Home Greek News Η Ελλάδα απαντά με αποφασιστικότητα και ντοκουμέντα στους ανιστόρητους ισχυρισμούς Ερντογάν

Η Ελλάδα απαντά με αποφασιστικότητα και ντοκουμέντα στους ανιστόρητους ισχυρισμούς Ερντογάν

by _
0 comment 105 views
Η Ελλάδα απαντά με αποφασιστικότητα και ντοκουμέντα στους ανιστόρητους ισχυρισμούς Ερντογάν
Η Ελλάδα απαντά με αποφασιστικότητα και ντοκουμέντα στους ανιστόρητους ισχυρισμούς Ερντογάν

Η Ελλάδα απαντά με αποφασιστικότητα και ντοκουμέντα στους ανιστόρητους ισχυρισμούς Ερντογάν

09/06/2022, 18:03


Το υπουργείο Εξωτερικών παρουσίασε χάρτες που τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού – Τα «έωλα μυθεύματα» της Τουρκίας στηλίτευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου – Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της χώρας μας από την Σμύρνη και την άσκηση EFES 2022…

Με σαφή, αποφασιστικό και τεκμηριωμένο τρόπο απαντά η Αθήνα στους ανιστόρητους ισχυρισμούς της Άγκυρας και τις απειλές σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας τις οποίες εκτοξεύει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και αξιωματούχοι της γείτονος.

Ο Ερντογάν έστελε ξανά σήμερα απειλητικό μήνυμα προς την Ελλάδα από τη Σμύρνη, όπου βρέθηκε για την στρατιωτική άσκηση «EFES 2022».

«Για άλλη μια φορά, καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται σε μη στρατιωτικό καθεστώς και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά. Αυτό το έθνος είναι αποφασισμένο, αν πει κάτι, θα το ακολουθήσει» ανέφερε.

Μάλιστα, τραβώντας παραπάνω το σχοινί, είπε ότι «αυτή η χώρα» από την ίδρυση της βασίζεται στις πλάτες άλλων χωρών και εμπλέκεται στους υπολογισμούς άλλων χωρών. Ο Τούρκος πρόεδρος στο παραλήρημά του απείλησε την χώρα μας πως η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει την ισχύ της για την εφαρμογή των συνθηκών «που παραβιάζει η Ελλάδα» και κάλεσε την Αθήνα «να μην επαναλάβει τα λάθη που έκανε έναν αιώνα πριν».



Αναλυτικά η τοποθέτηση του Ερντογάν για την Ελλάδα:

«Ελπίζουμε ότι κανένας από τους πραγματικούς μας συμμάχους δεν θα αμφισβητήσει τις νόμιμες ανησυχίες της χώρας μας για την ασφάλεια. Είναι δικαίωμά μας να περιμένουμε από τους συμμάχους και τους φίλους μας να κατανοήσουν και να σεβαστούν τις νόμιμες ανησυχίες μας σε αυτό το θέμα.

 

erdogan_2

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε γεωτρήσεις στη Μεσόγειο: «Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με τις πρακτικές του ΟΗΕ».

Μηνύματα κατά της Ελλάδας έστειλε και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ στην ομιλία του στη διάρκεια της άσκησης.

Απαντώντας στους τουρκικούς ισχυρισμούς,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι «τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία», κάνοντας λόγο για «ανιστόρητους ισχυρισμούς και έωλα μυθσύματα».

«Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας
», επισήμανε.



«Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας».

«Οι στόχοι που έχουν τεθεί σήμερα έχουν επιτευχθεί. Συγχαίρουμε τους φίλους και συμμάχους μας που συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία της άσκησης. Για άλλη μια φορά, είδαμε στο πεδίο τα αποτελέσματα των όπλων και των πυρομαχικών που παράγονται από την εγχώρια και εθνική αμυντική μας βιομηχανία. Η Ελλάδα συνεχίζει την επιθετική της πολιτική. Συνεχίζει επίμονα τις παράλογες διεκδικήσεις της χωρίς να μαθαίνει από την ιστορία. Η Ελλάδα κατηγορεί ξεδιάντροπα την Τουρκία για επεκτατισμό. Πρόκειται για διγλωσσία. Οι προσπάθειες εξοπλισμών και συμμαχιών είναι μάταιες προσπάθειες».

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός σε 16 χάρτες

Παράλληλα, απαντήσεις στην ακραία προκλητικότητα της Τουρκίας έδωσε το υπουργείο  Εξωτερικών με την παρουσίαση 16 χαρτών που  ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).

Με τους χάρτες που δίνει στη δημοσιότητα η Αθήνα εκθέτει ουσιαστικά τους Τούρκους και τις παράνομες διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο, κινητοποιώντας τη διεθνή κοινότητα για τα ζητήματα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και το όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».



Υπενθυμίζεται ότι χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» είχε παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, αλλά και στον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Νταβός.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: 

Στην προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης από το ευρύτερο κοινό του τουρκικού αναθεωρητισμού, οι συνημμένοι χάρτες απεικονίζουν, με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις.

Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).

Στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Οι ανωτέρω χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Binder1_pdf_Page_01



Binder1_pdf_Page_02
Binder1_pdf_Page_03
Binder1_pdf_Page_04
Binder1_pdf_Page_05
Binder1_pdf_Page_06
Binder1_pdf_Page_07
Binder1_pdf_Page_08
Binder1_pdf_Page_10
Binder1_pdf_Page_11
Binder1_pdf_Page_13
Binder1_pdf_Page_14
Binder1_pdf_Page_15
Binder1_pdf_Page_16

ΠΗΓΗ >> https://www.protothema.gr/politics/article/1252681/i-ellada-apada-me-apofasistikotita-kai-dokoumeda-stous-anistoritous-ishurismous-erdogan/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr