Home Greek News Κυριάκος Μητσοτάκης: Ικανοποίηση για την ανταπόκριση του μηχανισμού και αυτοψία στις πληγείσες περιοχές. Όταν είχε προβλέψει τις φωτιές το…2017. Χμμμ…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ικανοποίηση για την ανταπόκριση του μηχανισμού και αυτοψία στις πληγείσες περιοχές. Όταν είχε προβλέψει τις φωτιές το…2017. Χμμμ…

by _
0 comment 100 views

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ικανοποίηση για την ανταπόκριση του μηχανισμού και αυτοψία στις πληγείσες περιοχές. Όταν είχε προβλέψει τις φωτιές το…2017. Χμμμ…

Προτού διαβάσετε το παρακάτω άρθρο του ΠΘ, διαβάστε πρώτα το εξής άρθρο που είχαμε βγάλει πέρσι για τις…«απίστευτες προβλεπτικές ικανότητες» του Μητσοτάκη με τίτλο Όταν ο Μητσοτάκης το ’17, με προηγούμενη γνώση, προανήγγελλε το κακό που έμελλε να σαρώσει όλη την Ελλάδα: «Ξέρουμε μετά βεβαιότητος ότι θα συμβούν σεισμοί, φωτιές και πλημμύρες»…!!!


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ικανοποίηση για την ανταπόκριση του μηχανισμού και αυτοψία στις πληγείσες περιοχές

Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν πιο απαισιόδοξες και παρά τις υλικές ζημιές αποφεύχθησαν τα χειρότερα – Ο πρωθυπουργός θα συνομιλήσει σήμερα με πολίτες, ενώ ξεκαθάρισε από χθες πως το κράτος θα σταθεί δίπλα στους πληγέντες

Γιώργος Ευγενίδης

Λίγο μετά τις 19:00 χθες το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτανε για δεύτερη φορά μέσα στην ημέρα στο κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να έχει μια απολογιστική σύσκεψη με τους κυβερνητικούς επιτελείς που είχαν…βγάλει ρίζες εκεί. Ήταν η δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού μέσα σε μια μέρα, καθώς είχε πάει στην Κηφισίας από τις 05:30, μέχρι να αποχωρήσει λίγο πριν στις 10:00 για το Μέγαρο Μαξίμου.

Στην απογευματινή επίσκεψη του πρωθυπουργού τα πράγματα ήταν σαφώς πιο ήρεμα. Γι’ αυτό και έμεινε περίπου μισή ώρα με τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη και τους άλλους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, πριν κατέβει στις τηλεοπτικές κάμερες για να δώσει το στίγμα του, σε μια κίνηση που δεν συνηθίζει χωρίς προειδοποίηση. Μετά το πέρας μιας δύσκολης επιχείρησης, όμως, η οποία ολοκληρώθηκε χθες χωρίς απώλεια ανθρώπινης ζωής και χωρίς τεράστιες υλικές καταστροφές, ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι το κράτος είναι παρών και αντιδρά με τις επιχειρησιακές του δυνατότητες.

«Όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία, με μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως με πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε δει στο παρελθόν. Με αυτή τη λογική θα προχωρήσουμε και από εδώ και στο εξής», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης. Για τον κ. Μητσοτάκη ήταν σημαντικό να μην δοθεί μια εικόνα παράλυσης του κράτους, όπως έγινε σε φωτιές με παρόμοια χαρακτηριστικά προ ετών (π.χ. Μάτι) και ο ίδιος φέρεται να ήταν ικανοποιημένος και από την ποιότητα του συντονισμού, αλλά και από την ταχύτητα των παρεμβάσεων, συνδυαστικά με την υπηρεσιακή αξιοποίηση των πυροσβεστικών μέσων. «Δεν στέλνει ο υπουργός τα πυροσβεστικά μέσα, αλλά οι αρμόδιοι επιχειρησιακοί αξιολογούν τις ανάγκες και παρεμβαίνουν», έλεγε χαρακτηριστικά ανώτερη πηγή.



Μάλιστα, η εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι το περυσινό πάθημα έγινε…μάθημα, ιδίως στο επίπεδο του συντονισμού και της συνεργασίας των αρμοδίων, όσο και αν είναι σαφές ότι μέσα σε έναν χρόνο δεν θα διορθωθούν παθογένειες ετών. Ο κ. Μητσοτάκης είναι, δε, της άποψης ότι αυτή η εικόνα έγινε και κατανοητή από τους πολίτες, οι οποίοι, με τις όποιες δυσκολίες, δεν ήρθαν αντιμέτωποι με την απουσία της κρατικής μηχανής.

Επίσκεψη στο πεδίο

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο κ. Μητσοτάκης ανέβαλε την επίσκεψη που προγραμμάτιζε για σήμερα στην Πρέβεζα και θα βρεθεί στις πληγείσες από την πυρκαγιά της Πεντέλης περιοχές, μεταξύ των οποίων το Ντράφι, η Διώνη και η Παλλήνη. Το ακριβές πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ξεκάθαρο, ο ίδιος, όμως, θέλει να αποκτήσει ίδια εικόνα της κατάστασης και να συνομιλήσει με κατοίκους. Όπως είπε ο ίδιος, πάντως, τα ξημερώματα της Τετάρτης η κατάσταση προοιωνιζόταν πολύ χειρότερη απ’ ό,τι εν τελεί εξελίχθηκε, ιδίως όταν ο άνεμος έστρεψε το πύρινο μέτωπο προς Παλλήνη και Γέρακα.

Από εδώ και πέρα, δε, το βάρος πέφτει στην καταγραφή των ζημιών που ξεκίνησε χθες από κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και στις αποζημιώσεις. Σε αυτό κεντρικό ρόλο έχει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος. Χθες έγιναν έλεγχοι σε περίπου 30 κτίρια, εκ των οποίων τα 20 χρειάζονται επισκευές ή κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, ενώ, με την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών, θα ανοίξει ο δρόμος για την αποκατάσταση των ιδιοκτητών οικιών και επιχειρήσεων.

 

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr