Home ΚΟΣΜΟΣ Ερντογάν: Η κρίση στην Ουκρανία δείχνει αξία της Τουρκίας στη Δύση

Ερντογάν: Η κρίση στην Ουκρανία δείχνει αξία της Τουρκίας στη Δύση

by _
0 comment 104 views

18 Απρ, 2022 20:27

Η κρίση στην Ουκρανία δείχνει αξία της Τουρκίας στη Δύση – Ερντογάν

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση έχει δείξει τη σημασία της Άγκυρας τόσο για την ΕΕ όσο και για το ΝΑΤΟ, είπε ο πρόεδρος

Η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας υπογραμμίζει τη σημασία της Τουρκίας τόσο για την ΕΕ όσο και για το στρατιωτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτός έκανε τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια ομιλίας στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος AK στην Άγκυρα.

Ανώτατα μέλη του κόμματος συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία για το ιφτάρ, ένα γεύμα στο ηλιοβασίλεμα κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού για να σπάσουν τη νηστεία, στο οποίο συμμετείχαν επίσης Ρώσοι και Ουκρανοί διπλωμάτες, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Σε αντίθεση με τους αβάσιμους ισχυρισμούς, οι πρόσφατες εξελίξεις στο πλαίσιο της Ουκρανίας κατέδειξαν ξεκάθαρα τη σημασία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ερντογάν. «Η Τουρκία απέδειξε ξανά και ξανά ότι είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ».

Η σύγκρουση στην Ουκρανία έδειξε πόσο σημαντική είναι η Τουρκία για την ΕΕ όσον αφορά την ασφάλεια και την ενέργεια.

Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης τον στόχο της Τουρκίας να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Στα τέλη Μαρτίου, η Τουρκία φιλοξένησε συνομιλίες υψηλού προφίλ μεταξύ των εκπροσώπων των αντιμαχόμενων χωρών στο θέρετρο της Αττάλειας. Ενώ και οι δύο πλευρές υπέδειξαν κάποια πρόοδο μετά τις διαπραγματεύσεις, οι συνομιλίες απέτυχαν τελικά να αποφέρουν απτά αποτελέσματα.

“Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να καταλήξουμε σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα από τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη με το οποίο θα είναι ικανοποιημένοι τα μέρη και η διεθνής κοινότητα”, δήλωσε ο Ερντογάν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για έναν πιθανό νέο γύρο συνομιλιών. Ούτε η Μόσχα ούτε το Κίεβο έκαναν ανακοινώσεις σχετικά με τις προοπτικές τέτοιων συνομιλιών.



Η Ρωσία επιτέθηκε στη γείτονά της στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την αποτυχία της Ουκρανίας να εφαρμόσει τους όρους των συμφωνιών του Μινσκ, που υπογράφηκαν το 2014, και την τελική αναγνώριση από τη Μόσχα των δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ. Τα Πρωτόκολλα του Μινσκ με τη μεσολάβηση της Γερμανίας και της Γαλλίας σχεδιάστηκαν για να δώσουν στις αποσχισθείσες περιοχές ειδικό καθεστώς εντός του ουκρανικού κράτους.

Το Κρεμλίνο από τότε ζήτησε από την Ουκρανία να δηλώσει επίσημα ότι είναι ουδέτερη χώρα που δεν θα ενταχθεί ποτέ στο στρατιωτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Το Κίεβο επιμένει ότι η ρωσική επίθεση ήταν εντελώς απρόκλητη και έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι σχεδίαζε να ανακαταλάβει τις δύο δημοκρατίες με τη βία.

ΠΗΓΗ >> https://www.rt.com/news/554108-ukraine-conflict-turkey-important/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr