Σε ελεύθερη πτώση και η Αμερικανική οικονομία!


Σε ελεύθερη πτώση και η Αμερικανική οικονομία!


Παγκοσμιοποιείται ο κίνδυνος της ύφεσης, καθώς μετά από την Ευρώπη και την Ασία, που υφίστανται τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, οι μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ ανακοινώνουν μεγάλες αυξήσεις στα κόστη τους οδηγώντας την Wall Street σε ελεύθερη πτώση διαρκείας.

Χθες ο Dow υποχώρησε κατά 1.100 μονάδες, στο χειρότερο sell-off του εδώ και δύο χρόνια.Ο S&P 500 επίσης υπέστη τις χειρότερες ημερήσιες απώλειές του από τον Ιούνιο του 2020, περί το 4%, ενώ βαριές απώλειες 4,7% “έγραψε” και ο Nasdaq, ο δείκτης του τεχνολογικού κλάδου.

Παρά το χθεσινό sell off, ο Dow Jones άνοιξε την Πέμπτη με νέα μεγάλη πτώση 238 μονάδων και στις 17.00 ώρα Ελλάδας έχανε 383 μονάδες , δηλαδή 1,22%, λίγο πάνω από τα επίπεδα των 31.000 μονάδων

Ακόμα χειρότερες είναι οι εξελίξεις για τον τεχνολογικό κλάδο, με τον δείκτη Nasdaq 100 να κινείται σήμερα με μεικτά πρόσημα, αλλά να εμφανίζει απώλειες 29,1% σε επίπεδο εξαμήνου!

Nέες βαριές απώλειες και για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την Φραγκφούρτη να υποχωρεί 1,7%, έχοντας απωλέσει 14,% το τελευταίο εξάμηνο και το Παρίσι να καταγράφει ζημιές 1,97%.με απώλεια 120 μονάδων. Νέες απώλειες κατέγραψε και το ελληνικό χρηματιστήριο , που συγκράτησε τελικά το επίπεδο των 850 μονάδων, παρότι το είχε χάσει ενδοσυνεδριακά.

Άνοδο άνω του 3% εμφανίζει σήμερα Πέμπτη το bitcoin, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τα 30 δολάρια.

Πέφτουν , αλλά παραμένουν πανάκριβα, το πετρέλαιο και το αέριοΠαράλληλα – και παρά τις εκτιμήσεις για παγκόσμια ύφεση , όπως εκείνη την Γκόλντμαν Σακς που δίνει πλέον πιθανότητες 35% για μία τέτοια εξέλιξη στην αμεριανική οικονομία την επόμενη διετία – οι τιμές του πετρελαίου και του αερίου δεν πέφτουν εντυπωσιακά: στην ευρωπαϊκή αγορά, το αέριο πέφτει 3,5% αλλά διατηρείται οριακά πάνω από τα 90 ευρώ ανά MWh ενώ το Brent , μετά από αρχική πτώση 0,31%, βρέθηκε και πάλι πάνω από τα 110 δολάρια ανά βαρέλι.Αντίθετα, το αμερικανικό αργό σημείωνε πτώση στις 18.10 ώρα Ελλάδας 0,70%, λίγο πάνω από τα 108 δολάρια ανά βαρέλι.