Home ΑΘΛΗΤΙΚΑ Σεξουαλική βία εκτός γηπέδων: Η σκοτεινή πλευρά των άσων της μπάλας

Σεξουαλική βία εκτός γηπέδων: Η σκοτεινή πλευρά των άσων της μπάλας

by _
0 comment 105 views
Σεξουαλική βία εκτός γηπέδων: Η σκοτεινή πλευρά των άσων της μπάλας
Σεξουαλική βία εκτός γηπέδων: Η σκοτεινή πλευρά των άσων της μπάλας

Σεξουαλική βία εκτός γηπέδων: Η σκοτεινή πλευρά των άσων της μπάλας

Δημήτρης Τυχάλας

Η περίπτωση 29χρονου αστέρα της Premier League, o οποίος συνελήφθη κατηγορούμενος για τρεις βιασμούς, φέρνει ξανά στην επιφάνεια αντίστοιχες υποθέσεις διάσημων ποδοσφαιριστών που παρασύρθηκαν από τα πάθη τους και κατηγορήθηκαν για σεξουαλική κακοποίηση, παιδοφιλία, ακόμη και απόπειρες δολοφονίας

Νέοι, ωραίοι, διάσημοι ποδοσφαιριστές και με πολλά λεφτά. Με άλλα λόγια τα έχουν όλα ή έτσι τουλάχιστον νομίζουν και νομίζουμε… Γιατί πολλές φορές το glamorous περίβλημα αποδεικνύεται τόσο προβληματικό όσο και οι χαρακτήρες τους που τους οδηγούν στην αυτοκαταστροφή.

Οπως ακριβώς φαίνεται ότι συμβαίνει και με την περίπτωση του 29χρονου αστέρα της Premier League, o οποίος συνελήφθη με την κατηγορία του βιασμού και μέσα σε ελάχιστα 24ωρα βρέθηκε να κατηγορείται για άλλες δύο παρόμοιες υποθέσεις. Το όνομά του δεν έγινε γνωστό, αλλά τα στοιχεία που διέρρευσαν από τη βρετανική αστυνομία τον φωτογραφίζουν, καθώς πρόκειται για αθλητή ομάδας του βόρειου Λονδίνου (Τότεναμ και Αρσεναλ εδρεύουν εκεί) που είναι να αγωνιστεί με την εθνική ομάδα της χώρας του στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου…

Το ζήτημα βέβαια δεν είναι το ονοματεπώνυμο του δράστη, ούτε φυσικά το συγκεκριμένο πρόβλημα (η αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών) εντοπίζεται μόνο στον κόσμο των σπορ. Ωστόσο, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη διάσταση διότι ο αθλητισμός -και δη το ποδοσφαιρικό star system- έχει πάρει εδώ και χρόνια μια εξέχουσα θέση στην κοινωνία, με την Premier League να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

f4__giggs_000_9AW9HF
Ράιαν Γκιγκς Ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ µέσα σε λίγες ηµέρες κατάφερε να γκρεµίσει τον µύθο που είχε χτίσει… Συνελήφθη έπειτα από καταγγελίες της συντρόφου του Κέιτ Γκρέβιλ για ξυλοδαρµό και κακοποίηση τόσο της ίδιας όσο και της αδελφής της!


Ράιαν Γκιγκς

To 2011 τα θεμέλια της Premier League ταράχτηκαν συθέμελα όταν ο Ράιαν Γκιγκς, η σημαία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μέσα σε λίγες ημέρες κατάφερε να γκρεμίσει τον μύθο που είχε χτίσει… Ο Ουαλός κατάφερε να πετύχει από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας την απαγόρευση της δημοσίευσης του ονόματός του και της σχέσης του με το μοντέλο Ιμογκεν Τόμας, ενώ ήταν παντρεμένος από το 2007 με τη Στέισι Κουκ, που ήταν ο παιδικός του έρωτας. Το «εμπάργκο» έσπασε όταν λίγες ημέρες αργότερα μέλος του Κοινοβουλίου αποκάλυψε ότι ο Γκιγκς ήταν αυτός που ζήτησε την προσωρινή εντολή, ωστόσο αυτό ήταν το μικρότερο κακό, καθώς αμέσως μετά αποκαλύφθηκε η παράνομη σχέση του με τη Νατάσα Γκιγκς, σύζυγο του αδελφού του (στην οποία είχε δώσει χρήματα για να κάνει έκτρωση).

Μια οικογένεια και δύο γάμοι καταστράφηκαν, αλλά, όπως αποδείχτηκε, ο Γκιγκς δεν έβαλε μυαλό, καταφέρνοντας να καταστρέψει και την προπονητική του καριέρα. Εχοντας ξεκινήσει από το 2013 να είναι βοηθός προπονητή στη Γιουνάιτεντ, ο Γκιγκς ανέλαβε στις 15 Ιανουαρίου 2018 την ευθύνη της Εθνικής Ουαλίας οδηγώντας την στα τελικά του Euro 2020. Η πανδημία μετέφερε το τουρνουά για έναν χρόνο αργότερα, αλλά ο (διαζευγμένος από το 2017) παλαίμαχος άσος δεν έζησε ούτε ως προπονητής την ευτυχία της συμμετοχής σε ένα Eυρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Στις 3 Νοεμβρίου 2020 η Αστυνομία του Μάντσεστερ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον Γκιγκς μετά από καταγγελίες της συντρόφου του Κέιτ Γκρέβιλ για ξυλοδαρμό και κακοποίηση τόσο της ίδιας όσο και της αδελφής της! Η Γκρέβιλ από το 2013 είχε αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις του «Hotel Football», όπου βασικός μέτοχος ήταν ο Γκιγκς και από το 2015 (όταν η πρώτη χώρισε τον σύζυγό της) έγιναν ζευγάρι. Μέχρι το βράδυ που, όπως κατήγγειλε η ίδια, όταν ρώτησε τον σύντροφό της «αν βλέπεις κι άλλες γυναίκες», ξυλοκοπήθηκε άγρια (όπως και η αδελφή της) και εκδιώχθηκε ημίγυμνη από το δωμάτιο του ξενοδοχείου τους. Ο Γκιγκς αρνήθηκε τις κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, ωστόσο έχασε τη δουλειά από την Εθνική Ουαλίας και πλέον περιμένει την εκδίκαση της υπόθεσης (μετά από δύο αναβολές ορίστηκε για τις αρχές Αυγούστου) για να μάθει αν θα βρεθεί και στη φυλακή.

menti

Μπεντζαμίν Μεντί



Από το πριγκιπάτο του Μονακό βρέθηκε στο… πριγκιπάτο της Μάντσεστερ Σίτι το καλοκαίρι του 2017. Η πορεία του στους Πολίτες δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς στην τετραετία που ακολούθησε φόρεσε τη φανέλα τους σε μόλις 50 αγώνες, ωστόσο ο Μπεντζαμίν Μεντί καλείται στα τέλη Ιουλίου να δώσει τον πιο δύσκολο αγώνα της καριέρας του, κινδυνεύοντας να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή. Οχι για το κορωνοπάρτυ που έκανε στις 3/1/21, ούτε για το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2019 είχε φέρει (την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σε αυστηρή καραντίνα) μια Ιταλίδα καλλονή (η οποία πέταξε με ιδιωτικό τζετ από την Αθήνα!).

Ο Μεντί συνελήφθη στις 26 Αυγούστου 2021 από την Αστυνομία του Μάντσεστερ κατηγορούμενος (εκείνη την εποχή) για τέσσερις βιασμούς αλλά και μια απόπειρα σεξουαλικής επίθεσης εναντίον τριών γυναικών, που έλαβαν χώρα από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2021! Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή δήλωσε αθώος, αλλά παρέμεινε κρατούμενος για 134 ημέρες πριν το τρίτο του αίτημα για αποφυλάκιση γίνει αποδεκτό (7/1/22), με την έναρξη της δίκης να ορίζεται για τις 25 Ιουλίου! Υποχρεώθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό και του απαγορεύτηκε οποιαδήποτε επαφή με τις γυναίκες που τον κατηγορούν, αλλά στους μήνες που μεσολάβησαν ο Γάλλος ενημερώθηκε ότι στις ήδη υπάρχουσες κατηγορίες προστέθηκαν δύο νέοι βιασμοί!

Mason-Greenwood-accused-of-domestic-abuse
Μέισον Γκρίνγουντ Στα 20 του χρόνια είχε όλο τον κόσμο στα πόδια του, αλλά μέσα σε λίγους μήνες, από υποψήφιος για τον τίτλο του καλύτερου νέου ποδοσφαιριστή στον κόσμο, βρέθηκε κατηγορούμενος. Η πρώην σύντροφός του Χάριετ Ρόμπσον ανέβασε στα social media φωτογραφία με αίματα στο πρόσωπο κατηγορώντας τον για κακοποίηση και βιασμό

Μέισον Γκρίνγουντ

Στα 20 του χρόνια είχε όλο τον κόσμο στα πόδια του, αλλά μέσα σε λίγους μήνες από υποψήφιος για τον τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιριστή στον κόσμο βρέθηκε κατηγορούμενος για βιασμό, κακοποίηση και απειλή δολοφονίας! Προϊόν των ακαδημιών της Γιουνάιτεντ, ο Γκρίνγουντ έγινε τον Σεπτέμβριο του 2019 ο νεαρότερος σκόρερ τους στα ευρωπαϊκά κύπελλα (σκόραρε εναντίον της Αστάνα σε ματς του Europa League) και ακριβώς έναν χρόνο αργότερα (Σεπτέμβριος 2020) έκανε το ντεμπούτο του στην εθνική Αγγλίας (μαζί με τον Φιλ Φόντεν της Μάντσεστερ Σίτι) στον εκτός έδρας αγώνα με την Ισλανδία για το UEFA Nations League. Γκρίνγουντ και Φόντεν, που ήταν συγκάτοικοι στο δωμάτιο, αποφάσισαν να γιορτάσουν την επιτυχία τους βάζοντας παράνομα στο ξενοδοχείο δύο Ισλανδές καλλονές και φυσικά τα βρετανικά ταμπλόιντ ανακάλυψαν το θέμα κάνοντας άνω κάτω την Εθνική…

Αν και τον Οκτώβριο του 2020 ήταν μέσα στη λίστα των 20 υποψηφίων για το βραβείο «Golden Boy» (αφορά τον καλύτερο νέο ποδοσφαιριστή), προφανώς αυτή η υποψηφιότητα μεγάλωσε ακόμη περισσότερο το «εγώ» του οδηγώντας τον σε… σκοτεινά μονοπάτια. Την περίοδο που συνέβη το περιστατικό στην Ισλανδία ο Γκρίνγουντ ήταν σε σχέση με το μοντέλο Χάριετ Ρόμπσον, με την οποία γνωρίζονταν από τα παιδικά τους χρόνια, κι αυτό που έγινε, σε συνδυασμό με τις κακές του εμφανίσεις, οδήγησαν το ζευγάρι στον χωρισμό. Ωστόσο, το πρωί της Κυριακής 30 Ιανουαρίου 2022 τα πάντα γκρεμίστηκαν.



f1__FKWJXcnXoAEVsZK
f2

Η Ρόμπσον πόσταρε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram ένα σοκαριστικό βίντεο με το ματωμένο πρόσωπό της και το εξής μήνυμα: «Για όλους όσοι θέλουν να ξέρουν τι μου κάνει πραγματικά ο Μέισον Γκρίνγουντ». Προτού καν συνέλθουν από το πρώτο σοκ οι χρήστες των social media, ακολούθησε και ένα ακόμη μεγαλύτερο, καθώς η πρώην σύντροφος του διεθνούς ποδοσφαιριστή ανέβασε ηχητικό ντοκουμέντο όπου ο Γκρίνγουντ ακούγεται ξεκάθαρα να την απειλεί, να τη βρίζει και στο τέλος να τη βιάζει…

Δεν χρειάστηκαν παρά λίγες ώρες προκειμένου ο 20χρονος ποδοσφαιριστής να συλληφθεί από τις Αρχές με τις κατηγορίες του βιασμού και της επίθεσης. Πριν συλληφθεί, η Γιουνάιτεντ τον είχε θέσει εκτός ομάδας, η NIKE, με την οποία είχε υπογράψει πολυετές χορηγικό συμβόλαιο, διέκοψε κάθε σχέση μαζί του, και η EA Sports ανακοίνωσε ότι εξαφάνισε το όνομά του από το γνωστό video game «FIFA 22». Το κερασάκι στην τούρτα; Λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του ενημερώθηκε ότι στη λίστα των αδικημάτων που αντιμετωπίζει προστέθηκε και η κατηγορία της απειλής δολοφονίας! Ο Μέισον αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και περιμένει να οριστεί η δίκη του, ωστόσο έξι μήνες μετά το συμβάν, χωρίς ο ίδιος ποτέ να έχει διαψεύσει τα όσα περιγράψαμε παραπάνω, η κοινωνία του ποδοσφαίρου μοιάζει να του έχει κάνει καθολικό unfollow.

3,5 χρόνια στη φυλακή

Οπως ακριβώς συνέβη και με την περίπτωση του Ανταμ Τζόνσον, ο οποίος έζησε 3,5 χρόνια από την (πολλά υποσχόμενη κάποτε) ζωή στη φυλακή όχι γιατί βίασε κάποια γυναίκα, αλλά γιατί, πατώντας στο κοινωνικό του στάτους ως ποδοσφαιριστής, εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά μια 15χρονη μαθήτρια! Εχοντας ξεκινήσει την καριέρα του στη Μίντλεσμπρο και κάνοντας τη μεγάλη μεταγραφή στη Μάντσεστερ Σίτι (που του έδωσε και την ευκαιρία να παίξει 12 φορές με την Εθνική Αγγλίας), συνέχισε την καριέρα του στη Σάντερλαντ και η 15χρονη μαθήτρια ήταν φανατική οπαδός της ομάδας που είχε ως είδωλό της τον… Τζόνσον.



Ενα ανάλογο περιστατικό (με ανήλικα κορίτσια) προέκυψε το περασμένο καλοκαίρι και πιο συγκεκριμένα στις 16 Ιουλίου, όταν η αστυνομία του Μάντσεστερ ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός 31χρονου ποδοσφαιριστή για αποστολή μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου σε ανήλικα κορίτσια με την υποψία της παιδοφιλίας. Λίγες ώρες αργότερα η Εβερτον ενημέρωνε ότι απέβαλε μέχρι νεωτέρας από την ομάδα ποδοσφαιριστή της, καθώς υπήρχε σε εξέλιξη έρευνα της αστυνομίας. Τα βρετανικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι επρόκειτο για τον αρχηγό της ομάδας (και διεθνή με την Εθνική Ισλανδίας) Γκίλφι Σίγκουρντσον, ο οποίος από το 2019 είναι παντρεμένος με τη Μις Ισλανδία Αλεξάντρα Ιβαρσντότιρ.

Παρά το τεράστιο σοκ, οι βρετανικές αρχές ποτέ δεν έδωσαν στη δημοσιότητα περαιτέρω πληροφορίες, αλλά στην αρχή του προηγούμενου μήνα ο Σίγκουρντσον έμεινε ελεύθερος από την Εβερτον χωρίς να έχει αγωνιστεί σε κανένα παιχνίδι μέσα στη σεζόν! Πολλά χρόνια νωρίτερα, όταν η Premier League ακόμη δεν είχε εξελιχτεί στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό brand (σε επίπεδο εθνικών πρωταθλημάτων), ένα αντίστοιχο σκάνδαλο είχε ως πρωταγωνιστή τον Γκρέιαμ Ριξ. Ο παλαίμαχος άσος της Αρσεναλ, στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ήταν προπονητής των ακαδημιών της Τσέλσι και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών γιατί ήρθε σε σεξουαλική επαφή με μια 15χρονη. Πέρα από την Premier League, το αγγλικό ποδόσφαιρο βίωσε μία από τις χειρότερες στιγμές του το 2016, όταν ο 43χρονος τότε Αντι Γούντγουορντ μιλώντας στον «Guardian» αποκάλυψε ότι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά τη δεκαετία του ’80 από τον προπονητή του, Μπάρι Μπένελ. Ο Γούντγουορντ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και μέσα σε ελάχιστες ημέρες οι καταγγελίες πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας, όχι μόνο για τον Μπένελ, αλλά και για άλλους παιδόφιλους προπονητές που αποκαλύφθηκαν και οδήγησαν την ποδοσφαιρική ομοσπονδία σε ριζικές αλλαγές.

000_Was3316607
Κριστιάνο Ρονάλντο Σοκ είχε προκαλέσει η αποκάλυψη από το περιοδικό «Der Spiegel» ότι κατά τη διάρκεια διακοπών του στις ΗΠΑ ο σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου κατηγορήθηκε για τον βιασμό μιας γυναίκας, αλλά κατάφερε να εξαγοράσει τη σιωπή της πληρώνοντας 375.000 δολάρια.

Η υπόθεση Ρονάλντο

Στις 11 Ιουνίου 2009 ο Κριστιάνο Ρονάλντο παρουσιάστηκε και επίσημα από τη Ρεάλ Μαδρίτης, με τους «μερένχες» να δαπανούν ποσό-ρεκόρ για να τον αποκτήσουν από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο κόσμος τον αποθέωσε στο «Μπερναμπέου» και το βράδυ ο Πορτογάλος πέταξε για το Μαϊάμι ,όπου είχε προγραμματίσει να περάσει μέρος των διακοπών του.

Οκτώ χρόνια αργότερα το «Spiegel» αποκάλυψε ότι κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ ο Ρονάλντο κατηγορήθηκε για τον βιασμό μιας γυναίκας, αλλά κατάφερε να εξαγοράσει τη σιωπή της πληρώνοντας 375.000 δολάρια. Ενοχος για σεξουαλική παρενόχληση (αλλά εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσης που κατέθεσε) κρίθηκε στις αρχές του περασμένου Μαΐου και ο Σάντι Μίνα, ο 26χρονος επιθετικός που φέρεται να είναι κοντά στη μεταγραφή του στον Αρη.

f3_ronaldo_gettyimages-1185290429-2048x2048

Το άλλοτε παιδί-θαύμα της Θέλτα το 2015 είχε πωληθεί στη Βαλένθια, αλλά επέστρεψε στο Βίγκο το 2019 κι εκεί ήρθαν τα πάνω κάτω. Ο νεαρός επιθετικός βρέθηκε κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση σε μια γυναίκα η οποία έλαβε χώρα το 2017 (μαζί με τον τότε συμπαίκτη του στη Βαλένθια, Δαβίδ Γολδάρ).

Σύμφωνα με τα όσα είχε καταγγείλει το θύμα, είχε ταξιδέψει με τροχόσπιτο με τον Γολδάρ, όπου χωρίς να το γνωρίζει βρέθηκε και ο Μίνα, ο οποίος προσπάθησε να συνευρεθεί ερωτικά μαζί της… Παρόλο που ο εισαγγελέας ζήτησε την 8ετή κάθειρξή του, ο Μίνα τελικά καταδικάστηκε για το αδίκημα της σεξουαλικής παρενόχλησης (και όχι επίθεσης), με αποτέλεσμα να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 4 ετών (που έφερε και τη Θέλτα στην ανάγκη να τον παραχωρήσει). Ο ίδιος επιμένει για την αθωότητά του και περιμένει να εκδικαστεί η έφεσή του, ωστόσο μέχρι να συμβεί αυτό ίσως βρει την προσωρινή του Ιθάκη στη Θεσσαλονίκη.

ΠΗΓΗ >> https://www.protothema.gr/world/article/1264357/sexoualiki-via-ektos-gipedon-i-skoeinli-pleura-ton-ason-tis-balas/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr