Home ΔΙΕΘΝΗ Αποτέλεσμα των συνομιλιών της Κωνσταντινούπολης: Ουκρανικές προτάσεις, ρωσικά βήματα αποκλιμάκωσης

Αποτέλεσμα των συνομιλιών της Κωνσταντινούπολης: Ουκρανικές προτάσεις, ρωσικά βήματα αποκλιμάκωσης

by _
0 comment 157 views

Αποτέλεσμα των συνομιλιών της Κωνσταντινούπολης: Ουκρανικές προτάσεις, ρωσικά βήματα αποκλιμάκωσης

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, οι προτάσεις του Κιέβου θα μελετηθούν στο εγγύς μέλλον και θα αναφερθούν στον πρόεδρο και στη συνέχεια η Μόσχα θα επιστρέψει με απάντηση

29 Μαρτίου 2022


© Sergei Karpukhin/TASS

ΜΟΣΧΑ, 29 Μαρτίου /TASS/. Οι ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη ήταν εποικοδομητικές, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, βοηθός του προέδρου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Είπε ότι η Μόσχα έκανε δύο βήματα προς αποκλιμάκωσιν. Ο ένας προσφέρθηκε να πραγματοποιήσει μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Βλαντιμίρ Ζελένσκι ταυτόχρονα με τη μονογραφή μιας συνθήκης ειρήνης από τα Υπουργεία Εξωτερικών τους, ή νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί πριν. Στο άλλο βήμα, τα ρωσικά στρατεύματα θα μείωναν δραστικά τις δραστηριότητές τους προς το Κίεβο και το Τσέρνιγκοφ.

Οι συνομιλίες επρόκειτο να διαρκέσουν δύο ημέρες – στις 29 και 30 Μαρτίου – αλλά πηγές από τη ρωσική αντιπροσωπεία και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφεραν ότι ο γύρος τελείωσε και η συνάντηση την Τετάρτη ηκυρώθη.

Το TASS συγκέντρωσε τα κυριότερα σημεία που αναφέρθηκαν για το αποτέλεσμα του τελευταίου γύρου συνομιλιών.

Δύο βήματα αποκλιμάκωσης

Η ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη έλαβε από τους Ουκρανούς ομολόγους της μια «σαφώς διατυπωμένη θέση», είπε ο Medinsky. Οι προτάσεις του Κιέβου, είπε, θα μελετηθούν στο εγγύς μέλλον και θα αναφερθούν στον πρόεδρο και στη συνέχεια η Μόσχα θα επιστρέψει με απάντηση.



Επιπλέον, είπε ο αξιωματούχος, η Ρωσία κάνει δύο βήματα αποκλιμάκωσης, στον πολιτικό και στον στρατιωτικό τομέα. Το πρώτο βήμα είναι ότι η Ρωσία προσφέρει στο Κίεβο να προχωρήσει στην πιθανή συνάντηση μεταξύ των ηγετών των χωρών. Ενώ αρχικά ο Πούτιν και ο Ζελένσκι έπρεπε να συναντηθούν αφού τα Υπουργεία Εξωτερικών τους υπογράψουν μια συνθήκη ειρήνης, τώρα αυτές οι δύο εκδηλώσεις προτείνεται να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα.

Το δεύτερο βήμα ανακοίνωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν. «Καθώς οι συνομιλίες <…> προχωρούν στους πρακτικούς όρους, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας <…> αποφάσισε να μειώσει δραστικά <…> τη στρατιωτική δραστηριότητα προς το Κίεβο και το Τσέρνιγκοφ», είπε.

Ουκρανικές προτάσεις

Οι γραπτές προτάσεις της Ουκρανίας περιλαμβάνουν απαγόρευση παραγωγής και ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής, καθώς και απαγόρευση ανάπτυξης ξένων στρατιωτικών βάσεων στην Ουκρανία, είπε ο Μεντίνσκι στο TASS. Αργότερα είπε στους δημοσιογράφους ότι η θέση του Κιέβου συνεπάγεται επίσης άρνηση να επιδιώξει την επιστροφή της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στην Ουκρανία με στρατιωτική βία.



Ο Alexander Chaly, μέλος της αντιπροσωπείας του Κιέβου, είπε ότι η Ουκρανία συμφώνησε να υιοθετήσει ένα ουδέτερο και μη πυρηνικό καθεστώς εάν της δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες «σε περιεχόμενο και μορφή θα πρέπει να είναι παρόμοιες με το άρθρο 5» της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εγγυήσεις θα πρέπει να προβλέπουν στρατιωτική βοήθεια και τη δημιουργία μιας περιοχής απαγόρευσης πτήσεων μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων προκειμένου να επιδιωχθεί μια διπλωματική λύση.

Οι εγγυητές, σύμφωνα με το Κίεβο, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας), καθώς και τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, τον Καναδά, την Πολωνία και την Τουρκία. Οι εγγυήσεις τους δεν θα καλύπτουν την Κριμαία και το Ντονμπάς, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής παράταξης του κυβερνώντος κόμματος Υπηρέτης του Λαού της Ουκρανίας, Ντέιβιντ Αραχαμίγια, ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες.

Το Κίεβο απαιτεί επίσης από τις εγγυήτριες χώρες να βοηθήσουν την Ουκρανία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση «το συντομότερο δυνατό».

© Sergei Karpukhin/TASS

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr