Home Greek News Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την ελληνική ασφάλεια απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα…

Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την ελληνική ασφάλεια απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα…

by _
0 comment 162 views

Secretary of Defense Lloyd Austin, right, stands with Greek Minister of Defense Nikolaos Panagiotopoulos during an arrival ceremony at the Pentagon, Monday, July 18, 2022, in Washington. (AP Photo/Alex Brandon)

Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την ελληνική ασφάλεια απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα…

Παρά την κοινή ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζουν να αυξάνονται…

Από τον Matteo Cina | Fox News


Τη Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Lloyd Austin συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του Νικόλαο Παναγιωτόπουλο για να συζητήσουν την πρόσφατη πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 και την κοινή αμερικανο-ελληνική συνεργασία στο Αιγαίο και την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να εκπέμπει σειρά απειλών κατά της Ελλάδας.

Η Victoria Coates, πρώην αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε σχετικά με τη συνάντηση: «Η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος εταίρος στην ανατολική Μεσόγειο που έχει θεμελιώδη σημασία για την εγκαθίδρυση συντονισμού για την ενέργεια και την ασφάλεια στην περιοχή. Καθώς η Τουρκία λαμβάνει ολοένα και περισσότερο αντίπαλη στάση, θα χρειαστούμε περισσότερη συνεργασία με την Ελλάδα όχι λιγότερη».

Σύμφωνα με το Associated Press, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν τεταμένες σχέσεις για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ανταγωνιστικών αξιώσεων για τα θαλάσσια σύνορα που επηρεάζουν τα δικαιώματα εξερεύνησης ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο. Οι εντάσεις πυροδοτήθηκαν το 2020 σχετικά με τα δικαιώματα διερευνητικής γεώτρησης σε περιοχές στη Μεσόγειο Θάλασσα όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν τη δική τους αποκλειστική οικονομική ζώνη, οδηγώντας σε ναυτική αντιπαράθεση.

Η Τουρκία ισχυρίζεται επίσης ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες στρατιωτικοποιώντας νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος. Η Αθήνα λέει ότι πρέπει να υπερασπιστεί τα νησιά – πολλά από τα οποία βρίσκονται κοντά στις ακτές της Τουρκίας – από μια πιθανή επίθεση χρησιμοποιώντας τον μεγάλο στόλο στρατιωτικών αποβατικών σκαφών της Τουρκίας.



Σε μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, είπε: «Για άλλη μια φορά, καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται υπό καθεστώς πολιτικού χαρακτήρα και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αστειεύομαι, σοβαρά μιλάω. Αυτό το έθνος είναι αποφασισμένο, αν πει κάτι, θα το ακολουθήσει».

Τον Μάιο ο Ερντογάν είπε ότι θα σταματήσει να συνομιλεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού τον κατηγόρησε ότι έπεισε την Ουάσιγκτον να μην πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στους Τούρκους κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας του Τύπου τη Δευτέρα, ο υπουργός Austin είπε: “Η αμυντική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Ελλάδα για τη φιλοξενία της Ναυτικής Υποστήριξης των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας, η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της αμυντικής μας σχέσης”.

Ο Έλληνας ομόλογός του δήλωσε ότι η Ελλάδα «επιβεβαίωσε τη σημασία μιας ισχυρής και βαθιάς και διαρκώς αναπτυσσόμενης κοινωνικής στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας» και τόνισε τις «δύο ενημερώσεις της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας το 2019».

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στον ελληνικό στρατό: «Ένα νέο ορόσημο αυτής της στρατηγικής συνεργασίας είναι αναμφίβολα η προμήθεια του υπερσύγχρονου μαχητικού F-35, ένα σημαντικό βήμα για την αποτροπή μας ακόμη και στενότερη αλληλεπίδραση, συντονισμό και διαλειτουργικότητα μεταξύ της ένοπλης δύναμης της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών».



Πίδακες F35 στον αέρα. Ο υπουργός Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στον ελληνικό στρατό. “Ένα νέο ορόσημο αυτής της στρατηγικής συνεργασίας είναι αναμφίβολα η προμήθεια του υπερσύγχρονου F-35. Μαχητικό, ένα σημαντικό βήμα για την αποτροπή μας και ακόμη πιο στενή αλληλεπίδραση, συντονισμό και διαλειτουργικότητα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών”. . (Φωτογραφία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ από τον Ανώτερο Αεροπόρο Αλί Στιούαρτ)

 

Η πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία ήταν ένα επίμαχο θέμα τα τελευταία χρόνια, καθώς ο Ερντογάν δεσμεύει τις τουρκικές δυνάμεις στον αγώνα στη Συρία με το κόστος της πολεμικής εχθρότητας προς τους συμμάχους και τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο Ερντογάν απείλησε να εμποδίσει την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, πραγματοποίησε περιορισμένη επέμβαση και επιδρομές στο Βόρειο Ιράκ και, ως εκ τούτου, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ πρόσθεσε πρόσφατα νέα «οδοφράγματα» στο σχέδιο του Μπάιντεν να πουλήσει το μαχητικό αεροσκάφος F-16 στο Τουρκία.

Η Τουρκία αντιμετώπισε έντονη κριτική από την κυβέρνηση Τραμπ και τους νομοθέτες όταν αγόρασε ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, γεγονός που οδήγησε σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ το 2020. Εκείνη την εποχή, Αμερικανοί αξιωματούχοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η συμφωνία S-400 με τη Ρωσία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και να θέσει σε κίνδυνο την ανταλλαγή πληροφοριών Αμερικής-Τουρκίας.

«Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας πιθανότατα θα αναζητήσει διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι δεν θα πραγματοποιήσει τις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία χωρίς ισχυρότερες εγγυήσεις από την Τουρκία — συμπεριλαμβανομένου ότι οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη δεν θα συνεχιστούν», δήλωσε ο Σινάν Σίντι. ανώτερος συνεργάτης μη κάτοικος που επικεντρώνεται στην τουρκική εσωτερική πολιτική και εξωτερική πολιτική στο Ίδρυμα για την υπεράσπιση των δημοκρατιών. «Χωρίς αυτό, η Ελλάδα είναι πιθανό να επιχειρήσει να ασκήσει πίεση την κυβέρνηση Μπάιντεν να μην υποστηρίξει τις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία».



Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

ΠΗΓΗ >> foxnews.com

Δείτε τώρα το σχετικό βίντεο…

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr