Home Greek News Η Νούλαντ ομολογησε πως είχε ενημερώσει την κυβέρνηση για την ταφόπλακα στον EastMed!

Η Νούλαντ ομολογησε πως είχε ενημερώσει την κυβέρνηση για την ταφόπλακα στον EastMed!

by _
0 comment 105 views

Η Νούλαντ ομολογησε πως είχε ενημερώσει την κυβέρνηση για την ταφόπλακα στον EastMed!

15/04/2022 – 7:00πμ


Συνέντευξη στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη, παραχώρησε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ, που έβαλε ταφόπλακα στον αγωγό EastMed και προσπάθησε να μας ρίξει στάχτη στα μάτια.

Όταν ρωτήθηκε για την στάση των ΗΠΑ σχετικά με τον αγωγό δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιμένουν να εγκαταλειφθεί ο EastMed, αλλά εκφράζουν την… ανησυχία τους για τις ενεργειακές εξελίξεις!

«Οι ΗΠΑ δεν επιμένουν σε τίποτα και αν οι χώρες της περιοχής αποφασίσουν ότι θέλουν να προχωρήσουν με αυτό το έργο, θα το κάνουν. Η ανησυχία μας είναι αυτή που διατύπωσα στην Ελλάδα, δηλαδή ότι το έργο είναι εξαιρετικά ακριβό, τα ύδατα πολύ βαθιά, και μπορεί να χρειαστούν δέκα χρόνια ή περισσότερα για να ολοκληρωθεί όταν όλοι χρειάζονται ενέργεια εδώ και τώρα. Η Ελλάδα είναι ήδη ενεργειακός κόμβος και πιστεύουμε ότι υπάρχουν ταχύτεροι, πιο αποτελεσματικοί και πιο παραγωγικοί τρόποι για τη μεταφορά ενέργειας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης σε άλλες περιοχές, μέσω καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας κ.λ.π. Εξαρτάται προφανώς από τις χώρες της περιοχής εάν θέλουν να προχωρήσουν με το έργο, αλλά η ανησυχία μας είναι ότι σε δέκα χρόνια θέλουμε να είμαστε όλοι απεξαρτημένοι από τους υδρογονάνθρακες και να έχουμε στραφεί στην καθαρή ενέργεια. Επομένως, τώρα πρέπει να μεγιστοποιήσουμε αυτές τις λύσεις που είναι γρήγορες και μπορούν να ωφελήσουν τους πάντες».

Η Νούλαντ που πήγε με δώρο στην Τουρκία -που κάνει την ουδέτερη στον πόλεμο στην Ουκρανία- την δημιουργία στρατηγικού μηχανισμού, ενώ στην Ελλάδα τον αξιόπιστο σύμμαχο, όπως λένε και ξαναλένε οι Αμερικανοί, έφερε… ευχές, το δικαιολόγησε λέγοντας:

«Οι ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια έχουν Στρατηγικό Διάλογο με την Ελλάδα και μάλιστα σε επίπεδο Υπουργού Εξωτερικών. Είδαμε έναν ακόμα γύρο αυτού του διαλόγου το φθινόπωρο. Το ταξίδι μου ήταν πρωτίστως ένα ευχαριστήριο ταξίδι προς την Ελλάδα που είναι ένας τόσο σταθερός σύμμαχος. Ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την πρόοδο που έχουμε κάνει μαζί, αλλά και για να σχεδιάσουμε τη στρατηγική μας για το πως θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι η Ευρώπη θα έχει ενέργεια και πως θα συνεχίζουμε να βοηθάμε την Ουκρανία. Επομένως, επρόκειτο και για μια αμιγώς στρατηγικού τύπου συζήτηση. Τώρα σε σχέση με τον στρατηγικό μηχανισμό που εγκαινιάσαμε στην Τουρκία, είναι κάτι που η Ελλάδα έχει ήδη εδώ και πολλά χρόνια».

Επιχειρώντας να κρατήσει ισορροπίες και να έχει ευχαριστημένη και την Ελλάδα, χαρακτήρισε προκλητικές τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία. Αναφέροντας ότι οι συζητήσεις με την Άγκυρα για ενδεχόμενη αγορά αεροσκαφών F-16 δεν έχουν ολοκληρωθεί.



Προανήγγειλε και τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο τριμερές σχήμα συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ τις επόμενες εβδομάδες: «Οι ΗΠΑ στηρίζουν πάρα πολύ αυτή τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στη συνάντηση με τους τρεις υπουργούς Εξωτερικών πρόσφατα. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια συνάντηση πολύ σύντομα, τις επόμενες εβδομάδες, μεταξύ των τριών υπουργών με τον υπουργό μου, με τον Υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν, για να υπογραμμίσουμε τη σημασία αυτού του σχήματος και του έργου που προσπαθούν να κάνουν μαζί, που προσπαθούμε να κάνουμε όλοι μαζί, για την ενέργεια, για την ασφάλεια στη θάλασσα και για άλλα σημαντικά ζητήματα».

Και για την Κύπρο δήλωσε ότι έχει εξηγήσει με σαφήνεια στον Τατάρ ότι λύση δυο κρατών δεν είναι αποδεκτή για τις ΗΠΑ.

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr