Home ΔΙΕΘΝΗ Η Τουρκία θα πρέπει να αποβληθεί από το ΝΑΤΟ εάν μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, λένε τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης

Η Τουρκία θα πρέπει να αποβληθεί από το ΝΑΤΟ εάν μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, λένε τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης

by _
0 comment 140 views
Η Τουρκία θα πρέπει να αποβληθεί από το ΝΑΤΟ εάν μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, λένε τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης
Η Τουρκία θα πρέπει να αποβληθεί από το ΝΑΤΟ εάν μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, λένε τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης

© AFP 2022 / GEORGES GOBET

Η Τουρκία θα πρέπει να αποβληθεί από το ΝΑΤΟ εάν μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, λένε τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης


Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας είχε περιπλέξει την περασμένη εβδομάδα τις προσπάθειες της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν γρήγορα στο δυτικό μπλοκ, λέγοντας ότι δεν ήθελε να επαναλάβει το «λάθος» της Άγκυρας να συμφωνήσει να ξαναδεχτεί την περιφερειακή αντίπαλό της την Ελλάδα το 1980. Ο Ερντογάν ανέφερε την υποστήριξη των σκανδιναβικών εθνών στους Κούρδους μαχητές, τους οποίους η Τουρκία χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτες» …

Η Τουρκία θα πρέπει να αποβληθεί από το ΝΑΤΟ εάν προσπαθήσει να εμποδίσει την επέκταση της συμμαχίας για να συμπεριλάβει τη Σουηδία και τη Φινλανδία, πρότεινε ο βετεράνος συνεργάτης των εξωτερικών υποθέσεων των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Άντελμαν.

Σε ένα αφιέρωμα για το CNN, ο Άντελμαν χαρακτήρισε τον Πρόεδρο Ερντογάν ως «χρήσιμο φίλο» του Κρεμλίνου και πρότεινε ότι η λύση ήταν να γίνει ο «Ερντογάν άσχετος» αγνοώντας τη φωνή της Τουρκίας όταν πρόκειται για ένταξη.

«Ποιο είναι το χειρότερο… που θα μπορούσε να κάνει η Τουρκία – να κάνει μήνυση; Να αποσυρθεί από τη Συμμχία; Έχει γίνει πολλή σκέψη για την αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ ούτως ή άλλως – ειδικά αφού ο Ερντογάν αγόρασε ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία πριν από τρία χρόνια. Ίσως τώρα είναι ακριβώς η στιγμή απλά να σταθούμε απέναντι σε αυτούς τους μακροχρόνιους ισχυρούς που κατάφεραν να τρυπώσουν βαθιά στους δημοκρατικούς θεσμούς», έγραψε ο Άντελμαν, μέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, μιας ισχυρής νεοσυντηρητικής δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον.

Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει για την Ουγγαρία και τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, πρότεινε ο ειδικός. Η Βουδαπέστη απέρριψε πρόσφατα ένα νέο πακέτο κυρώσεων που πρότειναν οι Βρυξέλλες, το οποίο περιλαμβάνει απαγόρευση σε όλο το μπλοκ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, υποδηλώνοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα είχε τον ίδιο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας του με την «ρίψη ατομικής βόμβας».

Ο Robert I. Rotberg του προγράμματος Intrastate Conflict στη Σχολή Διακυβέρνησης Kennedy του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ συμφώνησε με την ανάλυση του Andelman, προτείνοντας ότι η ΕΕ πρέπει απλώς να «προχωρήσει χωρίς την Ουγγαρία, αγνοώντας τη θέση της Βουδαπέστης. «Ο «κανόνας της ομοφωνίας» ήταν ανόητος στην αρχή και τώρα είναι η ώρα να τον δοκιμάσουμε», είπε, αναφερόμενος στην απαίτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συμφωνήσουν όλα τα μέλη του μπλοκ σε σημαντικά ζητήματα προτού εφαρμοστούν.



Ο Ρότμπεργκ πρότεινε ότι η μόνη προσφυγή της Ουγγαρίας – η προσαγωγή του θέματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πιθανότατα θα διαρκούσε για «χρόνια». Επεσήμανε επίσης την τάση του δικαστηρίου να αποφαίνεται υπέρ των Βρυξελλών σε προηγούμενες υποθέσεις κατά της Ουγγαρίας – όπως οι λεγόμενες «παραβιάσεις των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών» από τον Όρμπαν.

Η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν ανακοινώσει επίσημα την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τη Δευτέρα. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο Τούρκος Ερντογάν είπε ότι δεν έβλεπε την ιδέα με θετική διάθεση.

«Οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο, ένας λεγόμενος ξενώνας του PKK και άλλων τρομοκρατικών ομάδων. Κάποιοι τρομοκράτες συμμετέχουν ακόμη και στα κοινοβούλια της Σουηδίας και της Ολλανδίας», είπε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Το PKK είναι ένα πολιτικό κόμμα και μια παραστρατιωτική δύναμη που δρα στη νότια και ανατολική Τουρκία και επιδιώκει περισσότερη αυτονομία ή ακόμη και πλήρη ανεξαρτησία από τον έλεγχο της Άγκυρας.

Ο Ερντογάν διπλασίασε τη θέση του τη Δευτέρα, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να πει ναι» στις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Διαφορετικά, το ΝΑΤΟ δεν θα είναι ένας οργανισμός ασφαλείας, αλλά θα γίνει ένα μέρος όπου θα υπάρχουν πολλοί εκπρόσωποι τρομοκρατών», είπε.



Οι σουηδικές αρχές προσπάθησαν να κατευνάσουν την Άγκυρα σχετικά με το θέμα, με την υπουργό Εξωτερικών Ann Linde να τονίζει πρόσφατα ότι η Στοκχόλμη θεωρεί επισήμως το PKK τρομοκρατική ομάδα, παρά τη συνεργασία της οργάνωσης με τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες.

Οι αρχές στη Σουηδία και τη Φινλανδία έσπασαν με δεκαετίες ή και αιώνες ουδετερότητας ανακοινώνοντας σχέδια για ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ μετά την έναρξη της στρατιωτικής της επιχείρησης από τη Ρωσία στην Ουκρανία. Η Σουηδία πέρασε πάνω από διακόσια χρόνια υποστηρίζοντας μια πολιτική αυστηρής ουδετερότητας του μπλοκ, χωρίς να συμμετέχει σε κανένα πόλεμο μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη από το 1814. Η Φινλανδία παρέμεινε ουδέτερη καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Και οι δύο χώρες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συνεργασία για την Ειρήνη» του ΝΑΤΟ το 1994 και έχουν λάβει μέρος στον πόλεμο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και σε επιχειρήσεις «ειρηνευτικής» στη σερβική αποσχισθείσα περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.

Οι ρωσικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι η είσοδος των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ θα συνιστούσε «λάθος με εκτεταμένες συνέπειες».

––––––––––

ΠΗΓΗ >> https://sputniknews.com/20220517/turkey-should-be-kicked-out-of-nato-if-it-blocks-sweden-and-finlands-nato-bid-us-media-says-1095570941.html

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr