Home Greek News «Προκοπή» Μητσοτάκη – Ο ελληνικός πληθωρισμός εκτοξεύεται σε υψηλό 30 ετών

«Προκοπή» Μητσοτάκη – Ο ελληνικός πληθωρισμός εκτοξεύεται σε υψηλό 30 ετών

by _
0 comment 108 views

RT: Ο ελληνικός πληθωρισμός εκτοξεύεται σε υψηλό 30 ετών…

Του Akash Maurya
9 Ιουνίου 2022

Η χώρα βλέπει αυξανόμενες τιμές σε ενέργεια, στέγαση, μεταφορές και τρόφιμα…

Στο 11,3% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο από 10,2% που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Η πιο πρόσφατη αύξηση αποδίδεται στην αύξηση του κόστους ενέργειας, στέγασης, μεταφορών και τροφίμων.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν ετήσια άνοδο 172,7%, ενώ οι λογαριασμοί ρεύματος αυξήθηκαν κατά 80,2% και οι δαπάνες για πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκαν κατά 65,1%. Το κόστος της στέγασης φέρεται να αυξήθηκε κατά 35% σε ετήσια βάση, οι τιμές των μεταφορών αυξήθηκαν κατά 18,8%, ενώ οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 12,1%.

Τα τρόφιμα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι των νοικοκυριών» παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών με το λάδι και τα λιπαρά να αυξάνονται κατά 23,2% και τα γαλακτοκομικά κατά 14,1%. Οι τιμές στο κρέας, το ψωμί και τα δημητριακά και τα λαχανικά αυξήθηκαν κατά 13,8%, 13,4% και 13% αντίστοιχα.



Εν τω μεταξύ, οι τιμές των φρέσκων φρούτων αυξήθηκαν κατά 10,8%. Ο καφές και το τσάι, οι χυμοί και άλλα ποτά και τα γλυκά σημείωσαν αυξήσεις τιμών κατά 6,3%, 5,6% και 4,7% αντίστοιχα. Η τιμή του ψαριού σημείωσε άνοδο 4,1%, ενώ του αλκοόλ σημείωσε άνοδο 2,1%.

Ο ετήσιος εναρμονισμένος με την ΕΕ πληθωρισμός της Ελλάδας σημείωσε επίσης απότομη άνοδο στο 10,5% τον Μάιο από 9,1% τον Απρίλιο, συμπιέζοντας περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην ΕΕ είναι ένας δείκτης στοιχείων που χρησιμοποιούνται σε ολόκληρη την ΕΕ για τη μέτρηση του πληθωρισμού με συνεπή τρόπο.

https://ift.tt/i5lRten

09, 2022 στις 21:30
από το RT

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr