξεις από επιχειρηματίες υπό το πρόσχημα της παρακολούθησης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ.

Τον ενδιέφερε να μάθει τον ακριβή αριθμό των «σπιτιών που πουλήθηκαν σε Ρώσους», ποια κανάλια και νόμισμα χρησιμοποιήθηκαν για συναλλαγές και αν οι πληρωμές γίνονταν μέσω τράπεζας ή με μετρητά.

Ένα άλλο παράδειγμα αυτού που έχει περιγραφεί από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ως «ανάμειξη σε υποθέσεις που είναι εκτός καθήκοντος [των αμερικανικών αρχών]» ήταν μια επιστολή που φέρεται να έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Wally Adeyemo στην Τουρκική Ένωση Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων (TUSIAD) στις 22 Αυγούστου.



Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Adeyemo είχε απειλήσει να επιβάλει κυρώσεις σε μέλη της TUSIAD που εμπλέκονται σε συναλλαγές με τη Ρωσία. Η ένωση επιβεβαίωσε την επιστολή χωρίς να αποκαλύψει το περιεχόμενό της, σημειώνοντας ότι την είχε μοιραστεί με τα τουρκικά υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών.

Έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών μεταξύ των δυτικών εθνών για την επέκταση της εμπορικής και ενεργειακής συνεργασίας της Τουρκίας με τη Ρωσία και την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των δύο εθνών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Adeyemo είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Yunus Elitas, κατά την οποία «εξέφρασε ανησυχίες ότι ρωσικές οντότητες και ιδιώτες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία για να αποφύγουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και 30 χώρες», ανέφερε η ανάγνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η Τουρκία απάντησε λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει την «παραβίαση» των αμερικανικών κυρώσεων, ενώ διατηρεί την «ισορροπημένη» θέση της για την ουκρανική σύγκρουση.



Αν και η Τουρκία έχει καταδικάσει τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, παραμένει το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα ούτε έκλεισε τον εναέριο χώρο για ρωσικές πτήσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προηγουμένως τοποθετηθεί ως μεσάζων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Η Τουρκία φιλοξένησε τελικά ανεπιτυχείς ειρηνευτικές συνομιλίες τον Μάρτιο, αλλά αργότερα βοήθησε στη σύναψη συμφωνίας για την επανέναρξη των αποστολών ουκρανικών σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

SOURCE: RT.com

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr