Home Greek News Ο ΨΕΥΔΟΜΟΥΦΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΜΕΤΕ ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ…

Ο ΨΕΥΔΟΜΟΥΦΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΜΕΤΕ ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ…

by _
0 comment 137 views

Ο ΨΕΥΔΟΜΟΥΦΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΜΕΤΕ ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ…


-Του ερευνητή – δημοσιογράφου Ιωάννη Κουντούρη | 15.07.2022 | Λος Άντζελες | Βρείτε με και στα Social Media!: Facebook • Twitter • Instagram • LinkedIn • Youtube


Πριν από έξι χρόνια, τμήμα του τουρκικού στρατού επιχείρησε στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν. Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

Μαχητικά αεροσκάφη σε χαμηλές πτήσεις, βόμβες στο κοινοβούλιο στην Άγκυρα και άρματα μάχης στους δρόμους. Στις 15 Ιουλίου 2016, τμήματα του τουρκικού στρατού προέβησαν σε στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα σημειώθηκαν σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και δυνάμεων ασφαλείας. Ο ίδιος ο Ερντογάν γλίτωσε παρά τρίχα απόπειρα δολοφονίας στον τόπο των διακοπών του στη Μαρμαρίδα. Οι πραξικοπηματίες ενήργησαν σκληρά και έβαλαν με τανκς και μαχητικά αεροσκάφη εναντίον υποστηρικτών του Ερντογάν.

Πάνω από 250 νεκροί και περισσότεροι από 2.000 τραυματίες ήταν ο απολογισμός. Η απόπειρα πραξικοπήματος προκάλεσε μεγάλο πόνο στον τουρκικό λαό. Έξι χρόνια αργότερα υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα και η κοινωνία παραμένει πολωμένη. Η τουρκική ηγεσία θεωρεί υπεύθυνο τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ. Ο ίδιος το αρνείται.
Ποιος ήταν συνεργός τη νύχτα του πραξικοπήματος και ποιος ήταν θύμα θα πρέπει να αποφασίσουν τα δικαστήρια. Χιλιάδες άνθρωποι καταδικάστηκαν. Εκτός από υψηλά ιστάμενους στρατιωτικούς, βρίσκονται στις φυλακές πάνω από 350 φοιτητές στρατιωτικών σχολών.

O Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει συγκεντρώσει πολλές εξουσίες

Ανάμεσά τους είναι ο Φουρκάν Τσεντικαγιά, πρώην φοιτητής στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας στην Κωνσταντινούπολη. Η μητέρα του, Μελέκ Τσεντικαγιά, 45 ετών, πίστευε πάντα στην αθωότητά του. Σε τελική ανάλυση, δεν ήξερε τίποτα για την απόπειρα πραξικοπήματος ο γιός της, λέει. Εκτελούσε μόνο διαταγές. Ο Φουρκάν και οι συμφοιτητές του καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για απόπειρα πραξικοπήματος. Η μητέρα του απευθύνθηκε στο κυβερνητικό κόμμα AKP και δήλωσε πως θα προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τότε που έγινε η προσπάθεια πραξικοπήματος, ο Ερντογάν διώκει μαζικά φερόμενους οπαδούς του Γκιουλέν. Πάνω από 100.000 δημόσιοι υπάληλοι απολύθηκαν. Συχνά οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες φέρνουν από το εξωτερικό διάφορους που θεωρούν ότι σχετίζονται με το πραξικόιπημα.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε το πραξικόπημα ‘ευλογία Θεού’ και επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο Σερτζίν Τανρικουλού, βουλευτής του CHP, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, θεωρεί πως αυτός ήταν ένας τρόπος για να ‘ανακατέψει και πάλι την τράπουλα ο Ερντογάν’. Αντί να ενισχύσει τη δημοκρατία, ο Ερντογάν δημιούργησε ένα ακόμα πιο αυταρχικό καθεστώς.

Οι αρχές παρεμπόδισαν τη διαλεύκανση
Δίκη στην Άγκυρα εναντίον πραξικοπηματιών

Ο Σερτζίν Τανρικουλού, ο οποίος ήταν και μέλος της επιτροπής διαλεύκανσης των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε το πραξικόπημα, επιρρίπτει στο AKP πως παρεμπόδισε τη διαφώτηση των γεγονότων και των πραγματικών περιστατικών.

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, είχαν πληροφορίες για το πραξικόπημα. Αυτός ήταν και ένας λόγος υποστηρίζουν, που οι πραξικοπηματίες οι οποίοι είχαν σχεδιάσει να γίνει το πραξικόπημα μέσα στη νύχτα, τελικά το έκαναν το απόγευμα.

Οι αρμόδιοι όμως, σύμφωνα με τον Τανρικουλού, όπως ο τότε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και σημερινός υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, όπως και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν, δεν πήγαν ποτέ να καταθέσουν.

Ασαφές παραμένει ακόμα τι σχέσεις είχε το κίνημα του Γκιουλέν με την πολιτική.

Από το 2017 που ο Ερντογάν προχώρησε σε τροποποίηση του συντάγματος, συγκέντρωσε τόσες πολλές εξουσίες όσο ποτέ πριν στο παρελθόν. Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν δέχεται τις κατηγορίες εναντίον των τουρκικών αρχών και χαρακτηρίζει το αποτυχημένο πραξικόπημα σαν μια από τις ‘μεγαλύτερες προδοσίες’ στην ιστορία της Τουρκίας.

ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΜΟΥΦΤΗ ΜΕΤΕ ΘΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΙΤ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ… ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΝΑΣ ΑΣΧΕΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ, ΕΝΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΝΥΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΠΟ Ο κ. ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ…

Κινητοποίηση λοιπόν των αρχών ασφαλείας αλλά και των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, έχει προκαλέσει ο θάνατος του Αχμέτ Μέτε, του «ψευδομουφτή της Ξάνθης», ο οποίος πέθανε το πρωί νικημένος από τον καρκίνο, σε ηλικία 57 χρόνων. Ο Μέτε, που εμφανιζόταν ως «εκλεγμένος Μουφτής», παρόλο που τόσο στην Ξάνθη όσο και στην Κομοτηνή, λειτουργούν νόμιμοι Μουφτήδες των Μουσουλμάνων της Θράκης, διατηρούσε στενές σχέσεις με Τούρκους αξιωματούχους.

Από πλευράς των Ελληνικών αρχών ασφαλείας, ο θάνατος του και η κηδεία του, και με δεδομένη την τουρκική προκλητικότητα σε βάρος της Ελλάδος, θεωρείται εν δυνάμει αφορμή για οποιουδήποτε είδους προβοκατόρικη ενέργεια σε ελληνικό έδαφος, είτε από πλευράς των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, είτε από κάποιον πυρήνα ακραίων Τούρκων εθνικιστών. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει πλήρης κινητοποίηση των υπηρεσιών Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας, τις οποίες συντονίζει προσωπικά όπως προαναφέραμε ο άπειρος επιχειρησιακά Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος βρίσκεται στην Ξάνθη.

Τα συλληπητήρια του Ερντογάν

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, που μέχρι στιγμής δεν έχουν διασταυρωθεί, στην κηδεία του Αχμέτ Μέτε πρόκειται να παρευρεθούν κορυφαία στελέχη της τουρκικής πολιτικής σκηνής, ενώ ήδη ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζεπ Tαγίπ Ερντογάν, συλλυπήθηκε την οικογένεια του θανόντος, με ανάρτηση του στα social media. Ο Μέτε γεννήθηκε στο Ωραίο της Ξάνθης, όπου είχε διατελέσει και Ιμάμης, ενώ σπούδασε σε Πανεπιστήμια της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας.

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr