Home ΔΙΕΘΝΗ Ο Μακρόν εγκρίνει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Ο Μακρόν εγκρίνει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

by _
0 comment 137 views

FILE PHOTO: Emmanuel Macron addresses a joint press conference with Beninese President Patrice Talon at the Marina palace in Cotonou, Benin, July 27, 2022 © AFP / Ludovic Marin

13 Αυγούστου 2022 20:56

Ο Μακρόν εγκρίνει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των μελών της συμμαχίας έχουν πλέον συμφωνήσει με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας


Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψε το Σάββατο τα επίσημα έγγραφα που εγκρίνουν τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Ενώ ο Μακρόν είχε κάποτε αποκαλέσει το στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «εγκεφαλικά νεκρό», άλλαξε στάση από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία.

Το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση διεύρυνσης νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού τα δύο σκανδιναβικά έθνη υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη συμμαχία τον Μάιο. Κάνοντας αναφορά στο δυτικό μπλοκ για ένταξη, και οι δύο απαρνήθηκαν την προηγούμενη αδέσμευσή τους, με τη Φινλανδία να είναι επίσημα ουδέτερη λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Σουηδία από τις αρχές του 19ου αιώνα.

«Αυτή η κυρίαρχη επιλογή της Φινλανδίας και της Σουηδίας, δύο ευρωπαίων εταίρων, θα καταστήσει δυνατή την ενίσχυση της ασφάλειάς τους απέναντι στην τρέχουσα απειλή στην άμεση γειτονιά τους», διάβασε δήλωση από το παλάτι των Ηλυσίων που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων AFP, με την εν λόγω «απειλή» να αναφέρεται πιθανώς στη Ρωσία.

Ενώ η Μόσχα προειδοποίησε τη Σουηδία και τη Φινλανδία τον Μάιο για «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες» εάν προχωρήσουν στην προσπάθειά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι καθώς η Ρωσία δεν έχει εδαφικές διαφωνίες με κανένα από τα δύο κράτη, η Μόσχα δεν ενοχλείται από την προοπτική. .

Αντίθετα, η Ρωσία για δεκαετίες περιγράφει την προοπτική μιας ευθυγραμμισμένης με το ΝΑΤΟ Ουκρανία ως απαράδεκτη απειλή για την ασφάλεια, στέλνοντας τελικά στρατεύματα στη χώρα εν μέρει σε μια προσπάθεια να αποτρέψει αυτό το αποτέλεσμα. Εάν η Ουκρανία είχε προσχωρήσει στη συμμαχία, η εδαφική της διεκδίκηση επί της Κριμαίας –η οποία ψήφισε για ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014– θα μπορούσε να είχε φέρει το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

Και τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να επικυρώσουν νέες προσθήκες στη συμμαχία. Η Τουρκία απείλησε τον Μάιο να ασκήσει βέτο στις υποψηφιότητες ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, επικαλούμενη την υποτιθέμενη υποστήριξη της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι στους Κούρδους που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες. Μια δοκιμαστική συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και των σκανδιναβικών χωρών έχει προφανώς επιτευχθεί, με τη Σουηδία να ανακοινώνει την Πέμπτη την έκδοση ενός Τούρκου υπηκόου στη χώρα καταγωγής του. Δεν είναι σαφές εάν ο ύποπτος ήταν στη λίστα των φερόμενων ως τρομοκρατών που καταζητείται από την Άγκυρα.



Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του θα συναντηθεί με Φινλανδούς και Σουηδούς αξιωματούχους αργότερα αυτόν τον μήνα για να συζητήσουν περαιτέρω τις αιτήσεις των δύο κρατών στο ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ >> https://www.rt.com/news/560788-macron-sweden-finland-nato/

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr