Home Greek News RT: Η Ελλάδα θέλει νέα δύναμη πυρός από τις ΗΠΑ – Η Αθήνα θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα F-35 και ασκεί πιέσεις ενάντια στις κινήσεις της Τουρκίας για αναβάθμιση του δικού της αεροπορικού στόλου

RT: Η Ελλάδα θέλει νέα δύναμη πυρός από τις ΗΠΑ – Η Αθήνα θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα F-35 και ασκεί πιέσεις ενάντια στις κινήσεις της Τουρκίας για αναβάθμιση του δικού της αεροπορικού στόλου

by _
0 comment 106 views

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ. © Steve Thorne / Getty Images

RT: Η Ελλάδα θέλει νέα δύναμη πυρός από τις ΗΠΑ

Η Αθήνα θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα F-35 και ασκεί πιέσεις ενάντια στις κινήσεις της Τουρκίας για αναβάθμιση του δικού της αεροπορικού στόλου

18 Μαΐου 2022 12:03


Η Ελλάδα επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να αγοράσει μια μοίρα μαχητικών αεροσκαφών F-35 stealth από τις ΗΠΑ, ενώ ασκεί πίεση ενάντια στις προσπάθειες του περιφερειακού της αντιπάλου, της Τουρκίας, να αναβαθμίσει την αεροπορία της.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει τη συμφωνία και ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα προχωρήσει στην απόκτηση 20 έως 24 μαχητικών αεροσκαφών F-35 μετά το 2028.

«Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35 και ελπίζουμε να μπορέσουμε να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας», δήλωσε ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο. αφού προηγουμένως είχε επισημάνει ότι η Lockheed Martin, η οποία παράγει τα τζετ, «εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στην ελληνική αεροδιαστημική».

Ο Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις προσπάθειες της Τουρκίας να αναβαθμίσει τον στόλο της F-16, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο. Τον Απρίλιο, Ελλάδα και Τουρκία αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβιάσεις του εναέριου χώρου.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που η εστίασή μας είναι να βοηθήσουμε να νικήσουμε τη ρωσική επιθετικότητα είναι μια άλλη πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ», είπε ο Μητσοτάκης στους νομοθέτες στο Κογκρέσο τη Δευτέρα. «Σας ζητώ να το λάβετε υπόψη όταν λαμβάνετε αποφάσεις για αμυντικές προμήθειες σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο».

Η Τουρκία είχε στο παρελθόν τιμωρηθεί με κυρώσεις και είχε αποκλειστεί από το αμερικανικό πρόγραμμα F-35 μετά την αγορά αμυντικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία, παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον να μην το κάνει. Από τότε, η Άγκυρα έχει κολλήσει με έναν γερασμένο στόλο F-16 που τώρα ελπίζει να αναβαθμίσει και να συμπληρώσει με νέα αεροσκάφη. Τούρκοι αξιωματούχοι αναμένεται να επισκεφθούν την Ουάσιγκτον αργότερα αυτή την εβδομάδα για να ζητήσουν από το Κογκρέσο να εγκρίνει μια συμφωνία 400 εκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση της αεροπορίας της Τουρκίας.



Η Άγκυρα άσκησε επίσης πιέσεις για επανεισδοχή στο πρόγραμμα F-35 απειλώντας να εμποδίσει μονομερώς την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εν μέσω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Αφού το Ελσένκι και η Στοκχόλμη ανακοίνωσαν επίσημα την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, απαιτώντας την ομόφωνη υποστήριξη από όλα τα κράτη-μέλη, το Bloomberg ανέφερε ότι η Τουρκία εξέδωσε μια λίστα με αιτήματα, συμπεριλαμβανομένης της άρσης κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα για την αγορά των S-400, εισαγωγής στο πρόγραμμα F-35 και έγκρισης για την αγορά δεκάδων πολεμικών αεροσκαφών F-16 και κιτ αναβάθμισης του υπάρχοντος στόλου της.

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr