Home Greek News Μεγάλο ιστολόγιο Zero Hedge: Επικεντρώνεται η Δύση στη Μόσχα, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να εκτοξεύει τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες της κατά της Ελλάδος, ενός κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ!

Μεγάλο ιστολόγιο Zero Hedge: Επικεντρώνεται η Δύση στη Μόσχα, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να εκτοξεύει τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες της κατά της Ελλάδος, ενός κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ!

by _
0 comment 122 views

Μεγάλο ιστολόγιο Zero Hedge: Επικεντρώνεται η Δύση στη Μόσχα, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να εκτοξεύει τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες της κατά της Ελλάδος, ενός κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ!

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προτρέπει τη «Μεγάλη Τουρκία» καθώς η ΕΕ παίρνει το μέρος της Ελλάδας για εδαφικές διαφορές

ΤΟΥ ΤΥΛΕΡ ΝΤΟΥΡΝΤΕΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022 – 19:00

Την Παρασκευή, η Τουρκία επέκρινε μια σειρά από θέσεις που έλαβε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες σχετικά με εδαφικές διαφορές με την Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο – συγκεκριμένα για τα δικαιώματα γεωτρήσεων και την κατηγορία της Άγκυρας ότι η Ελλάδα «στρατιωτικοποιεί» τα νησιά της κατά παράβαση ιστορικών συνθηκών, μια κατηγορία που δεν υποστηρίζει η ΕΕ.

Και αυτό καθώς η Τουρκία βράζει για την Ουκρανία και τη Μολδαβία που έλαβαν τόσο γρήγορα καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.

Η ΕΕ τάσσεται σταθερά στο πλευρό της υπεράσπισης της Ελλάδας και της Κύπρου έναντι των επεκτατικών τουρκικών αξιώσεων, τις οποίες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε ως αποφάσεις που «είναι προκατειλημμένες, στερούνται οράματος και αποσυνδέονται από την πραγματικότητα».

Η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah εξηγεί, «Επικαλούμενη αρκετές θέσεις και ενέργειες της ελληνικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της αξίωσης για 10 ναυτικά μίλια (11,5 μίλια) εθνικού εναέριου χώρου, τη στρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου κοντά στις τουρκικές ακτές και τις απωθήσεις των αιτούντων άσυλο, υπογράμμισε ότι η σιωπή της ΕΕ για αυτά τα ζητήματα δεν συμβάλλει σε τίποτα στην επίλυσή τους και βλάπτει την περιφερειακή σταθερότητα».

Αυτό αφού στις αρχές αυτού του μήνα ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έβαλε το μπαλάκι στο γήπεδο της Τουρκίας, προτρέποντας να μην «προκαλεί» την Ελλάδα, κάτι που είναι παρόμοια κριτική και από τον Γάλλο Μακρόν, ο οποίος έχει υποστηρίξει ακόμη πιο ενεργά την Ελλάδα και την Κύπρο σε αυτές τις διαφορές.



Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδίκησε λίγο πολύ τη «νίκη» μετά τη σύνοδο της Παρασκευής στην ΕΕ:

«Επαναλαμβάνω ότι καλύπτουμε πλήρως τα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν ομόφωνα και τα οποία εκφράζουν ανησυχία για τις προκλήσεις της Τουρκίας», είπε ο Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά, δηλώνοντας ότι «καλούν [την Τουρκία] να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων. κράτη-μέλη και να αποκλιμακώσει την ένταση που καλλιεργεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να προωθηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Ίσως, όμως, όπως είχε προβλεφθεί, η Τουρκία δεν έχει αποκλιμακώσει τη ρητορική της, αλλά εντελώς το αντίθετο, με τον υπουργό Εξωτερικών της Μεβλούτ Τσαβούσογλου να φτάνει στο σημείο να ζητά μια «Μεγάλη Τουρκία» σε μια πρόσφατη τηλεοπτική ομιλία της:



Ο Τσαβούσογλου είπε ότι «η Τουρκία μπορεί να περιοριστεί εντός των συνόρων της» – απηχώντας τη γνωστή νεο-οθωμανική, επεκτατική ρητορική του Ερντογάν τα τελευταία χρόνια.

Στο viral τώρα βίντεο, ο κορυφαίος Τούρκος διπλωμάτης είπε περαιτέρω: “Έχουμε ευθύνη για την ιστορία μας και για το μέλλον μας, γιατί υπάρχει μια Τουρκία μεγαλύτερη από την Τουρκία. Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από τη χώρα μας, μην το ξεχνάτε αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να περιοριστούμε εντός των συνόρων μας».

Ενώ η Δύση επικεντρώνεται στην «ιμπεριαλιστική» ρητορική από τη Μόσχα, θα μπορούσε να λάβει υπόψιν της τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες που εκτοξεύονται τώρα από τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, τη στιγμή που η πολύ μικρότερη χώρα της ΕΕ/ΝΑΤΟ, η Ελλάδα, απειλείται.

ΠΗΓΗ >> https://www.zerohedge.com/geopolitical/turkish-fm-urges-greater-turkey-eu-sides-greece-territorial-dispute

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr