Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Φόροι: Τι και πότε πρέπει να πληρώσουμε – Οι λύσεις και οι ευκολίες που έχουν οι φορολογούμενοι

Φόροι: Τι και πότε πρέπει να πληρώσουμε – Οι λύσεις και οι ευκολίες που έχουν οι φορολογούμενοι

by _
0 comment 182 views
Φόροι: Τι και πότε πρέπει να πληρώσουμε – Οι λύσεις και οι ευκολίες που έχουν οι φορολογούμενοι
Φόροι: Τι και πότε πρέπει να πληρώσουμε – Οι λύσεις και οι ευκολίες που έχουν οι φορολογούμενοι

Για τον ΕΝΦΙΑ έχει ξεκινήσει ήδη η αποπληρωμή του, με τους φορολογούμενους να έχουν ήδη αποπληρώσει σχεδόν το μισό τού φόρου – Τι πρέπει να ξέρουμε για επιστρεπτέα προκαταβολή και φόρο εισοδήματος

Σε λίγες ημέρες ξεκινάει το ετήσιο ραντεβού των φορολογουμένων με τον Εφορία για την πληρωμή της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος, την οποία θα κληθούν να πληρώσουν τρεις στους δέκα που υποβάλλουν φορολογική δήλωση.

Ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων έχει αυξηθεί, αλλά ωστόσο απομένουν ακόμη κάτι λιγότερο από 2 εκατ. φορολογούμενοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Εφέτος η κατάσταση είναι διαφορετική, με την Πολιτεία να επιλέγει η πληρωμή των φόρων να γίνει σε περισσότερες δόσεις. Έτσι ο φόρος εισοδήματος θα εξοφληθεί σε 8 δόσεις με πρώτη στις 29 Ιουλίου και τελευταία στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2023.

Για τον ΕΝΦΙΑ έχει ξεκινήσει ήδη η αποπληρωμή του, με τους φορολογούμενους να έχουν ήδη αποπληρώσει σχεδόν το μισό τού φόρου, ενώ για το τέλος του μήνα είναι προγραμματισμένη η πληρωμή της 3ης δόσης από τις συνολικά δέκα, με την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου.

Το φορολογικό καλεντάρι συμπληρώνει η έναρξη αποπληρωμής τής οφειλής για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Η πρώτη θα καταβληθεί στο τέλος του μήνα και η τελευταία στις 30 Ιουνίου του 2030, δηλαδή σε 96 δόσεις. Βέβαια υπάρχει η δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης έως τις 29 Ιουλίου, με μπόνους 15% επί του συνόλου τής οφειλής.



Ας δούμε όμως τις δυνατότητες που έχουν οι φορολογούμενοι να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε περισσότερες δόσεις ή και με εκπτώσεις. Οι δόσεις για τις τρεις υποχρεώσεις ξεκινούν από 8 και φτάνουν τις 96.

Οι εκπτώσεις ξεκινούν από 3% και 15% για όσους αποπληρώσουν εφάπαξ τα ποσά.

Επίσης, οι φορολογούμενοι έχουν και τις εξής δυνατότητες.

1. Εξόφληση σε 12 άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας.

2. Εξόφληση σε 24 έντοκες δόσεις, κάνοντας χρήση της πάγιας ρύθμισης.

Αναλυτικά το ημερολόγιο των πληρωμών



Το ημερολόγιο πληρωμών ανάλογα με τη κατηγορία του φόρου διαμορφώνεται ως εξής:

* ΕΝΦΙΑ: Η 3η δόση καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου 2022. Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί στα τέλη Φεβρουάριου του 2023 ενώ όσοι δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τον φόρο για την ακίνητη περιουσία τους έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες ωστόσο επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο στην περιοχή του 5%. Υπάρχει βέβαια και η λύση των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες με τις πιστωτικές κάρτες. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση. Συνολικά 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων κλήθηκαν να πληρώσουν το ποσό των 2,25 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι στα κρατικά ταμεία έχουν ήδη εισρεύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ από τον φετινό ΕΝΦΙΑ καθώς με την πρώτη δόση πληρώθηκαν 800 εκατ. ευρώ.

* Φόρος εισοδήματος: Ο φόρος για τα φυσικά πρόσωπα που προκύπτει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων μπορεί να πληρωθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου 2022 και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως τις 29 Ιουλίου 2022 θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Και για τον φόρο εισοδήματος υπάρχει η δυνατότητα ένταξης του στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή αποπληρωμής σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική τους κάρτα.

* Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στο τέλος του μήνα ξεκινάει η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής. Τα ποσά που προκύπτουν μπορούν να εξοφληθούν σε έως 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Όσοι από τους 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες αποφασίσουν να καταβάλλουν εφάπαξ την οφειλή έως τις 29 Ιουλίου θα κερδίσουν έκπτωση 15% επί του συνολικού ποσού που πρέπει να επιστρέψουν στο δημόσιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr