Home Greek News Πτώση Αντόνοφ στην Καβάλα: Εντοπίστηκε άγνωστη λευκή ουσία στο σημείο της συντριβής – Ειδικό drone σαρώνει την περιοχή

Πτώση Αντόνοφ στην Καβάλα: Εντοπίστηκε άγνωστη λευκή ουσία στο σημείο της συντριβής – Ειδικό drone σαρώνει την περιοχή

by _
0 comment 114 views
Πτώση Αντόνοφ στην Καβάλα: Εντοπίστηκε άγνωστη λευκή ουσία στο σημείο της συντριβής – Ειδικό drone σαρώνει την περιοχή
Πτώση Αντόνοφ στην Καβάλα: Εντοπίστηκε άγνωστη λευκή ουσία στο σημείο της συντριβής – Ειδικό drone σαρώνει την περιοχή

Πτώση Αντόνοφ στην Καβάλα: Εντοπίστηκε άγνωστη λευκή ουσία στο σημείο της συντριβής – Ειδικό drone σαρώνει την περιοχή

Στράτος Λούβαρης


«Το σχέδιό μας είναι να σηκώσουμε το drone για να δούμε από μακρυά τι γίνεται στο πεδίο», λέει ο συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος για την περιοχή – Με απόλυτη ασφάλεια θα γίνουν οι έρευνες από τις ειδικές ομάδες των Ενόπλων Δυνάμεων – «Ο Θεός μας φύλαξε για να μην πέσει μέσα στο χωριό», δηλώνει κάτοικος του χωριού

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι έρευνες των Αρχών, στο Παλαιοχώρι Καβάλας όπου κατέπεσε το βράδυ του Σαββάτου το μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov.

Στο σημείο και στην ευρύτερη περιοχή, γίνεται επέμβαση του στρατού με ειδικές ομάδες πυροτεχνουργών, που θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τον χώρο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος και θα διεξάγουν έρευνες σχετικά με το φορτίο που μετέφερε, με σκοπό να εκτιμήσουν, παράλληλα, την κατάσταση. Στις έρευνες συμμετέχουν και ομάδες της 2ης και 4ης ΕΜΑΚ, ενώ νωρίτερα σηκώθηκε ειδικό drone για να “σαρώσει” την περιοχή.

Όπως ανέφερε ο συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποστράτηγος, Μάριος Αποστολίδης, η μεγάλη επιχείρηση ξεκίνησε περίπου στις 6 το πρωί και αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι μια άγνωστη λευκή ουσία η οποία εντοπίστηκε στο σημείο της πτώσης.

kavala_aeroplano_prwi__2_



kavala_aeroplano_prwi__3_
kavala_aeroplano_prwi__4_

«Το σχέδιό μας είναι να σηκώσουμε το drone για να δούμε από μακρυά τι γίνεται στο πεδίο, διότι πριν μια ώρα μπήκαν άνδρες της ΕΜΑΚ με ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό και ειδικά όργανα και προχώρησαν σε κάποιες μετρήσεις. Οι μετρήσεις δεν έδειξαν τίποτα, όμως παρατήρησαν μια αστάθεια στο σημείο, με έντονο καπνό, θερμότητα και κάποια λευκή ουσία την οποία δεν γνωρίζουμε. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να μας διαβεβαίωσει η ειδική ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων τι υλικό είναι κι αν μπορούμε τελικά να μπούμε στο σημείο», ανέφερε ο κ. Αποστολίδης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν υπάρχει ενεργή φωτιά καθώς έχει σβήσει από τις νυχτερινές ώρες, ωστόσο υπάρχουν κάποιες μικρό εστίες. Επιπλέον, η είσοδος και η έξοδος στο σημείο έχει απαγορευτεί για τους πολίτες σε ακτίνα μεγαλύτερη των 500 μέτρων, για λόγους ασφαλείας. «Νιώσαμε ένα καύσιμο στα χείλια και στη γλώσσα, επομένως κι εμείς φοράμε μάσκες πηγαίνοντας εκεί καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τι είναι αυτό που μας επηρεάζει», είπε.



kavala_aeroplano_prwi__6_
kavala_aeroplano_prwi__7_
kavala_aeroplano_prwi__8_

Όπως ανέφερε ο κ. Αποστολίδης, η πρώτοι που θα προσεγγίσουν το σημείο είναι οι πυροτεχνουργοί προκειμένου να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχουν εκρηκτικές ύλες και επικίνδυνα υλικά και να δώσουν το πράσινο φως για να προχωρήσει η επιχείρηση.

«Έχουμε πλησιάσει με τις μάσκες στα 50 μέτρα και έχουμε δει ένα κομμάτι από την άτρακτο. Μέσα στα χωράφια υπάρχει πολύ υλικό διάσπαρτο. Το πεδίο πρέπει να είναι σταθερό και ασφαλές για να μπουν μέσα οι διασώστες», υπογράμμισε.



Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το μεταγωγικό αεροσκάφος φέρεται να είχε απογειωθεί από την Σερβία με προορισμό την Ιορδανία εκτελώντας εμπορική πτήση μεταφορών, υπήρχε οκταμελές πλήρωμα και μετέφερε «επικίνδυνο φορτίο» με πυρομαχικά, συνολικά 12 τόνων.

Το αεροσκάφος τύπου Antonov συνετρίβη περίπου στις 23.00 του Σαββάτου στην Καβάλα, καθώς πετούσε με 4 κινητήρες, ο ένας εκ των οποίων είχε πάρει φωτιά και ο πιλότος είχε ζητήσει να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Καβάλας, όμως δεν τα κατάφερε.

kavala_aeroplano_prwi__10_
kavala_aeroplano_prwi__11_
kavala_aeroplano_prwi__12_

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, λίγη ώρα μετά την κατάρρευση του αεροσκάφους και την πυρκαγιά που ξέσπασε από τις απανωτές εκρήξεις που γίνονταν στην αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου Καβάλας, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιχείρησαν να αντλήσουν κάποια πληροφορία για το ακριβές φορτίο που κουβαλούσε το αεροσκάφος και την τύχη του πληρώματος, ωστόσο το απόλυτο σκοτάδι δυσχέραναν την προσπάθεια.

Στις 02.30 οι κάτοικοι στους Αντιφιλίππους και το Παλαιοχώρι Καβάλας, έλαβαν μήνυμα από το 112 προκειμένου να κλείσουν πόρτες και παράθυρα και να μην ανοίγουν κλιματιστικά, λόγω του ενδεχόμενου εισπνοής επικίνδυνων τοξικών ουσιών. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή παραμένει έντονη η οσμή καμμένου, ενώ δύο πυροσβέστες μεταφέρθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

kavala_aeroplano_prwi__1_
kavala_aeroplano_prwi__15_
kavala_aeroplano_prwi__14_

«Φλεγόταν στον αέρα, έγιναν απανωτές εκρήξεις»



“Το συμβάν σημειώθηκε 22.47. Από το μπαλκόνι μου είδα ένα φλεγόμενο αεροσκάφος να πέφτει σε χαμηλό ύψος και στο τέλος να καταλήγει στα χωράφια της αγροτικής περιοχής. Φλεγόταν στον αέρα, έγιναν δύο απανωτές εκρήξεις. Μετά πληροφορήθηκα ότι μετέφερε τόνους χημικά ή όπλα”, ανέφερε ο Γιώργος Κέσας, κάτοικος του Παλαιοχωρίου Καβάλας.

kavala_aeroplano__6_
kavala_aeroplano__9_
kavala_aeroplano__8_

“Πήγα σχεδόν κοντά στο σημείο του συμβάντος, όμως δεν με άφησαν να πλησιάσω οι υπεύθυνοι της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, διότι γίνονταν πολλές εκρήξεις και ήταν επικίνδυνο”, περιέγραψε. “Είναι κάτι πρωτόγνωρο για την περιοχή, υπήρξε μεγάλη ανησυχία και φοβηθήκαμε γιατί η έκρηξη ακούστηκε πολύ στα χωριά. Ο Θεός μας φύλαξε για να μην πέσει μέσα στο χωριό”, είπε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι υπάρχει έντονη δυσοσμία στην περιοχή και για αυτόν τον λόγο στάλθηκε μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα, για να μην έχουν ανοιχτά παράθυρα και κλιματιστικά. “Υπάρχει ανησυχία και ο κόσμος φοβάται”, σημείωσε.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr