Home ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΤΑΚΤΟ – Το ΝΑΤΟ ξεκινά ασκήσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα – Χιλιάδες στρατιώτες από 14 έθνη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Ουκρανίας, συμμετέχουν σε τεράστιες ασκήσεις στην Εσθονία

ΕΚΤΑΚΤΟ – Το ΝΑΤΟ ξεκινά ασκήσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα – Χιλιάδες στρατιώτες από 14 έθνη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Ουκρανίας, συμμετέχουν σε τεράστιες ασκήσεις στην Εσθονία

by _
0 comment 206 views

FILE PHOTO. ©  AFP / Raigo Pajula

Το ΝΑΤΟ ξεκινά ασκήσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα

Χιλιάδες στρατιώτες από 14 έθνη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Ουκρανίας, συμμετέχουν σε τεράστιες ασκήσεις στην Εσθονία…


Μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν στην Εσθονία τη Δευτέρα. Η άσκηση με την ονομασία «Σκαντζόχοιρος 2022» είναι μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του έθνους της Βαλτικής, σύμφωνα με το στρατιωτικό μπλοκ. Στις ασκήσεις θα συμμετέχουν περίπου 15.000 στρατιώτες από 14 έθνη, συμπεριλαμβανομένων τόσο των μελών του στρατιωτικού μπλοκ όσο και των εταίρων τους.

Στρατιώτες από τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Γεωργία και την Ουκρανία είναι μεταξύ εκείνων που θα συμμετάσχουν στην άσκηση, μετέδωσε το φινλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Yle. Οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων και θα περιλαμβάνουν ασκήσεις από αέρα, θάλασσα και ξηρά, καθώς και εκπαίδευση στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό.

Σύμφωνα με δήλωση του ΝΑΤΟ, στις ασκήσεις θα συμμετάσχει στις ασκήσεις και το αποβατικό πλοίο κλάσης Wasp του Ναυτικού των ΗΠΑ «Kearsarge». Τόσο το στρατιωτικό μπλοκ όσο και ο υποδιοικητής των Εσθονικών Αμυντικών Δυνάμεων, Υποστράτηγος Veiko-Vello Palm, έχουν αρνηθεί ότι οι ασκήσεις λίγο πάνω από 60 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα έχουν σχέση με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική δράση της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι ασκήσεις ξεκίνησαν μόλις μια ημέρα αφότου η Φινλανδία και η Σουηδία ανακοίνωσαν επίσημα τα σχέδιά τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και είχαν προγραμματιστεί πολύ πριν ξεσπάσει η σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι.

Οι ασκήσεις στην Εσθονία είναι, ωστόσο, μόνο ένα μέρος των στρατιωτικών δραστηριοτήτων μεγάλης κλίμακας του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα. Ένα άλλο κράτος της Βαλτικής, η Λιθουανία, φιλοξενεί την άσκηση «Iron Wolf», στην οποία συμμετέχουν 3.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ και 1.000 τεμάχια στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2.

Δύο από τις μεγαλύτερες ασκήσεις του ΝΑΤΟ – «Defender Europe» και «Swift Response» – πραγματοποιούνται στην Πολωνία και σε άλλες οκτώ χώρες, στις οποίες συμμετέχουν 18.000 στρατιώτες από 20 κράτη, σύμφωνα με δήλωση του ΝΑΤΟ την Παρασκευή.



«Ασκήσεις σαν αυτές δείχνουν ότι το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό και έτοιμο να προστατεύσει τα έθνη μας και να αμυνθεί από κάθε απειλή», είπε η εκπρόσωπος του στρατιωτικού μπλοκ, Oana Lungescu, προσθέτοντας ότι οι ασκήσεις «βοηθούν να αφαιρέσουμε κάθε περιθώριο λανθασμένου υπολογισμού ή παρανόησης σχετικά με την αποφασιστικότητά μας να προστατέψουμε και υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό συμμαχικού εδάφους».

Η Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ συμμετέχει επί του παρόντος στις ασκήσεις «Wettiner Heide» των 7.500 ανδρών στη Γερμανία. Στη Μεσόγειο Θάλασσα πρόκειται να γίνουν μάρτυρες ναυτικών ασκήσεων «σειράς Neptune» στις οποίες συμμετέχει η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS «Harry S. Truman» που θα τεθεί υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ. Αυτή θα είναι μόνο η δεύτερη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου που μια αμερικανική ομάδα αερομεταφορέων μεταφέρεται υπό τη διοίκηση του στρατιωτικού μπλοκ, δήλωσε το ΝΑΤΟ.

Τον Ιούνιο, τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία θα φιλοξενήσουν αυτό που το ΝΑΤΟ περιγράφει ως «τη μεγαλύτερη ολοκληρωμένη άσκηση αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας της Ευρώπης», στην οποία θα συμμετέχουν 23 κράτη.

Στα τέλη Απριλίου, η Φινλανδία φιλοξένησε ναυτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Τώρα, φιλοξενεί επίσης κοινή χερσαία άσκηση, στην οποία συμμετέχουν στρατεύματα των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Εσθονίας και της Λετονίας.



Οι μαζικοί στρατιωτικοί πολεμικοί αγώνες λαμβάνουν χώρα εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας, του ΝΑΤΟ και ορισμένων από τους εταίρους του στρατιωτικού μπλοκ. Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται μακρά σύνορα με τη Ρωσία, και η Σουηδία αποφάσισαν να επανεξετάσουν τη μακροχρόνια πολιτική τους για μη ευθυγράμμιση μετά από μια σημαντική αλλαγή στην κοινή γνώμη μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εξέλιξη πυροδότησε ένα κύμα κριτικής από τη Μόσχα, η οποία προειδοποίησε ότι θα έπρεπε να απαντήσει εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Η Μόσχα υποστηρίζει επίσης ότι θεωρεί την επέκταση του ΝΑΤΟ ως άμεση απειλή για τη δική της ασφάλεια.

ΠΗΓΗ >> https://www.rt.com/news/555579-estonia-nato-military-drills/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr