Home Greek News Κατά της «ταχείας» διαδικασίας για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ Αθήνα και Λευκωσία

Κατά της «ταχείας» διαδικασίας για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ Αθήνα και Λευκωσία

by _
0 comment 179 views

INTIME NEWS

Κατά της «ταχείας» διαδικασίας για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ Αθήνα και Λευκωσία

Του Σπύρου Σιδέρη | EURACTIV.gr


Η Ελλάδα και η Κύπρος υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αλλά αντιτίθενται σε μια γρήγορη διαδικασία, όπως πρότειναν πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην EURACTIV Greece.

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η θέση της Ελλάδας είναι να ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 49 της Συνθήκης ΕΕ.

Ταυτόχρονα, η Αθήνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία πρέπει να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί, ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ότι η Αθήνα επιμένει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής είναι άμεση προτεραιότητα.

Ερωτηθείσα εάν η Ελλάδα συμφωνεί να χορηγήσει στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Ιούνιο, μια πηγή κοντά στο θέμα είπε ότι η Αθήνα θέλει να δει πρώτα την πρόταση της Επιτροπής, αν και είναι γενικά θετική σε μια τέτοια προοπτική, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών. κάτι που δεν ισχύει προς το παρόν.

Σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, κυβερνητικές πηγές είπαν στην EURACTIV Greece ότι θα πρέπει πρώτα να δει προς ποια κατεύθυνση θα κατευθυνθεί η γνωμοδότηση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



Εάν αυτό είναι θετικό, τότε η Κύπρος θα συμφωνούσε σε μια πρόταση υπέρ της χορήγησης καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία. Ωστόσο, η πηγή πρόσθεσε ότι θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά όλες οι σχετικές διαδικασίες, επομένως η διαδικασία ένταξης θα είναι μακρά.

Σε μια τέτοια εξίσωση, οι κυπριακές πηγές είπαν ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι υποψήφιες χώρες από τα Δυτικά Βαλκάνια, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη κάνει μεγάλα βήματα προς την ένταξη, πραγματοποιώντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και εκπληρώνοντας αρκετές υποχρεώσεις.

ΠΗΓΗ >> https://www.euractiv.com/section/politics/short_news/athens-nicosia-against-fast-track-process-for-ukraine-eu-membership/

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr