Home ΔΙΕΘΝΗ Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Δύο φορές έχει αλλάξει το προσχέδιο συμπερασμάτων – El Pais: «Αποχώρησε εκνευρισμένος ο Σάντσεθ»

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Δύο φορές έχει αλλάξει το προσχέδιο συμπερασμάτων – El Pais: «Αποχώρησε εκνευρισμένος ο Σάντσεθ»

by _
0 comment 90 views

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Δύο φορές έχει αλλάξει το προσχέδιο συμπερασμάτων – El Pais: «Αποχώρησε εκνευρισμένος ο Σάντσεθ»

Συνεχίζεται σε κλίμα έντασης η συνεδρίαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, με τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στον ενεργειακό τομέα να έχουν τεθεί στο επίκεντρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής, το προσχέδιο συμπερασμάτων για τα ενεργειακά έχει αλλάξει δύο φορές. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ένα πρώτο προσχέδιο είχε κυκλοφορήσει την Πέμπτη, το οποίο σήμερα άλλαξε προκειμένου να συμπεριληφθούν σε αυτό όσες παρεμβάσεις έχουν γίνει.

Κάποιες χώρες ζητούν επιθετική παρέμβαση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια ή το φυσικό αέριο ή ακόμα και αλλαγή ολόκληρης της δομής της αγοράς ενέργειας. Οι χώρες της Μεσογείου έχουν πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια, με μερική υποστήριξη από το Βέλγιο και την Πολωνία.

Κάποιες άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία φαίνεται ότι αντιτίθενται σε τόσο δραστικά μέτρα. Αντιθέτως, θέλουν να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να υιοθετήσουν γρήγορα το νομοθετικό πακέτο της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα (Fit for 55). Υποστηρίζουν ότι η αναμόρφωση της τρέχουσας αγοράς θα μπορούσε να απειλήσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Όπως μετέδωσε η ισπανική εφημερίδα «El Pais», ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αποχώρησε εκνευρισμένος από την αίθουσα.



Αιτία του εκνευρισμού του ήταν, όπως μεταδίδεται, το γεγονός ότι διέρρεαν συνομιλίες από τη συνάντηση και επειδή κατηγορήθηκε ότι απείλησε να ασκήσει βέτο στα συμπεράσματα του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με ανάρτηση του δημοσιογράφου του France 24, Ντέιβ Κίτινγκ, στο νέο προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο έχει γίνει δεκτό από την Ισπανία και την Πορτογαλία, «η Κομισιόν είναι έτοιμη να αξιολογήσει επειγόντως τη συμβατότητα των έκτακτων προσωρινών μέτρων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπέρ της πρότασης έχουν τεθεί Ιταλία και Βέλγιο.



Επίσης, όπως μεταδίδει το Politico, υπάρχει πρόταση για τη δημιουργία κοινής πλατφόρμας αγοράς ενέργειας και για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία.

ΠΗΓΗ >> https://www.liberal.gr/news/duo-fores-echei-allaxei-to-proschedio-sumperasmaton-el-pais-apochorise-ekneurismenos-o-santseth-/439785

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr