Home ΔΙΕΘΝΗ Θα αποκαταστήσουν πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις Τουρκία και Ισραήλ 

Θα αποκαταστήσουν πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις Τουρκία και Ισραήλ 

by _
0 comment 107 views
Θα αποκαταστήσουν πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις Τουρκία και Ισραήλ 
Θα αποκαταστήσουν πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις Τουρκία και Ισραήλ 

Israel’s then-foreign minister Yair Lapid (left) visited Turkey and met the country’s Foreign Minister Mevlut Cavusoglu in June [File: Umit Bektas/Reuters]

Θα αποκαταστήσουν πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις Τουρκία και Ισραήλ 

Η κίνηση έρχεται μετά από σταδιακές προσπάθειες για την αποκατάσταση των δεσμών, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης του Ισραηλινού προέδρου στην Τουρκία τον Μάρτιο.

17 Αυγούστου 2022

Η Τουρκία και το Ισραήλ συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις πλήρεις διπλωματικές σχέσεις και θα επιστρέψουν πρεσβευτές ο ένας στις χώρες του άλλου μετά από μια σταδιακή βελτίωση των σχέσεων.

Η ανακοίνωση την Τετάρτη ακολούθησε μια συνομιλία μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιαίρ Λαπίντ και του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έρχεται τέσσερα χρόνια αφότου οι δύο χώρες απέλασαν πρεσβευτές για τη δολοφονία 60 Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στα σύνορα της Γάζας κατά του ανοίγματος της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιερουσαλήμ.

«Αποφασίστηκε να αναβαθμιστεί για άλλη μια φορά το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο πλήρους διπλωματικών δεσμών και να επιστρέψουν οι πρεσβευτές και οι γενικοί πρόξενοι», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Λάπιντ.

«Η αναβάθμιση των σχέσεων θα συμβάλει στην εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, στην επέκταση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών δεσμών και στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας», προστίθεται.



Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα ότι ο διορισμός των πρεσβευτών ήταν «ένα από τα βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων». «Ένα τέτοιο θετικό βήμα ήρθε από το Ισραήλ, και ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, και ως Τουρκία, αποφασίσαμε επίσης να διορίσουμε έναν πρεσβευτή στο Ισραήλ, στο Τελ Αβίβ», είπε.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει την παλαιστινιακή υπόθεση.

«Πάντα λέγαμε ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της Παλαιστίνης, της Ιερουσαλήμ και της Γάζας. Είναι σημαντικό τα μηνύματά μας να μεταφέρονται σε επίπεδο πρεσβευτών στο Τελ Αβίβ», είπε.



Η απόψυξη των δεσμών έρχεται μετά από 10 και πλέον χρόνια εντάσεων. Μια επίσκεψη στην Τουρκία του ισραηλινού προέδρου Isaac Herzog τον Μάρτιο, ακολουθούμενη από επισκέψεις και των δύο υπουργών Εξωτερικών, βοήθησε στη βελτίωση των σχέσεων.

Ο Ρεσούλ Σαρντάρ του Αλ Τζαζίρα, ο οποίος γράφει από την Κωνσταντινούπολη, είπε ότι παίζουν οικονομικοί παράγοντες και παράγοντες ασφάλειας.

«Σε ένα χρόνο θα γίνουν προεδρικές εκλογές εδώ στην Τουρκία. Όμως, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 70%, η Άγκυρα θέλει να προσελκύσει επενδύσεις από χώρες της περιοχής. Υπάρχουν προκλήσεις ασφαλείας, επίσης, στη Συρία και στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία βλέπει το Ισραήλ ως ισχυρό παίκτη και για το Ισραήλ, η Τουρκία θεωρείται ως εξισορροπητική δύναμη σε μια περιοχή που απειλείται από το Ιράν».

Ωστόσο, ακόμη και με την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών δεσμών, το Παλαιστινιακό ζήτημα είναι πιθανό να παραμείνει μια «αμφιλεγόμενη διαφορά» μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε.

Η κίνηση, η οποία έρχεται καθώς το Ισραήλ επιδιώκει να βελτιώσει τους δεσμούς με τις περιφερειακές δυνάμεις, συμφωνήθηκε δύο χρόνια μετά τις λεγόμενες Συμφωνίες του Αβραάμ που είδε τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ, Μπαχρέιν, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και Μαρόκου.

Η Τουρκία εξαπέλυσε επίσης μια επίθεση γοητείας το 2020 για να επιδιορθώσει τους δεσμούς με τους αποξενωμένους αντιπάλους, κάνοντας προτροπές στην Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Οι προσπάθειες με το Κάιρο έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει μικρή πρόοδο, αλλά αξιωματούχοι είπαν ότι οι εργασίες εξομάλυνσης με το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι πηγαίνουν καλά.

ΠΗΓΗ >> https://www.aljazeera.com/news/2022/8/17/turkey-israel-to-restore-full-diplomatic-relations 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr