Home Greek News Εμπλοκή της Ελλάδας στο Μεσανατολικό! Ελληνική εταιρία η Energean επιχειρεί εξόρυξη αερίου για το Ισραήλ στο κοίτασμα Karish που διεκδικεί κι ο Λίβανος! Σε θέσεις μάχης γύρω από την ελληνική πλατφόρμα Χεζμπολά και Τσαχάλ!!

Εμπλοκή της Ελλάδας στο Μεσανατολικό! Ελληνική εταιρία η Energean επιχειρεί εξόρυξη αερίου για το Ισραήλ στο κοίτασμα Karish που διεκδικεί κι ο Λίβανος! Σε θέσεις μάχης γύρω από την ελληνική πλατφόρμα Χεζμπολά και Τσαχάλ!!

by _
0 comment 174 views

Εμπλοκή της Ελλάδας στο Μεσανατολικό! Ελληνική εταιρία η Energean επιχειρεί εξόρυξη αερίου για το Ισραήλ στο κοίτασμα Karish που διεκδικεί κι ο Λίβανος! Σε θέσεις μάχης γύρω από την ελληνική πλατφόρμα Χεζμπολά και Τσαχάλ!!!


Για μια ακόμη φορά ελληνική εμπλοκή σε διεθνές ζήτημα. Και μάλιστα στο Μεσανατολικό αυτή τη φορά.. Ελληνική εταιρία η Energean επιχειρεί εξόρυξη αερίου για το Ισραήλ στο κοίτασμα Karish που διεκδικεί κι ο Λίβανος! Αυτή η εξέλιξη επέρχεται αμέσως μετά το φιάσκο με την κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου για λογαριασμό των ΗΠΑ και την αντίστοιχη 2 ελληνικών τάνκερ από το Ιράν.

Δηλαδή, η χώρα εκτίθεται ως εντολοδόχος ΗΠΑ – Ισραήλ κι αναμειγνύεται όλο και πιο ενεργά στην αμερικανοσιωνιστική διαμάχη με Ιράν, Λίβανο;; Με ότι αυτό συνεπάγεται;; Σε μια κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά που η χώρα θα έπρεπε να αναζητά μόνο συμμάχους δημιουργεί εχθρούς για την εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων;;;;

Το Ισραήλ θα επιχειρήσει εξόρυξη αερίου σε θαλάσσιο κοίτασμα που διεκδικεί ο Λίβανος με τον Πρόεδρο Λιβάνου να μιλά για επιθετική ενέργεια τη Χεζμπολά να δηλώνει πως θα κάνει τα πάντα να εμποδίσει την εξέλιξη αυτή και τη Τσαχάλ να ετοιμάζεται να υπερασπιστεί τη πλατφόρμα.. Το Πολεμικό Ναυτικό Ισραήλ χρησιμοποιεί πλοία, συμπεριλαμβανομένων των υποβρυχίων, για την προστασία του τόπου της γεώτρησης. Η Iron Dome θα τοποθετηθεί επίσης κοντά.

Ο ισραηλινός στρατός φοβάται επίθεση της Χεζμπολάχ στην πλατφόρμα ελλινικής εταιρίας στο διαφιλονικούμενο μεταξύ Λιβάνου-Ισραήλ θαλάσσιο κοίτασμα Karish (Ισραηλινά ΜΜΕ)

Μια υπεράκτια πλατφόρμα γεώτρησης επιφορτισμένη με την εξόρυξη φυσικού αερίου για το Ισραήλ έφτασε σε μια αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή με τον Λίβανο, 80 χιλιόμετρα από τις ακτές του Ισραήλ, ανέφερε το Channel 12.

Η πλατφόρμα, που ανήκει στην ελληνική πετρελαιοπαραγωγό εταιρία Energean, απέπλευσε από τη Σιγκαπούρη πριν από πέντε εβδομάδες για να ενωθεί με τις πλατφόρμες Tamar και Leviathan που τροφοδοτούν το Ισραήλ με φυσικό αέριο.



Η άφιξη της πλατφόρμας εξόργισε τον Λίβανο με τον Πρόεδρο Μισέλ Αούν να προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα στην αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή θα ισοδυναμούσε με πράξη επιθετικότητας και πρόκληση.

Εν τω μεταξύ, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι είπε ότι το Ισραήλ «καταπατά τον θαλάσσιο πλούτο του Λιβάνου και επιβάλλει ένα τετελεσμένο σε μια αμφισβητούμενη περιοχή», αποκαλώντας αυτό «εξαιρετικά επικίνδυνο», ανέφερε το Reuters.

Η Energean είπε ότι το πλωτό πλοίο αποθήκευσης και εκφόρτωσης παραγωγής της έφτασε χθες στο κοίτασμα φυσικού αερίου Karish, περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Χάιφα. Η εταιρεία είπε ότι σχεδιάζει να το φέρει στο διαδίκτυο το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Η Χεζμπολάχ προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να επιχειρήσει στο κοίτασμα φυσικού αερίου Καρις.

Η Χεζμπολάχ προειδοποίησε χθες ότι δεν θα επιτρέψει το Ισραήλ να εργαστεί στο κοίτασμα φυσικού αερίου Karish που βρίσκεται στην επίμαχη θαλάσσια ζώνη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Sama.



Αυτό έγινε μετά την άφιξη της ελληνικής πλωτής πλατφόρμας παραγωγής και αποθήκευσης, Energean, στην περιοχή.

Το Ισραήλ είπε ότι το ναυτικό του έχει σταλεί για να υπερασπιστεί τη πλωτή πλατφόρμα.

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ, Mahmoud Qatami, αναφέρθηκε από το λιβανέζικο Al-Akhbar λέγοντας: “Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στο Ισραήλ να ψάξει για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην επίμαχη ζώνη”.

Υπάρχει μια διαρκής διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου σχετικά με την περιοχή που καλύπτεται από αυτό το κοίτασμα φυσικού αερίου.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τη Δευτέρα (6 Ιουνίου) ότι ο ισραηλινός στρατός φοβάται ότι η Χεζμπολάχ θα βομβαρδίσει τη νέα πλατφόρμα γεώτρησης, που εγκαταστάθηκε την Κυριακή από την εταιρεία εξερεύνησης Energean Power, στο κοίτασμα φυσικού αερίου Karish, μια περιοχή που αμφισβητείται από τον Λίβανο και υπόκειται σε διαπραγματεύσεις με η κυβέρνηση του Λιβάνου.



Σύμφωνα με το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι KAN, ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η πλατφόρμα αερίου που εγκαταστάθηκε 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χάιφα να αποτελέσει αντικείμενο «επίθεσης της Χεζμπολάχ», υπό το φως των λιβανικών προειδοποιήσεων και των επίσημων αντιδράσεων ότι αυτό είναι μια «εχθρική ισραηλινή ενέργεια σε αμφισβητούμενα ύδατα», σύμφωνα με δηλώσεις του Λιβανέζου προέδρου Μισέλ Αούν που εξέφρασε την Κυριακή 5 Ιουνίου.

Το ισραηλινό κανάλι αναφέρει ότι «οι υπηρεσίες ασφαλείας οργάνωσαν μια συνεδρίαση για να αξιολογήσουν την κατάσταση μετά την αναχώρηση της πλατφόρμας Energean από το λιμάνι της Σιγκαπούρης», με κατεύθυνση προς την κατεχόμενη Παλαιστίνη τον περασμένο Μάιο.
Αναφέρθηκε σε συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ του «Israel» και της εταιρείας Energean που ορίζουν ότι η ασφάλεια της πλατφόρμας είναι ευθύνη της εταιρείας, ενώ την ευθύνη για την «ασφάλεια της υδάτινης περιοχής» έχει ο ισραηλινός στρατός.

Το KAN πρόσθεσε ότι το ναυτικό του ισραηλινού στρατού κατοχής ετοιμαζόταν να ασφαλίσει την περιοχή με ναυτικά πυροβόλα και υποβρύχια. Επισήμανε ότι το Ισραήλ «εργαζόταν για τη μεταφορά του συστήματος Iron Dome στη ναυτική του έκδοση στην περιοχή. »

Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιόφωνο του Ισραήλ, «το ισραηλινό ναυτικό είναι αυτό που θα διαφυλάξει την εξέδρα και που έχει εξασφαλίσει την πορεία του από τότε που εγκατέλειψε τη Διώρυγα του Σουέζ από τη Σιγκαπούρη».

Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της ισραηλινής Κνεσέτ ενέκρινε διάταγμα που απαγορεύει τη ναυτιλία σε απόσταση 1.500 μέτρων από τη νέα πλατφόρμα αερίου.

Η ελληνική εταιρεία που εγκατέστησε την πλατφόρμα, χθες ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την εξόρυξη φυσικού αερίου μέσα στους επόμενους 3 μήνες, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Τον Οκτώβριο του 2020 ξεκίνησαν έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και την αμερικανική μεσολάβηση. Ωστόσο, έκτοτε έχουν σταματήσει.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish περιέχει 1,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αποδεδειγμένο και πιθανό αέριο και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για τον Λίβανο, ο οποίος υποφέρει από μια χρόνια και σφιχτή οικονομική κρίση.

Η Energean αγόρασε τα κοιτάσματα Karish και Tanin, που βρίσκονται σε βαθιά νερά, περίπου 100 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές του Ισραήλ, τον Αύγουστο του 2016 έναντι 148 εκατομμυρίων δολαρίων από τους εταίρους ΗΠΑ-Ισραήλ Delek Group και Noble Energy, σύμφωνα με το Reuters.

Η Energean είναι ο μοναδικός παραγωγός πετρελαίου στην Ελλάδα με μέση παραγωγή 3.500 βαρελιών την ημέρα το 2016. Τα κοιτάσματα Karish και Tanin είναι τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας με συνδυασμένα αποθέματα φυσικού αερίου που υπολογίζονται στα 2,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.



Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας: Παίρνουμε τις προετοιμασίες μας και συνιστώ να μην προσπαθήσει κανείς να εκπλήξει το “Ισραήλ”.

Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Benny Gantz: «Η διαμάχη με τον Λίβανο για το φυσικό αέριο θα επιλυθεί μέσω διπλωματίας με αμερικανική μεσολάβηση».

Επικεφαλής του πολιτικού μπλοκ της Χεζμπολάχ, βουλευτής Muhammad Raad: Σταματήστε να κηδεμονεύεστε από το εξωτερικό που είναι άπληστο για τον πλούτο μας και από τον μεσίτη που προωθεί συμφωνίες. Ας βγάζουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο όπως θέλουμε και με όποιον θέλουμε όποτε θέλουμε!

Ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για την πιθανότητα η Χεζμπολάχ να επιχειρήσει να επιτεθεί στο γεωτρύπανο Karish στα ανοικτά των ακτών της Μεσογείου της χώρας.

Στο Λίβανο υπάρχει παρατεταμένη ενεργειακή κρίση που έχει μεταβληθεί σε ανθρωπιστική λόγω εμπάργκο. Ο κόσμος μαρτυράει υποφέρει. Τώρα η ελληνική πλευρά θα βάλει πλάτη για χαριστική βολή;;αν έχουν κι ένα κοίτασμα να πάει αύτανδρο;; Όταν η Ελλάδα έχει ανοικτά αντίστοιχα ζητήματα με Τουρκία στο Αιγαίο πως εμπλέκεται σε παρεμφερείς ιστορίες στη Μ Ανατολή;;

Πηγή >> dimpenews.com

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr