Home Greek News Το σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει έρευνα στην ΕΕ

Το σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει έρευνα στην ΕΕ

by _
0 comment 135 views
Το σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει έρευνα στην ΕΕ
Το σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει έρευνα στην ΕΕ

The conservative government in Greece is under pressure to investigate wiretapping allegations. Credit: European Parliament CC BY 2.0

Το σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει έρευνα στην ΕΕ

Του Φαίδωνα Μπούκα
11 Αυγούστου 2022


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρενέβη στο σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα καλώντας την κυβέρνηση να διερευνήσει τις αποκαλύψεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει τον μαχόμενο Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προσπαθώντας να αποστασιοποιηθεί από τις αποκαλύψεις ότι ένας αντίπαλος πολιτικός και δημοσιογράφος παρακολουθούνταν, για να επιταχύνει μια έρευνα για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα.

Ο Μητσοτάκης είπε ότι δεν ενημερώθηκε ότι το τηλέφωνο του Σοσιαλιστή αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη (ο οποίος “ανέστησε” ένα κόμμα που κάποτε ήταν μεγάλος αντίπαλος της κυβερνώσας Νέας Δημοκρατίας), υπεκλάπη. Ο Μητσοτάκης βεβαιώνει ότι διαφορετικά θα είχε παρέμβει αν το γνώριζε.

Η υποκλοπή αποκαλύφθηκε αφού ο Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής, είπε ότι οι αναλυτές εκεί ανακάλυψαν μια απόπειρα εγκατάστασης spyware Predator στο κινητό του τηλέφωνο τον Σεπτέμβριο του 2021, τρεις μήνες πριν αναλάβει το ΠΑΣΟΚ.

Το Predator μπορεί να ξεκλειδώσει την πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα μηνύματα και να ενεργοποιήσει κάμερες και μικρόφωνα σε κινητές συσκευές, επιτρέποντας στους χάκερ πρόσβαση σε κωδικούς πρόσβασης και μηνύματα κειμένου και φωνής, θέτοντας σε κίνδυνο δημοσιογράφους και πηγές.

Η Anitta Hipper, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι «οποιαδήποτε απόπειρα των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, εάν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη» και θα πρέπει να διερευνηθεί.



Ο Μητσοτάκης, υπό την πίεση των αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ που παρομοίασε το σκάνδαλο με το Γουότεργκεϊτ, είπε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα επιστρέψει νωρίς στις 22 Αυγούστου από τις καλοκαιρινές διακοπές και συμφώνησε σε έρευνα.

Η Ελληνίδα Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε ότι θα πρέπει να γίνει έρευνα, αλλά δεν έχει καθοριστεί εάν θα γίνει μέσω της Βουλής -που ελέγχεται από την κυβέρνηση- ή μιας ανεξάρτητης επιτροπής.

Είπε ότι η προστασία του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή είναι «θεμελιώδης προϋπόθεση μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας» και «απαιτεί την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των υποκλοπών», ανέφερε το Reuters.



Ο Κύπριος βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιώργος Γεωργίου, Αντιπρόεδρος επιτροπής που εξετάζει τη χρήση του spyware Pegasus, πρότεινε επίσης στους Ευρωπαίους νομοθέτες να ερευνήσουν το θέμα.

Μία από τις πρώτες ενέργειες του Μητσοτάκη όταν έδιωξε τον ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία μετά τις πρόωρες εκλογές του Ιουλίου 2019 ήταν να θέσει την ΕΥΠ υπό τον έλεγχό του. Ωστόσο, δεν αποκαλύφθηκε γιατί δεν του είπαν ούτε για την υποκλοπή του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη ούτε για το spyware και δεν ανέφερε καν τον Κουκάκη.

Περισσότερα εδώ από τη πηγή >> https://greekreporter.com/2022/08/11/greece-wiretapping-scandal-eu/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr