Home Greek News Guardian: ΧΟΥΝΤΑ η κυβέρνηση Μητσοτάκη της οποίας το σκάνδαλο παρακολουθήσεων μοιάζει με το….ΓΟΥΟΤΕΡΓΚΕΪΤ

Guardian: ΧΟΥΝΤΑ η κυβέρνηση Μητσοτάκη της οποίας το σκάνδαλο παρακολουθήσεων μοιάζει με το….ΓΟΥΟΤΕΡΓΚΕΪΤ

by _
0 comment 139 views
Guardian: ΧΟΥΝΤΑ η κυβέρνηση Μητσοτάκη της οποίας το σκάνδαλο παρακολουθήσεων μοιάζει με το….ΓΟΥΟΤΕΡΓΚΕΪΤ
Guardian: ΧΟΥΝΤΑ η κυβέρνηση Μητσοτάκη της οποίας το σκάνδαλο παρακολουθήσεων μοιάζει με το….ΓΟΥΟΤΕΡΓΚΕΪΤ

Guardian: ΧΟΥΝΤΑ η κυβέρνηση Μητσοτάκη της οποίας το σκάνδαλο παρακολουθήσεων μοιάζει με το….ΓΟΥΟΤΕΡΓΚΕΪΤ


Ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις για υποκλοπές τηλεφώνου αντιπάλου.

Κυβέρνηση κατηγορείται για «πιο σκοτεινές πρακτικές» στο σκάνδαλο υποκλοπών που προκαλεί τις χειρότερες ημέρες από τότε που υπήρξε στρατιωτική διακυβέρνηση της χώρας

Helena Smith / theguardian.com
Κυρ 7 Αυγούστου 2022 16.13 BST

Μετάφρασις του Ιωάννη Κουντούρη από το GreekNewsOnDemand.com / 08 Aug. 2022


Ένα σκάνδαλο υποκλοπής που προκάλεσε την παραίτηση του αρχηγού μυστικών πληροφοριών της Ελλάδας και του επικεφαλής του προσωπικού του γραφείου (επιτελάρχη) μέσα σε λίγα λεπτά. καλεί για περαιτέρω παραιτήσεις εν μέσω αποκαλύψεων για «σκοτεινές πρακτικές» και μιας κατασκοπευτικής κρίσης που παρομοιάζεται με το Γουότεργκεϊτ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τη δυσκολότερη ώρα στην εξουσία μετά την ανακάλυψη ότι το κινητό τηλέφωνο του πολιτικού του αντιπάλου, του αρχηγού του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, υποκλοπήθηκε με εντολή της ΕΥΠ, της υπηρεσίας μυστικών πληροφοριών που έδινε απευθείας αναφορά στην το γραφείο του.

«Ποτέ δεν περίμενα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα με κατασκοπεύσει χρησιμοποιώντας τις πιο σκοτεινές πρακτικές», είπε ο επικεφαλής του κόμματος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε τηλεοπτική ομιλία αργά την Παρασκευή, καθώς η έκταση της κατασκοπείας έγινε εμφανής. . «Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών. Σήμερα είναι μια στιγμή αλήθειας για εκείνους που η αλαζονεία και το αίσθημα της ατιμωρησίας τους καθιστούν ικανούς για οτιδήποτε».

Το πρωθυπουργικό γραφείο Μαξίμου, λίγες ώρες νωρίτερα, είχε αποκαλύψει την παραίτηση του μέχρι τότε πολύτιμου αρχηγού της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων, για «ανακριβείς ενέργειες».

Η είδηση ​​ακολούθησε την ανακοίνωση-σοκ ότι ο ανιψιός του Μητσοτάκη και ο πιο έμπιστος βοηθός του, Γρηγόρης Δημητριάδης, είχε επίσης παραιτηθεί – παίρνοντας μια σφαίρα για το αφεντικό του που ήλπιζε ότι θα έδινε τέλος στο σκάνδαλο. Θεωρούμενος ως αυτός που κινεί τα νήματα με ευρείες εξουσίες, ο Δημητριάδης ήταν ο κύριος του Κοντολέων στο Μαξίμου.

Αλλά μέχρι την Κυριακή, καθώς ο Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι οι υποκλοπές ήταν ένα «τεράστιο και ασυγχώρητο λάθος», οι παραιτήσεις ερμηνεύονταν ως παραδοχή ενοχής.



Παρομοιάζοντας το σκάνδαλο της κατασκοπείας με το ίδιο το Γουότεργκεϊτ της Ελλάδας «που προσβάλλει βάναυσα τη δημοκρατία μας», ο αριστερός πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε να μην αφήσει κανένα λιθαράκι στην αποκάλυψη του αδικήματος.

Το σκάνδαλο, που έχει προκαλέσει τις πιο σκοτεινές μέρες της στρατιωτικής διακυβέρνησης, όταν οι αντίπαλοι του καθεστώτος των Συνταγματαρχών του 1967-74 κατασκοπεύονταν τακτικά, ξέσπασε για πρώτη φορά όταν ο Ανδρουλάκης αποκάλυψε ότι είχε ενημερωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μια απόπειρα συνδέσεως του κινητού του τηλεφώνου με το Predator, ένα κακόβουλο λογισμικό.

Ο ευρωβουλευτής έκανε την ανακοίνωση αφού επωφελήθηκε από μια υπηρεσία κυβερνοασφάλειας που δημιουργήθηκε από το κοινοβούλιο με έδρα το Στρασβούργο για τους νομοθέτες για να διασφαλισθεί ότι τα τηλέφωνά τους δεν παρακολουθούνται παράνομα. Μεταξύ των πιο εξελιγμένων διαθέσιμων spyware, το Predator είναι σε θέση να ξεκλειδώσει την πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα μηνύματα και να ενεργοποιήσει κάμερες και μικρόφωνα σε κινητές συσκευές.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ανδρουλάκης κατέθεσε μήνυση στους εισαγγελείς στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας με λεπτομέρειες για την απόπειρα υποκλοπής.



Δύο έλληνες δημοσιογράφοι –ο ένας που καλύπτει τη μετανάστευση και ο άλλος για τα οικονομικά– έχουν επίσης κινηθεί νομικά μετά από καταγγελίες για παρόμοια παράνομη παρακολούθηση από μια κυβέρνηση που επικρίθηκε έντονα διεθνώς για περιορισμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

Στις 29 Ιουλίου, ο Κοντολέων, ο αρχηγός κατασκόπων, παραδέχτηκε σε μια κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι η ελληνική υπηρεσία πληροφοριών είχε παρακολουθήσει τον Θανάση Κουκάκη, τον οικονομικό ρεπόρτερ, κατόπιν εντολής ξένης υπηρεσίας πληροφοριών, σύμφωνα με βουλευτές που ήταν παρόντες.

Αρχικά κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι οι αποκαλύψεις κακόβουλου λογισμικού του Predator έπαιξαν ρόλο στις παραιτήσεις. Ωστόσο, οι πηγές αναφέρθηκαν στη συνέχεια ότι το κινητό τηλέφωνο του Ανδρουλάκη είχε πράγματι υποκλοπατηθεί κατόπιν αιτήματος των υπηρεσιών μυστικών πληροφοριών άλλων χωρών –και με την άδεια εισαγγελέα– αλλά, ενώ ήταν νόμιμο και διεξαγόταν με συμβατικό λογισμικό, ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε επιτήρηση και «θα το είχε σταματήσει».

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης το Σαββατοκύριακο προσδιόρισαν τις ξένες υπηρεσίες κατασκοπείας ως Ουκρανικές και Αρμενικές, με ορισμένα μέσα να αποδίδουν το αίτημα στις διασυνδέσεις του ηγέτη του Πασόκ με «σκιερά πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό κινεζικών συμφερόντων».



Η γραμμή άμυνας καταδικάστηκε αμέσως ως ένας περίπλοκος ιστός ψεμάτων από μια κυβέρνηση που εμπλέκεται στη μεγαλύτερη κρίση της από την ανάληψη της εξουσίας τον Ιούλιο του 2019.

Την Παρασκευή ο Ανδρουλάκης προέτρεψε το ελληνικό κοινοβούλιο να συγκροτήσει μια ερευνητική επιτροπή για να εξετάσει πιθανές πολιτικές ευθύνες.

Ο Μητσοτάκης, ο οποίος έθεσε αμφιλεγόμενα την ΕΥΠ υπό τον έλεγχο του Μαξίμου σε μία από τις πρώτες πράξεις του στην εξουσία, έχει δηλώσει ότι θα απευθυνθεί δημόσια στο έθνος τη Δευτέρα. Το κυριακάτικο Το Βήμα τον περιέγραψε λέγοντας: «Χρωστάω μια συγγνώμη στον Νίκο Ανδρουλάκη».

Ο Μητσοτάκης, ο οποίος αντιμετωπίζει επανεκλογή το επόμενο έτος βάσει ενός νέου εκλογικού νόμου που θα καταστήσει σχεδόν αδύνατο για το κόμμα του τη Νέα Δημοκρατία να σχηματίσει κυβέρνηση –ακόμα κι αν, όπως προβλέπεται, προηγηθεί– έχει επίσης δεχτεί ολοένα και μεγαλύτερη κριτική για ένα στυλ ηγεσίας που αφήνει λίγο χώρο για κριτική.

«Η απόλυτη εξουσία διαφθείρει», είπε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος έχει διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία επειδή άσκησε ανοιχτή κριτική στην κυβέρνηση και τη συμπεριφορά της στα ΜΜΕ νωρίτερα φέτος.

«Ο Μητσοτάκης κυβερνά μέσω του Μαξίμου, όχι του υπουργικού συμβουλίου, σε ένα σύστημα στο οποίο υπάρχουν ελάχιστοι συνταγματικοί έλεγχοι. Η επιθυμία του να ασκήσει έλεγχο έχει καταλήξει εκτός ελέγχου. Αυτό το κατασκοπευτικό σκάνδαλο είναι μια πολύ μεγάλη κρίση και θα εγείρει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με την πραγματική έκταση των ευρωπαϊκών φιλελεύθερων διαπιστευτηρίων του».

ΠΗΓΗ > > https://www.theguardian.com/world/2022/aug/07/greek-pm-kyriakos-mitsotakis-under-pressure-over-tapping-of-opponents-phone

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr