Home ΔΙΕΘΝΗ Ο Μπάιντεν λέει ότι η Τουρκία θα αποκτήσει νέα αεροσκάφη F-16, ισχυρίζεται “δεν υπάρχει αντάλλαγμα” με τον Ερντογάν

Ο Μπάιντεν λέει ότι η Τουρκία θα αποκτήσει νέα αεροσκάφη F-16, ισχυρίζεται “δεν υπάρχει αντάλλαγμα” με τον Ερντογάν

by _
0 comment 107 views
Ο Μπάιντεν λέει ότι η Τουρκία θα αποκτήσει νέα αεροσκάφη F-16, ισχυρίζεται “δεν υπάρχει αντάλλαγμα” με τον Ερντογάν
Ο Μπάιντεν λέει ότι η Τουρκία θα αποκτήσει νέα αεροσκάφη F-16, ισχυρίζεται “δεν υπάρχει αντάλλαγμα” με τον Ερντογάν

Ο Μπάιντεν λέει ότι η Τουρκία θα αποκτήσει νέα αεροσκάφη F-16, ισχυρίζεται “δεν υπάρχει αντάλλαγμα” με τον Ερντογάν

ΤΟΥ ΤΥΛΕΡ ΝΤΟΥΡΝΤΕΝ
ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022 – 17:20

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου του την Πέμπτη από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη υποστήριξε ότι ποτέ δεν παραιτήθηκε από την υποστήριξη μιας νέας πώλησης F-16 στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας επίσης σε απάντηση ερώτησης δημοσιογράφου ότι δεν υπήρχε “κανένα δούναι και λαβείν (αντιστάθμιση, αντιστάθμισμα, αντάλλαγμα)” με τον Ερντογάν σχετικά με τη Φινλανδία και την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Ο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να πουλήσουν στην Τουρκία τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, αλλά προσθέτει ότι δεν υπάρχει καμία αντιστάθμιση σε σχέση με την άρση του βέτο από την Άγκυρα για τη Φινλανδία και τη Σουηδία», γράφει ανταποκριτής του Reuters για τις τελευταίες του δηλώσεις. “Λέει ότι απαιτείται έγκριση του Κογκρέσου για πώληση, αλλά είναι βέβαιος ότι μπορεί να επιτευχθεί.”

Την προηγούμενη ημέρα, η βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για θέματα διεθνούς ασφάλειας, Σελέστ Βαλάντερ, έδωσε μια πρώτη γευση για την στάση του Λευκού Οίκου λέγοντας: «Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν στις ισχυρές αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε: «Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για τον στόλο της F-16».

Σχετικά με τον ισχυρισμό ότι «δεν υπήρξε αντάλλαγμα», οι δηλώσεις έρχονται την επομένη της συνάντησης Μπάιντεν και Ερντογάν στο περιθώριο της διήμερης συνόδου του ΝΑΤΟ. Μια περιφερειακή έκθεση τόνισε σχετικά με αυτή τη συνάντηση:

Την ίδια μέρα, ο Μπάιντεν ευχαρίστησε θερμά τον Ερντογάν για την ανάκληση της αντίθεσής του στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.



«Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαιτέρως για όσα κάνατε συνθέτοντας την κατάσταση όσον αφορά τη Φινλανδία και τη Σουηδία», είπε ο Μπάιντεν στον Ερντογάν σε μια συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Έτσι, φαίνεται ακριβώς ότι η ξαφνική ανατροπή της Τουρκίας στο ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ επικεντρώθηκε στην προσφορά των ΗΠΑ να “γρασάρουν τους τροχούς” (προετοιμάσουν την οδό, δηλαδή) και να επιταχύνουν την έγκριση για τη μεταφορά των F-16.

Ξεκινώντας τον Οκτώβριο, η Τουρκία δήλωσε ότι ζήτησε επίσημα την έγκριση της Ουάσιγκτον για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού, τα οποία θα αναβάθμιζαν τον τρέχοντα στόλο των μαχητικών αεροσκαφών της.



Ήταν η συμφωνία για τα F-16 η «ανταμοιβή» του Ερντογάν για την άρση των αντιρρήσεων σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ; Σίγουρα έτσι φαίνεται.

ΠΗΓΗ >> https://www.zerohedge.com/geopolitical/biden-says-turkey-will-get-its-f-16-jets-claims-no-quid-pro-quo-erdogan

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr